Sursa foto: Pixabay.com
Dacă locuiești într-o casă care nu este conectată încă la rețeaua de gaz, sau are restricții față de o centrala pe gaz, poți folosi centrale termice pe curent. Doar că trebuie să ai mare grijă la instalația electrică pe care o posezi.
Dacă deja ți-ai montat una s-ar putea ca să ai unele probleme cu siguranța care tot sare când vrei să dai drumul la centrala electrică.
Iată doar câteva dintre motivele care se întâmplă asta:
– locuința ta este foarte veche și instalația electrică este proiectată pentru nevoile de consum comuniste;
– prizele nu au împământare sau nu corespund cerințelor tehnice actuale;
– centrala electrică este utilizată simultan cu alte aparate electrocasnice mari consumatoare de energie electrică;
– cablurile electrice se încălzesc prea mult;
– prizele utilizate pentru consumatorii mari din gospodărie trebuie sa fie cu împământare, să suporte cel puțin 16A, respectiv o putere de 3,5 kW;
– diferentiala vede o scurgere de curent către împământare;
– ai ceva umezeală în partea electrică a centralei, vreo izolație slăbită la centrală, la cablul ori stecherul ei
– există o defecțiune la centrala electrică;
– ambele variabile(circuitul de până la priză și centrală) au probleme;
– există ceva probleme cu variatorii de protecție de pe placa de baza a centralei.
Locuiți într-un imobil construit acum 30-40 ani sau chiar mai demult?
În ultimii ani au apărut pe piața din România tot felul de aparate electrocasnice care au menirea de a ne ușura foarte mult viața, a ne îmbunătăți confortul, dar, deși sunt din ce în ce mai eficiente energetic, riscăm să depășim consumul pentru care a fost proiectată instalația electrică din locuință, deoarece dorim să ne folosim de cât mai multe astfel de aparate simultan.
Majoritatea instalațiilor electrice gospodărești au fost gândite în trecut pentru un consum care să nu depășească 32A la 220V (7kW). În aceste condiții, încălzirea peste măsură a cablurilor electrice poate conduce la deteriorarea izolației și implicit la producerea unor scurtcircuite care pot declanșa incendii.
Pragul de curent periculos pentru organismul uman este în jur de 30 mA. De aceea, dispozitivele de protecție diferențială pentru instalațiile electrice casnice sunt reglate la aceasta valoare a curentului diferential rezidual și vor scoate de sub tensiune instalația electrică când se atinge acest prag.
Vrei să achiziționezi sau deja deții consumatori mari de curent precum ar fi: un cuptor electric, un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat rufe și o mașină de spălat vase, o plită electrică, un cuptor cu microunde, unul sau mai multe radiatoare electrice, calorifere electrice sau alte aparate electrocasnice? Și mai vrei să montezi și o centrală electrică?
Atunci ai în vedere următoarele: prizele care alimentează aceste electrocasnice trebuie prevăzute cu împământare.
Acest lucru fiind foarte important pentru siguranța familiei, defecțiunile acestora pot provoca incendii ce se soldează cu pierderi materiale ridicate și de multe ori cu victime omenești.
La aceste imobile vechi este posibil ca să nu ai împământare chiar la toate prizele sau ca împământarea să nu mai corespundă din punct de vedere tehnic.
Cele mai citite articole
De asemenea, este posibil ca nici instalația electrică veche să nu mai facă față la consumul actual.
Cu atât mai mult, acele aparate din gospodărie care au contact cu apa (centrale termice, boilere, mașini de spălat vase s.a.m.d.) trebuie să aibă obligatoriu prize cu împământare. În unele state europene chiar și siguranța diferențială este obligatorie. Așa se evită multe necazuri pe viitor.
Mai mult decât atât, dacă sare siguranța diferențială din cauză că partea electrică a centralei a fost proiectată sau realizată greșit (curent de scurgere prea mare), aceasta este o problemă ce urmează ca să fie soluționată în perioada de garanție de către producător și sub nicio formă prin improvizații tipic românești în stilul Dorel, de către vreun instalator priceput la toate și la nimic.
Cel mai bine ar fi, pentru a se evita problemele, sa se adauge o altă siguranță deferențială separată, la care sa fie conectată doar priza cu centrala electrică.
Alegerea diferențialelor (se face de electrician!)
La alegerea diferențialelor se va ține seama de următoarele caracteristici ale acestora, corelate cu schema de montaj specifică fiecărei situații în care sunt folosite:
- curentul nominal;
- curentul de defect (rezidual, sensibilitatea de declanșare)
- timpul de declanșare (instantaneu sau cu temporizare)
- modul de alimentare (monofazat sau trifazat)
- selectivitate
Mai mult decât atât, conform normelor de fabricație, siguranțele diferențiale trebuie să se declanșeze cel tarziu cand se atinge curentul de scurgere înscris pe siguranță, dar în practică se poate declanșa de la >50% din valoarea înscrisă. Deci o siguranță diferențială de 30 poate să declanșeze deja chiar și la 15.
Consumatorii mari se pun pe siguranțe de 25A, nu de 16A. Și, de regulă, se fac circuite separate pentru fiecare dintre ei.
Cel mai important efect pentru noi al protecției diferențiale este acela că ne protejează împotriva electrocutării.
Diferentialele sunt echipate cu o bobina (tor), care sesizează în permanență echilibrul dintre curentul de pe faza si cel ce se întoarce pe nul.
Dacă apare brusc un consumator între fază și împământare (spre exemplu prin atingerea cu mâna a fazei și a unui obiect metalic aflat în legătură cu pământul, curentul va parcurge traseul fază și pământ trecând prin corpul nostru) sau prin punerea directă a fazei la pământ, bobina respectivă percepe instant dezechilibrul dintre fază și nul (curentul de pe fază devenind mai mare față de cel de pe nul) dând instantaneu comanda de deconectare a circuitului și eliminând în acest fel riscul electrocutarii.
Foarte important de ținut minte!
Nu uita de faptul că aceste siguranțe nu protejează la electrocutare prin atingerea simultană a fazei si nulului sau a doua faze. Deci protecția cu siguranța diferențiala se face numai la atingerea fazei.
Dacă însă ești atent la cele de mai sus și îți iei toate măsurile de prevedere, centrala electrică este o bună opțiune dacă au resursele financiare necesare de a plăti factura la curent.
Centralele electrice reușesc ca să încălzească o încăpere mult mai rapid decât centralele pe gaze. Capacitatea lor de a genera apă caldă și caldură este mult mai rapidă decât în cazul centralelor obișnuite cu gaz sau funcționând pe bază de peleți.
Cu toate precauțiile pe care trebuie să le iei, trebuie spus în final că o centrală electrică este mult mai sigură decât cele mai multe centrale termice pe gaz, mai ales din punctul de vedere al acelora ce se tem ca să aibă un foc deschis în casă pentru multă vreme.