Love21 Diverse De ce vor crește prețurile la electricitate în această iarnă?

De ce vor crește prețurile la electricitate în această iarnă?

de Love21

Cele două principale motive care stau la baza creșterii tarifelor la energia electrică, în afară de criza sanitară, sunt:

  • prețurile ridicate ale materiilor prime pe plan mondial;
  • costurile tot mai ridicate ale cotelor de emisie privind CO2.

Românii se tem de facturi mai mult decât de pandemie!

Începutul toamnei 2021 nu i-a cruțat pe români în ceea ce privește creșterea costurilor vieții, iar principalele elemente care atrag atenția sunt: factura la gaze și factura la energie electrică. O soluție ar fi aceea de a găsi un furnizor cu prețuri mai prietenoase.

După anunțul guvernanților privind creșterea fulminantă a tarifelor la gaz pentru consumatorii casnici, a mai venit încă o lovitură puternică: scumpirea energiei electrice. Adevărul este că nimeni nu poate spune unde se va opri mărirea exponențială a prețurilor la curent și gaze.

Probabil vom afla despre asta treptat, doar atunci când companiile își depun efectiv cererile viitoare de tarifare, care, se pare, vor veni în cascadă. Nu este o surpriză faptul că aceste creșteri nu vor reflecta nivelul inflației, ci vor fi cu mult mai mari. 

Creșterile prețurilor la electricitate sunt din nefericire inevitabile și nu vor scădea nici măcar în lunile viitoare. Asta chiar dacă ni se spune că factura la electricitate ar putea fi mai mică cu 100 de lei din ianuarie 2022. Asta dacă Uniunea Europeană elimină două taxe: taxa pentru certificate verzi şi bonusul pentru cogenerare.

De ce depind cu adevărat prețurile atât de ridicate la energia electrică? 

Unul dintre cele mai importante motive pare să fie legat de prețurile cotelor de emisie de dioxid de carbon. Se mai adaugă și creșterea prețurilor la cărbune și gaze naturale, ale căror valori sunt la un nivel extrem de ridicat.

Însă, cu adevărat tragic în această criză a facturilor este lipsa surselor alternative de energie eficiente. Mulți specialiști din domeniu subliniază faptul că România, o țară fără investiții mari în materie de energie solară sau energie eoliană va fi pentru o lungă perioada de timp dependentă de utilizarea unor materii prime tradiționale, cum ar fi: cărbunele, gazul și petrolul. Și acest lucru nu va conduce niciodată la prețuri scăzute la electricitate pentru consumatorii individuali, ci din contra, tot mai ridicate.

Costurile cotelor de emisie de dioxid de carbon și situația dificilă a centralelor termice 

Românii vor plăti mai mult pentru încălzirea locuințelor în această iarnă. Creșterea prețurilor la gaz și electricitate se va vedea direct în facturile românilor în 2021 și 2022, dar și în scăderea nivelului de trai. Costurile cu căldura vor contribui, de asemenea, la sărăcirea accelerată a consumatorilor. O vom putea simți foarte acut pe pielea noastră, mai ales dacă iarna va fi una extrem de grea.

Printre motivele creșterii prețurilor la încălzire se regăsește și acela al unor tarife ridicate la cotele de emisii de dioxid de carbon. Sloganul „Iarna nu-i ca vara”, bine cunoscut românilor capătă un nou sens. Mai ales pentru noi, care am mai trăit o criză dură în urmă cu mai bine de un deceniu. Totul indică faptul că economisirea va fi obligatorie în următoarele câteva luni pe bătrânul nostru continent. Dar mai ales în România.

Creșterea prețurilor la electricitate se va traduce la rândul său în creșteri fulminante de prețuri în toate domeniile economiei. Pentru a face economii inteligente la factura de energie electrică și factura de gaze naturale, intră chiar acum pe cez.ro și cezinfo.ro. 

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa