De cele mai multe ori, când oamenii au nevoie de bani cât mai rapid, cea mai la îndemână soluție este amanetarea unor obiecte valoroase. Deși această soluție este una dintre cele mai bune variante de a obține rapid bani, oamenii sunt uneori reticenţi în privința amanetării diferitelor obiecte din cauza lipsei de informații.
De aceea, este important ca aceștia să cunoască întregul proces de amanetare, mai ales că paşii sunt ușor diferiți, în funcție de categoriile de obiecte puse garanție la amanet. Astfel că, în rândurile următoare, se regăsesc informații utile despre principalele categorii de obiecte care se pot amaneta și modul în care are loc acest proces.
Cum are loc procesul propriu-zis de amanetare?
Pe scurt, o persoană care intenționează să-și amaneteze un obiect va merge la un amanet unde un specialist va analiza obiectul și va oferi contravaloarea acestuia, în baza evaluării efectuate. Ulterior, dacă prețul oferit este unul acceptat, se va încheia un contract pe o anumită perioadă de timp, data fiind menționată în contract. La finalul acestei perioade, clientul își poate recupera obiectul, prin achitarea sumei împrumutate, căreia i se adaugă și comisionul practicat de amanet.
De asemenea, exista posibilitatea ca acest contract încheiat între părți să fie prelungit pe o perioadă determinată de timp, cu condiţia ca persoana care solicită amanetarea să achite comisionul aferent obiectului amanetat.
Amanetarea în funcție de categoria de obiecte
Dacă în trecut, singurele obiecte care puteau fi amanetate erau bijuteriile din metale preţioase, în prezent categoriile de obiecte acceptate ca gaj de amanet sunt mult mai variate. Astfel ca bijuteriilor li se alătură și electrocasnicele, și chiar autoturismele. Prin urmare, apar câteva diferențe în ceea ce privește procesul de amanetare.
Amanetarea bijuteriilor
Bijuteriile din metale preţioase, indiferent dacă vorbim despre aur, platină, cu pietre preţioase sau nu, rămân unele dintre cele mai valoroase obiecte ce pot fi amanetate. Prin urmare, este nevoie de o bună cunoaştere a valorii acestora de către evaluator. Paşii de urmat în cazul amanetării acestora sunt:
– evaluarea bijuteriilor;
Cele mai citite articole
– stabilirea valorii reale și a sumei de bani care se doreşte a fi împrumutată;
– încheierea contractului de acordare a împrumutului;
– returnarea imprumutului, la finalul perioadei de amanetare, și recuperarea bijuteriilor.
Amanetarea produselor electronice și electrocasnice
O categorie tot mai populară în rândul clienţilor amanetelor este cea a produselor electronice și electrocasnicele (telefonul mobil, laptopul, televizorul, mașina de spălat etc.). În cazul acestor produse, procesul de amanetare este similar cu cel al bijuteriilor.
Amanetarea autoturismului
Autoturismul face parte în prezent din obiectele de valoare acceptate de amaneturi. În cazul lor, procesul de amanetare este puțin diferit, fiind necesară parcurgerea următorilor pași:
– evaluarea autovehiculului, în funcție de care se stabileşte suma maximă care poate fi împrumutată;
– cererea de documentaţie: buletin, permis, cartea mașinii, dovada că mașina este proprietate personală, dovada că se poate achita împrumutul acordat;
– încheierea tranzacţiei.