În ultimii ani s-au deschis tot mai multe berării, unde băutura este servită direct la punctele de vânzare. Dar, în ciuda concurenței în continuă creștere, acest tip de afacere rămâne profitabil. Mai ales dacă există și dotările HoReCa performante, în ton cu vremurile actuale.
Merită să ne amintim că berea este un produs viu, o băutură ce se realizează prin fermentație naturală, așa că trebuie să se respecte regulile de păstrare a acesteia din momentul cumpărării și până în momentul vânzării.
Însă nu toate tipurile de bere pot și trebuie ținute la o temperatură foarte rece. De exemplu, o bere vie sau artizanală trebuie doar răcită puțin pentru a-și îmbunătăți gustul, deoarece când este răcită profund, drojdia din compoziția băuturii moare. Baza succesului unei berării este diversitatea. Și pentru o gamă largă de soiuri vei avea nevoie de propriul echipament de răcire.
Modelele de răcitoare de bere sunt cele mai importante elemente ale sistemelor de distribuire a berii. Un astfel de dispozitiv este o unitate de compresie care ajută la reducerea temperaturii berii. Cu ajutorul lui se poate menține temperatura băuturii în interval de +4 până la +8 grade Celsius în mod continuuiar acest lucru crește vânzările, deoarece fluctuațiile de temperatură afectează negativ gustul berii și contribuie la spumare abundentă.
Răcitorul profesional funcționează chiar înainte ca berea să fie servită, de exemplu. Băutura se mișcă de-a lungul bobinelor, este saturată cu dioxid de carbon și, în același timp, se răcește la nivelul optim înainte de a intra într-un pahar sau alt recipient.
Cum funcționează un răcitor de bere?
Pentru a înțelege principiul de funcționare a unui răcitor de bere, trebuie să afli că sunt mai multe tipuri de dispozitive. Există două tipuri de asemenea echipamente ce se diferențiază mai întâi de toate prin locul unde se instalează:
- sub tejghea;
- pe tejghea.
Răcitorul de bere de sub tejghea este un dispozitiv staționar, situat într-o poziție verticală sau orizontală.
Cele mai citite articole
Răcitorul de bere ce se instalează pe tejghea este mobil, de obicei este suplu și foarte atrăgător pentru clienți prin forma pe care o are.
Avantajele răcitorului de montat sub tejghea:
- productivitate ridicată (poate răci până la 350 litri/oră);
- putere mare de răcire a berii;
- posibilități largi de a menține până la 15-20 de tipuri de bere în același timp, în funcție de modelul răcitorului de bere
Dezavantajul acestui tip de răcitor de bere este dat de dimensiunea sa impresionantă, de aceea se folosește mai ales în acele unități HoReCa unde se vinde zilnic un volum de bere foarte mare.
Avantajele răcitoarelor de bere poziționate deasupra blatului:
- au o dimensiune compactă;
- permit o turnare rapidă în pahare și halbe;
- sunt ușor de montat și mutat în alt loc, dacă este necesar.
Dezavantaje:
- performanța și puterea dispozitivelor sunt mici, astfel încât acestea sunt cel mai bine utilizate în unități în care nu sunt îmbuteliate mai mult de 4-5 tipuri de bere, iar volumele sunt de 30-50 litri/oră.
Dispozitivele de flow răcesc berea cu apă, gheață sau un anumit agent frigorific. Principalele elemente structurale ale acestora sunt: compresorul, ventilatorul, condensatorul, bobinele, evaporatorul, bancul de gheață, pompa de agitare și linia de post răcire.
Plasarea răcitorului departe de bar poate face ca berea să se încălzească din nou pe măsură ce curge prin conductele transportoare.
Avantajele răcitoarelor de bere flow:
- fiabilitate;
- ușurință în exploatare;
- preț accesibil;
- eficiență.
Dezavantajele răcitoarelor de bere flow:
- temperatura de ieșire a băuturii nu este reglată;
- apa folosită ca lichid de răcire trebuie schimbată din când în când.
Reguli generale de funcționare a răcitoarelor de bere
Pentru ca dispozitivul profesional de răcire a berii să nu-și piardă eficacitatea, este important să se respecte instrucțiunile de utilizare:
- unitățile de răcire de tip flow nu pot fi pornite fără apă (compresorul se poate defecta rapid);
- trebuie să se monitorizeze atent nivelul apei utilizate, astfel încât să nu înghețe în rezervor împreună cu băutura în sine, ceea ce va duce implicit și la o defecțiune a răcitorului;
- ventilația este importantă pentru dispozitiv, astfel încât să nu se supraîncălzească, iar distanța dintre acesta și alte obiecte trebuie să fie de cel puțin 1,5 – 2 cm;
- să nu se depășească modul de funcționare și răcire a berii, deoarece o creștere a sarcinilor de vârf va duce la spumare abundentă.
Pentru a evita problemele cu funcționarea răcitorului de bere, alege un dispozitiv de calitate și urmează instrucțiunile producătorului, care vin cu fiecare echipament HoReCa de acest gen.
Vrei și tu un răcitor de bere profesional cu adevărat fiabil pentru afacerea ta? Îl poți comanda acum de pe site-ul tcromania.com!