Unghiile si aspectul lor ne transmit mesaje clare despre ce se intampla cu corpul nostru. Cand ai observat o modificare la nivelul unghiilor – de culoare, textura, grosime, e bine sa te gandesti la o consultatie la un specialist si un set de analize. Mai jos poti sa-ti faci o idee despre conexiunea dintre aspectul unghiilor, modificarile survenite si potentiale afectiuni. Insa aceste detalii nu reprezinta un diagnostic si nu trebuie tratate astfel. Numai un medic poate constata si pune un diagnostic pentru fiecare persoana in parte.
Deficiente nutritionale
Cel mai adesea modificarile survenite la nivelul unghiilor indica deficiente nutritionale. Sa nu uitam de expresia “Esti ceea ce mananci”. O alimentatie deficitara in fier si proteine poate determina o culoare albicioasa, palida a unghiilor.
Unghii ingrosate
Cand unghiile se ingroasa foarte mult si sunt mai decolorate, poate fi vorba de o infectie fungica sau psoriazis. Cel mai adesea se intampla la unghiile de la picioare pentru ca ele sunt supuse unui factor de stres suplimentar: pantofii. Daca incaltamintea exercita vreun tip de presiune pe unghii, in timp, unghiile se vor ingrosa.
Unghii decolorate
Unghiile care isi pierd din culoarea naturala si devin decolorate, usor galbene, pot fi un indiciu pentru afectiuni ale plamanilor, ficatului, glandei tiroide, sinzuita, TBC, etc.
Corodare si urme de lovituri
Daca unghiile sunt corodate si au la suprafata mici semne, asemenea unor urme de lovituri, atunci ar trebui sa se ia in considerare una dintre posibilitatile de mai jos. Poate fi vorba de o eczema, de artrita reactiva sau de psoriazis.
Cele mai citite articole
Pete rosii, mov sau albe
Daca esti fumator, din start e posibil sa ai pete pe unghii; nu e obligatoriu, insa tutunul poate provoca asta. La fel si lacurile de unghii ieftine, de proasta calitate sau cele in culori inchise. Daca observi ca unghiile tale au pete rosii sau mov, atunci e posibil sa ai probleme de circulatie a sangelui sau diverse afectiuni la nivelul plamanilor. Petele albe pot indica o anemie. Unghiile albe pot indica si afectiuni ale ficatului (ciroza hepatica), tiroida hiperactiva, diabet, insuficienta renala sau cardiaca. Cateva pete albe sau dungi mici si albe pe unghii nu sunt un motiv de alarma. Insa, daca observi ca acele dungi albe sunt paralele si se extind pe toata suprafata unghiei, atunci inseamna ca exista un nivel scazut de proteine in sange (malnutritie, afectiuni ale ficatului).
Unghii galbene sau verzi
Cand apar anumite infectii, unghia poate sa capete nuante de galben sau albastru-verzui, iar in jurul ei pielea poate fi rosie, dureroasa, pot aparea si mancarimi. Unghia poate sa devina mai groasa si chiar sfaramicioasa. Anumite tipuri de bacterii si virusi pot ataca unghia si pielea de sub ea si, in lipsa unui tratament, e posibil ca unghia sa cada.
Unghii in doua culori: alb cu maro
Exista persoane care au unghii in doua culori: alb cu maro. Acestea sunt semne ale unei insuficiente renale. Circa 40% din cei carora rinichii nu le mai functioneaza corect se confrunta cu aceste modificari ale culorii unghiilor. Ele mai pot aparea si dupa chimioterapie.
Unghii “lingura”
Unghiile concave, in forma de lingura, sau cele care au fisuri, se incadreaza la aceasta categorie. Curbura unghiilor afectate este spre deget, spre interior, nu spre exterior. Cauza poate fi anemia sau, dimpotriva, un nivel prea mare de fier, atunci cand poate aparea afectiunea denumita hemocromatoza. O alta cauza poate fi si boala Raynaud, cand circulatia sangelui este afectata la nivelul degetelor.
Din diverse alte motive de sanatate unghiile pot deveni foarte incovoiate, in special la batrani, sau pot chiar sa cada, fara sa fie vorba de o lovitura.