Love21 Sunt student Hartuirea sexuala

Hartuirea sexuala

de Love21
dragoste

Ce este hartuirea sexuala?

Hartuirea sexuala este o forma de abuz si o incalcare a drepturilor omului care presupune folosirea de limbaj sau comportament sexual nepotrivit in mediul de lucru, in scoli sau orice alta situatie in care un grup poate fi expus la aceasta forma de abuz. Este inacceptabil din punct de vedere moral sau legal si, uneori, poate constitui si o infractiune. Hartuirea sexuala poate include orice tip de limbaj, comportament sau oferte sexuale inadecvate, fara a fi necesar ca acestea sa fie fizic sau verbale. Hartuirea sexuala poate fi de asemenea si un singur incident, cum ar fi o fata care este expusa la un limbaj sau o atingere sexuala nepotrivita.

Cum se manifesta hartuirea sexuala?

Hartuirea sexuala poate include orice tip de comportament sexual neadecvat sau nepotrivit, cum ar fi atingerea, privirea, limbajul sau ofertele sexuale nepotrivite in orice situatie sociala. Acest comportament poate fi intre doua persoane sau intre mai multe persoane. Hartuirea sexuala poate fi de asemenea un singur incident sau o serie de incidente. In functie de circumstante, comportamentului poate fi considerat a fi ilegal si poate fi tratat ca o infractiune. In orice situatie, este inacceptabil etic si moral. Simptomele hartuirii sexuale pot include sentimente de anxietate, depresie, furie si sentimente de neajutorare.

Cui ii poate afecta hartuirea sexuala?

Hartuirea sexuala nu face deosebire intre sexe si poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care persoanele sunt mai susceptibile, cum ar fi la locul de munca, in scoli sau in alte grupuri. Unele persoane pot fi de asemenea mai susceptibile decat altele, cum ar fi cei mai tineri sau cei care au nevoie de supraveghere sau protectie din partea altora. Pe langa persoanele care sunt direct afectate de hartuirea sexuala, exista si alte persoane care au o influenta directa sau indirecta asupra victimei, cum ar fi prietenii, familia si colegii de munca.

Ce efecte poate avea hartuirea sexuala?

Cele mai citite articole

Efectele hartuirii sexuale pot fi foarte profunde si pot avea un impact major asupra persoanei afectate. Acestea pot include sentimente de furie, anxietate, depresie si sentimente de neajutorare. Aceste emotii pot fi deosebit de severe in cazul in care persoana afectata nu are acces la o terapie sau sprijin. Unele persoane pot avea sentimente de vinovatie si frica, luand calea autodistrugerii prin consumul excesiv de alcool, droguri sau chiar sinucidere. In cazuri mai rare, hartuirea sexuala poate avea si efecte fizice, cum ar fi durerea si disconfortul provocate de anumite acte sau comportamente sexuale.

Cum pot fi prevenite si tratate efectele hartuirii sexuale?

Hartuirea sexuala poate fi prevenita prin educarea persoanelor implicate asupra efectelor acesteia si asupra modalitatilor de prevenire. Este necesar ca persoanele implicate sa constientizeze faptul ca anumite comportamente nu sunt acceptabile si ca vor avea consecinte negative. In cazul in care o persoana este victima hartuirii sexuale, aceasta trebuie sa ceara ajutor cat mai curand posibil. Acest lucru poate fi deosebit de important in cazul in care persoana afectata este o adolescenta sau un copil. Tratamentul hartuirii sexuale poate include terapia individuala sau de grup, terapia cognitiv-comportamentala, terapia prin expunere si terapia prin simboluri. Aceste terapii pot ajuta victimele sa isi modifice comportamentul si sa reconstruiasca relatia cu cei care au comis hartuirea sexuala. Tratamentul poate fi de asemenea folosit pentru a ajuta persoana afectata sa isi reia controlul asupra vietii sale si sa se elibereze de sentimentele negative asociate hartuirii sexuale.

Cum pot fi prevenite situatiile de hartuire sexuala?

Unul dintre modalitatile de prevenire a hartuirii sexuale o reprezinta educarea si informarea persoanelor implicate asupra efectelor acesteia si a modalitatilor de prevenire. De asemenea, este important ca persoanele implicate sa constientizeze faptul ca anumite comportamente nu sunt acceptabile si ca vor avea consecinte negative. In cadrul locului de munca, trebuie luate masuri clare de prevenire a hartuirii sexuale, cum ar fi coduri de etica si politici clare si transparente. Acestea trebuie sa fie aplicate in mod corect si sa se concentreze pe identificarea si prevenirea comportamentelor si actiunilor care pot fi considerate a fi hartuire sexuala. Politicile trebuie sa fie clare si sa fie transmise tuturor angajatilor. In scoli, copiii trebuie sa fie educati cu privire la efectele hartuirii sexuale si cum sa previn si sa raporteze orice incident care se intampla.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa