În aproape toate cazurile, în momentul când oamenii vor ca să-și renoveze casa, ei se preocupă atent de reparații, parchet, gresie, faianță, de zugrăvit și vopsit tocurile ușilor interioare, de achiziția celor mai frumoase piese de mobilier. Din nefericire, lasă pentru ultima secundă cumpărarea unor corpuri de iluminat care să se potrivească cu schimbările pe care le-au făcut. Fix după ce au cheltuit aproape tot bugetul destinat modernizărilor din locuință!
Nu lăsa achiziția surselor de iluminat pe ultima sută de metri!
Importanța iluminatului electric este minimalizată extrem de mult și este trist că se întâmplă asta. Doar dacă proprietarii decid că a sosit vremea ca să facă niște schimbări radicale într-una sau mai multe încăperi prin montajul unor tavane false apare nevoia obiectivă de achiziție și a unor spoturi ce vor fi încastrate. Însă alegerea de lampadare, veioze, va fi lăsată garantat pe mult mai târziu.
Abia când totul este aproape este finalizat, începe goana de a găsi niște corpuri de iluminat potrivite (ca design, dar mai ales ca preț!), care să pună în valoare casa respectivă. Și nu întotdeauna se găsesc unele care să se armonizeze exact cu piesele de mobilier, culorile podelelor, pereților, cu perdelele și draperiile. Iar acest lucru este deranjant pentru oricine pătrunde în locuința modernizată. Compromisurile ajung să strice totul!
Iată de ce ar fi bine ca un proiect de renovare să aibă și un capitol despre cum vor fi iluminate spațiile interioare și cele exterioare.
O iluminare interioară și exterioară inteligentă, face un cămin cu adevărat confortabil
Chiar dacă vor interveni schimbări ulterioare, în funcție de cum vor proprietarii să se joace cu luminile și umbrele, cu diversele combinații dintre lumina electrică și cea naturală, un plan inițial este absolut necesar.
Oamenii își iau 90% din informații vizual, de aceea este esențial a se alege corpurile de iluminat potrivite.
Sunt importante și plantele de interior pe care le vom achiziționa, dar și aplicele, lampadarele și lămpile de pus pe birou. Deci nu considerați niciodată că mai întâi este bine să alegeți ficusul sau lămâiul, iar de-abia la finalizarea lucrărilor de modernizare modul în care veți face lumină în fiecare cameră din casă.
Fiecare casă este unică, la fel și iluminatul său
Orice locuință are dimensiunile ei particulare, o anume poziționare în teren și de aceea nu există două case care să poată să fie iluminate identic, chiar dacă, prin absurd s-ar folosi aceleași piese de mobilier și aceleași corpuri de iluminat.
Mulți dintre noi considerăm că important este doar modelul de bec cu leduri achiziționat, dar lumina furnizată de o plafonieră, un spot încastrat, un lampadar, o veioză, depinde de întreg produsul în cauză, ca și de locul unde este așezat acesta. Gândiți-vă, spre exemplu, la un bec cu leduri de o anumită putere care trebuie să ilumineze o masă din bucătărie. Una este dacă el face parte integrantă dintr-o plafonieră situată la trei metri înălțime, pe tavan, ori dintr-un corp de iluminat care este coborât deasupra mesei respective până la o distanță de doi metri. Cu siguranță în cel de-al doilea caz focusarea luminii este mult mai bună, deși puterea becului este similară în ambele cazuri.
Iluminarea unei locuințe nu înseamnă doar asigurarea unei cantități suficiente de lumină pentru a efectua activitățile cotidiene de către cei ce trăiesc acolo, dar și de a crea o atmosferă plăcută, de confort. Și pentru a se putea face asta tonul luminilor alese are o importanță fundamentală.
Foarte rar, dacă nu se apelează la specialiști, o casă este armonioasă din punct de vedere al iluminării interioare și exterioare. Asta deși totul este pus la punct. Motivul este adesea dat de faptul că au fost folosite doar lumini reci sau că există combinații nefericite de lumină caldă și rece în diferitele spații dintr-o cameră. Iar asta face ca obiectele să pară ciudate din punct de vedere coloristic, deoarece ele nu mai sunt vizualizate în nuanțele lor naturale.
Alegeți sursele de lumină corect, de pe site-urile de specialitate, de exemplu de la Eglo Romania, pentru că așa o să vă simțiți cu adevărat bine, în mod real ACASĂ!