Sursa foto: Pixabay.com
Lista fructelor pentru diabetici de mai jos îți va permite să ai o dietă sănătoasă, cu care poți controla această tulburare metabolică și să ajungi la o mai bună calitate a vieții.
Când vorbești despre diabet, medicii specialiști te sfătuiesc de obicei ca să ai grijă de nivelul glucozei, deoarece pancreasul tău nu mai poate produce insulină, în diabetul de tip 1, sau îl poate produce, dar nu în cantitățile de care organismul tău are nevoie, în diabetul de tip 2.
Fructe recomandate pentru diabetici
Dacă trăiești cu diabet, este posibil ca medicul de specialitate să îți fi sugerat deja să ai o dietă în care să îți controlați cantitatea de carbohidrați pe care o consumi zilnic pentru a evita creșterea nivelului de glucoză peste normal. Acest control este foarte important deoarece previne deteriorarea celulelor dumneavoastră cauzată de un nivel de glucoză prea ridicat.
În definitiv este benefic pentru oricine, care trăiește sau nu cu diabet, să aibă grijă de cantitatea de carbohidrați pe care o consumă, deoarece calitatea vieții și starea de sănătate pe care o ai acum, dar și în viitor va depinde foarte mult de asta..
A învăța să reglezi cantitățile de carbohidrați care ți se potrivesc cel mai bine în funcție de activitatea fizică, greutatea, tenul, vârsta, sexul, starea de sănătate și preferințele alimentare reprezintă cel mai bun mod de a preveni alte complicații legate de diabetul de tip 1 sau 2.
După o vreme o să poți alege în mod spontan și natural ceea ce se potrivește cel mai bine corpului tău.
De unde știm care fructe au cel mai puțin zahăr?
Există două măsuri prin care se măsoară cantitatea de zaharuri din fructe și din orice aliment care este transformat în glucoză în sânge.
Ești bine să știi cum să alegi acele fructe bune, dar care să se transforme în glucoză în vene cât mai lent și echilibrat posibil.
Indicele glicemic și încărcarea glicemică
Indicele glicemic și încărcătura glicemică sunt cele două măsuri prin care știm câtă cantitate de glucoză din sânge vei avea după ce ai mâncat o porție de fructe.
Care este diferența dintre cele două măsurători?
- indicele glicemic;
- incărcarea glicemică.
Indicele glicemic măsoară cantitatea de glucoză din sânge după ce ai mâncat 50 grame dintr-un aliment bogat în carbohidrați, în acest caz un fruct.
Compararea alimentelor se face pe o scară de la 1 la 100. Valoarea 100 corespunde situației în care ai consuma 50 de grame de glucoză pură.
Cele mai citite articole
Conform acestor valori, este recomandat să alegi fructe cu un indice glicemic mediu și scăzut pentru dieta ta. Fructele cu un indice glicemic ridicat vor produce mai multă glucoză în sânge extrem de repede.
Încărcarea glicemică este o măsură care compară cu cât crește un aliment nivelul de glucoză din sânge și ia în considerare și cantitatea respectivului aliment. De aceea este mai bine să mâncați fructe cu sarcină glicemică medie și mică.
Fructele cu un indice glicemic ridicat pot fi consumate, dar în cantitate mai mică decât cele cu un indice glicemic scăzut. În acest fel, îți vei putea ajuta corpul să îți regleze în mod corespunzător nivelul de glucoză din sânge.
Cele mai bune 10 fructe pentru diabetici
- cireșele;
- prunele;
- căpșunele;
- kiwi;
- mere;
- portocale;
- avocado;
- pere;
- fructe de pădure;
- aronia.
- Cireșele.
Acestea ajută și la combaterea altor boli, precum afecțiunile cardiace, cancerul, nu doar în boala diabetică
Cireșele au un indice glicemic de 22, unul dintre cele mai mici în comparație cu orice alt fruct. O jumătate de cană de cireșe proaspete, uscate, congelate sau conservate, este o porție corectă pentru un diabetic.
- Prunele. O porție bună este o jumătate de cană de prune negre pe zi. Conform studiilor biochimistului român prof. dr. Ion Brad, aceste fructe se remarcă prin conţinutul foarte ridicat de acid malic şi conţinutului foarte scăzut de acid citric.
- Căpșunile. Au o cantitate mare de antioxidanți, vitamine și fibre. Trei sferturi din ceașcă de căpșuni pe zi este considerată o porție bună.
Căpșunele oferă un boost de energie, de sațietate și ajută foarte mult la menținerea stabilă a nivelului de glucoză din sânge.
- Kiwi. Conține vitamina C, E și A, potasiu și cantități mari de fibre și sărace în carbohidrați, care ajută la controlul nivelului zahărului din sânge și la scăderea colesterolului.
- Merele . Sunt fructe foarte bogate în fibre solubile, în vitamina C și antioxidanți. Merele au avantajul că reduc nevoile de insulină ale diabeticilor cu până la 35%.
- Portocale. Unul dintre cele mai sănătoase fructe care poate fi inclus într-o dietă obișnuită pentru diabet. În plus, pot ajuta la controlul sau reducerea greutății, unul dintre factorii de risc pentru diabet. Dintre citrice, portocalele sunt cele mai dorite de diabetici, datorită gustului lor deosebit de plăcut.
- Avocado. Datorită conținutului său ridicat de fibre și a grăsimilor mononesaturate sănătoase, avocado ajută la stabilizarea zahărului din sânge.
- Pere. Sunt bogate în fibre și vitamine A, B1, B2, C și E, care ajută la scăderea colesterolului, la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea sănătății digestive, precum și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
- Fructe de pădure roșii. Sunt cele mai bune fructe recomandate pentru diabetici.
Atât căpșunile, cât și fructele roșii sunt bogate în antioxidanți și au potasiu și vitamina C, care ajută pancreasul să funcționeze și să se refacă corect. Conținutul său ridicat de fibre și conținutul scăzut de carbohidrați ajută, de asemenea, la controlul nivelului de glucoză din sânge.
În general, toate fructele roșii (zmeură, mure, coacăze, cireșe, afine etc.) au aceste proprietăți.
- Aronia
Fructele de aronia sunt și ele ideale pentru diabetici prin proprietățile deosebite pe care le prezintă, dar trebuie discutat înainte cu medicul curant privitor la cantitatea și forma în care pot ca să fie consumate.
Concluzii generale:
- Se recomandă maxim 2 porții de fructe pe zi.
- Cele mai bune fructe pentru diabetici sunt citricele, aronia și fructele de pădure.
- Evitați fructele foarte coapte, deoarece acestea au mai multe zaharuri.
- Cu cât aportul de fibre este mai mare, cu atât mai bine.
- Sunt de preferat fructele întregi în loc de sucuri sau sucuri.