Love21 Sanatate Anxietatea generala: ce trebuie sa stii despre ea?

Anxietatea generala: ce trebuie sa stii despre ea?

de Love21

Oamenii sunt mereu intr-o goana dupa responsabilitatile pe care le au de indeplinit, motiv pentru care ignora, de cele mai multe ori, sa se ingrijeasca de propriul psihic si se incarca foarte mult cu probleme. Acesta este principalul motiv care poate produce anxietatea generalizata, cea mai cunoscuta forma a bolii dintre toate cele 7 tipuri de anxietate.

Este vorba despre o boala care poate aparea atat la copii, cat si la adolescenti si la adulti, chiar daca modul in care se prezinta este usor diferit in fiecare caz. Potrivit statisticilor, femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea anxietatii decat barbatii, insa toate persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune sunt afectate de acelasi tip de probleme, precum lipsa de concentrare si atentie, crize bruste de plans ori temeri nejustificate la adresa unor probleme inexistente sau de o importanta redusa.

Ce simt pacientii care sufera de anxietate?

Cei care sufera de anxietate se confrunta cu o serie lunga de simptome de-a lungul timpului, iar pentru a le recunoaste mai usor trebuie sa stie care sunt acestea. De exemplu, oamenii nu mai au capacitatea de a-si controla starile de ingrijorare si nici de a se concentra asupra sarcinilor zilnice. Din aceasta cauza, performanta la scoala, la serviciu sau in cadrul a diferite alte activitati poate fi afectata extrem de tare.

In plus, printre simptomele anxietatii se numara si starile de agitatie si de nerabdare: pacientii uita ca trebuie sa fie rabdatori in cele mai multe cazuri si ajung sa se impacienteze peste masura, indiferent daca este vorba despre o asteptare de 5 minute la coada sau despre luarea unei decizii importante, care le poate afecta viata pe termen lung.

Cele mai citite articole

In ceea ce priveste partea fizica, pacientii care sunt diagnosticati cu anxietate au probleme in a dormi suficient: ei se trezesc in miezul noptii cu un nod in gand, simt o tensiune musculara extrem de ridicata, au migrene si, in acelasi timp, experimenteaza simptome gastrointestinale foarte neplacute.

Din ce cauze poate aparea anxietatea?

Exista mai multe lucruri care pot duce la aparitia anxietatii, insa printre principalele elemente pe care le-au observat medicii de specialitate se numara urmatoarele: factori generali de vulnerabilitate, care implica, in mod deosebit, istoricul familial, factorii specifici, adica ingrijorarile de zi cu zi referitoarele la desfasurarea vietii, respectiv factorii de mentinere sau cronicizare, adica atitudinile ambivalente referitoarele la situatiile in care ajung pacientii.

Tratamente pentru anxietate

Din fericire, in prezent exista tratamente pentru anxietate, cu ajutorul carora oamenii isi pot relua parcursul normal al vietii, inainte de a fi prea tarziu. Primul pas este reprezentat de constientizarea situatiei in care se afla, iar apoi este important sa se ceara ajutor din partea unor persoane specializate. Psihoterapia si medicatia sunt principalele doua tipuri de tratament care se aplica persoanelor care sufera de anxietate.

Bolile psihice pot ajunge sa isi puna amprenta in mod serios asupra destinului copiilor, al adolescentilor si al adultilor, motiv pentru care acestia trebuie sa stie nu doar ce este anxietatea, ci si care sunt simptomele specifice, tipurile de tratament, dar si metodele de auto-control necesare pe termen lung.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa