Love21 Diverse Ce sunt razele UV și cum te protejezi de efectul negativ al acestora

Ce sunt razele UV și cum te protejezi de efectul negativ al acestora

de Love21

Expunerea la soare poate avea atât efecte pozitive, precum sintetizarea vitaminei D, cât și negative. Află ce sunt radiațiile ultraviolete, cum îți pot afecta pielea și ce trebuie să faci pentru a te proteja de acțiunea dăunătoare a acestora. Respectă câteva sfaturi simple și asigură-te că pielea ta este sănătoasă și frumoasă. 

Efectele negative ale razelor UV asupra pielii

Razele ultraviolete sunt radiații electromagnetice emise de soare sau de surse artificiale: lămpi de bronzat, anumite lasere, becuri ș.a. Acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber și pot avea efecte negative asupra organismului. Expunerea îndelungată la radiații UV poate duce la îmbătrânirea precoce a pielii, afectarea în profunzime a acesteia, arsuri și creșterea riscului de apariția a cancerului de piele. 

Este recomandat să folosești produse pentru protejarea pielii de razele UV de fiecare dată când te expui la soare sau când mergi la solar, de exemplu. În același timp, trebuie să ții cont că există mai multe tipuri de radiații ultraviolete, dintre care le amintim pe cele UVA și UVB. Din acest motiv, alege o protecție solară cu spectru larg de acțiune și potrivită pentru pielea ta. 

Cum îți poți proteja pielea de razele UV

Melanina dă culoare pielii, părului și ochilor, însă cel mai important beneficiu este apărarea pe care o oferă împotriva razelor solare. Aceasta absoarbe radiațiile UV și protejează țesuturile de efectele negative. Totodată, pielea are nevoie de o protecție solară suplimentară, în special cea sensibilă, cu o nuanță deschisă. Iată ce poți face.

Alege o cremă cu protecție solară adecvată

Cele mai citite articole

Pentru a avea grijă corespunzător de pielea ta, trebuie să iei în considerare mai mulți factori: razele UV au o acțiune mai intensă în lunile de vară și primăvară sau în mijlocul zilei; altitudinea înaltă înseamnă mai multe radiații ultraviolete care intră în contact cu pământul; pielea deschisă la culoare este afectată mai tare decât cea închisă la culoare, care are un grad mai mare de melanină.

Achiziționează o cremă cu protecție solară care are spectru larg de acțiune și filtrează atât radiațiile UVA, cât și cele UVB. Alege un produs cu factor de protecție ridicat (cel puțin SPF 30), pune o cantitate generoasă pe piele și reaplică la câteva ore. Dacă vrei să înoți, folosește o protecție rezistentă la apă. Mai mult, pielea trebuie protejată și iarna, când poți folosi o cremă hidratantă cu SPF. 

Evită expunerea îndelungată la soare

Razele soarelui au efecte benefice asupra pielii, însă expunerea îndelungată îți poate face rău. Evită plimbările sau statul la plajă în mijlocul zilei, în intervalul 10-16. De asemenea, caută umbra și acoperă cu haine o parte cât mai mare a corpului. În plus, poartă o pălărie cu bor larg și ochelari de soare cu filtru UV, astfel încât să protejezi cât mai bine tenul și zona ochilor.

Include în ritualul de îngrijire a pielii crema cu protecție solară și limitează efectele negative ale razelor UV. Bucură-te de o piele sănătoasă și cu un aspect plăcut pe tot parcursul anului.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa