Love21 Diverse Care sunt deșeurile din activități metalurgice?

Care sunt deșeurile din activități metalurgice?

de Love21

Sectorul metalurgic se află printre cele mai importante domenii din punct de vedere economic prin prisma contribuțiilor aduse economiei țării. Totuși, din perspectivă ecologică, este unul dintre cei mai mari generatori de deșeuri, îndeosebi periculoase. Ținând cont de aceste lucruri, este necesar să se găsească soluții de compromis care să atingă eficient atât obiectivele de mediu, cât și cele economice, una dintre acestea fiind gestionarea deseurilor.

Focusându-se pe producerea și prelucrarea metalelor și aliajelor, industria metalurgică din România se caracterizează prin procese ineficiente și insuficiență de resurse. Prin urmare, eficientizarea acestei industrii va implica printre altele valorificarea deșeurilor pe care le generează.

Ce tipuri de deșeuri sunt generate de companiile care activează în industria metalurgică?

Este evident că activitățile metalurgice diferă în funcție de ce tehnologii și resurse sunt utilizate în procesele de producție. Cu toate acestea, cele mai comune deșeuri întâlnite în acest domeniu sunt:

  • Emisii de gaze cu efect de seră;
  • Deșeuri solide și lichide periculoase;
  • Ape contaminate;
  • Nămoluri contaminate;
  • Zgură metalică;
  • Resturi ceramice ș.a.

Ce riscuri prezintă gestionarea inadecvată a deșeurilor metalurgice?

Cele mai citite articole

Din moment ce generează un volum mare de deșeuri periculoase, firmele care activează în sectorul metalurgic riscă să afecteze starea mediului și sănătatea publică, determinând: schimbări în structura ecosistemelor, apariția bolilor și afecțiunilor respiratorii, respectiv poluarea aerului, apei și solului. În plus, se pot expune riscului de:

  • creștere a costurilor deoarece autoritățile sancționează companiile care nu implementează măsuri de protecție a mediului;
  • diminuare a productivității proceselor operaționale.

Prin urmare, este esențial ca acești agenți economici să opteze pentru serviciile integrate de protecție a mediului oferite de furnizori autorizați. Având la dispoziție echipe specializate și tehnologii moderne de colectare, transport, depozitare, valorificare și eliminare a deșeurilor, aceștia pot realiza activitățile de gestionare într-un mod cât mai sigur pentru toate părțile implicate.

Concluzii

Pe măsură ce tot mai mulți conștientizează că resursele naturale se epuizează, gestionarea deșeurilor și mai ales valorificarea materialelor prețioase din acestea devine prioritară pentru asigurarea sustenabilității. În acest demers, companiile sunt obligate prin lege să apeleze la servicii specializate de gestionare a deșeurilor și de protecție a mediului înconjurător în vederea prevenirii și diminuării cantității de deșeuri și efectelor generate de poluare. 

Un partener de încredere în ceea ce privește managementul deșeurilor este Indeco Grup, care se remarcă prin expertiza îndelungată și echipamente de ultimă generație. Specialiștii de la Indeco Grup sunt gata să te ajute. Pentru mai multe informații, accesează acest link.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa