Într-o societate în care consumul de băuturi ambalate în recipientele de unică folosință este în continuă creștere, impactul asupra mediului devine o problemă din ce în ce mai urgentă. Milioane de sticle de plastic, doze de aluminiu și recipiente din sticlă ajung să fie aruncate zilnic, transformându-se în deșeuri poluante pentru mediul înconjurător.
Cu toate acestea, pe fundalul acestor provocări, se desfășoară o mișcare verde semnificativă. Sistemul de Garanție Returnare (SGR) se conturează ca un program promițător în peisajul actual al protecției mediului și gestionării responsabile a resurselor.
SGR pe înțelesul tuturor: Explicarea funcționării sistemului de Garanție Returnare
Acest sistem încurajează colectarea separată și reciclarea ambalajelor destinate băuturilor în România. Este un program prin care mai mulți actori implicați în lanțul de producție-consum-reciclare colaborează pentru a institui un sistem de returnare a ambalajelor, utilizând un stimulent denumit „garanție.”
Acest sistem se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, având capacități cuprinse între 0,1 litri și 3 litri și este destinat produselor precum apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin și băuturi spirtoase.
Sistemul funcționează astfel: atunci când un consumator achiziționează o băutură într-un ambalaj compatibil, va plăti o garanție de 0,50 RON la comerciant. După ce ambalajul este golit, consumatorul are obligația să-l returneze în oricare dintre punctele de colectare organizate de comercianți, prezentându-l practic orice magazin din România.
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă produsul respectiv nu a fost achiziționat din acel loc.
Responsabilitățile comercianților în raport cu sistemul de Garanție-Returnare (SGR)
În contextul acestui sistem, comercianții reprezintă o piesă esențială a puzzle-ului pentru o gestiune responsabilă a ambalajelor pentru băuturi.
În poziția de comerciant se află orice entitate juridică care oferă produse ambalate în sistemul SGR consumatorilor finali. De la restaurante și cafenele până la hoteluri și organizatori de evenimente, toți joacă un rol în acest sistem.
Cu responsabilități clare, comercianții de băuturi în ambalaje SGR au sarcina de a se asigura că produsele pe care le comercializează provin de la producători înregistrați în acest sistem. Este responsabilitatea lor de a verifica că furnizorii lor sunt în conformitate cu toate cerințele specifice programului.
Însă, angajamentul lor nu se oprește aici. Pe lângă îndeplinirea acestor verificări inițiale, comercianții au și alte obligații importante, printre care – înregistrarea în baza de date a sistemului.
Ulterior, comercianții trebuie să:
- organizeze puncte de returnare conform reglementărilor incluse în noul act normativ;
- colecteze toate ambalajele SGR returnate de către consumatori sau utilizatori finali în punctele de returnare, asigurând restituirea imediată a garanției;
- indice valoarea garanției la raft și pe actele fiscale aferente produselor în ambalaje SGR;
- Realizeze o evidență a numărului de produse în ambalaje SGR comercializate, însa, pe categorii.
Ești comerciant SGR și ai nevoie de sprijin în gestionarea obligațiilor legale?
Pentru a te asigura de corectitudinea operațiunilor realizate și de respectarea obligațiilor în scop SGR, apelarea la consultanța de mediu este o soluție sigură.
În acest sens, specialiștii EnviroCons vin în sprijinul tău cu asistență în toate etapele, începând de la înregistrarea în sistem și până la completarea cu succes a declarațiilor și a raportărilor lunare ulterioare, ele fiind obligatorii în contextul activității tale.
De la obținerea și reînnoirea unor autorizatii de mediu până la depunerea declarațiilor AFM și gestionarea eficientă a evidențelor și raportărilor privind deșeurile, specialiștii EnviroCons soluționează fiecare aspect, într-o manieră eficientă și profesionistă.