Love21 Curiozitati Dependenta de sex la femei

Dependenta de sex la femei

de Love21

Pot femeile sa devina dependente de sex?

Chiar daca barbatii intruchipeaza stereotipul compulsivitatii sexuale, aceasta se poate manifesta si la femei. Femeile sunt mult mai predispuse sa cada prada sentimentelor de vina si rusine decat barbatii, iar stigmatizarea sociala face sa le fie si mai greu sa isi recunoasca problema, desi aceasta are un efect distructiv asupra vietii. De aceea, este esential ca femeile sa fie sprijinite: sexul neprotejat cu straini poate avea ca rezultat contractarea de boli cu transmitere sexuala, sarcina, distrugerea casniciei si le poate pune pe femei in situatii riscante.

de Richard Scanlan, terapeut specializat in tratarea dependentei
traducere de Silvana Prodan

O poveste reala

Susan, o tanara din Londra, ne destainuie experienta ei cu dependenta de sex:

„Am crescut intr-o familie ce m-a sustinut, unde am avut parte de multa dragoste si afectiune. Apoi am urmat o scoala cu regim de internat, unde nu m-am putut integra, celelalte fete radeau de mine, iar eu m-am simtit respinsa. Cand am descoperit ca baietii ma placeau pentru ca eram draguta, mi-am gasit refugiul in acest lucru. Le atrageam atentia baietilor cat de mult puteam. Mi-am pierdut virginitatea la varsta de 13 ani. Pe de o parte, celelalte fete erau geloase si ma batjocoreau, insa atentia pe care mi-o ofereau baietii reprezenta o alinare. Este ciudat faptul ca sexul nu imi oferea placere.”

Experienta lui Susan este similara cu cea a multor persoane dependente de sex, pentru care actul sexual in sine nu este la fel de important ca “ritualurile” si preludiul care il au ca finalitate.

Cele mai citite articole

Nevoia de a fi dorit

„Am avut mai multe relatii in acelasi timp, pe care le-am continuat, desi ma simteam vinovata. Dependenta de placerea pe care o resimteam atunci cand eram dorita devenea tot mai puternica. Apoi am fost internata intr-un centru de dezintoxicare pentru problema mea cu alcoolul. Doar atunci, intr-un mediu controlat, eu si cei din jurul meu ne-am dat seama ca mai aveam o problema. Faptul ca flirtam cu toata lumea, rochiile provocatoare pe care le purtam si o aventura pe care am avut-o in perioada de tratament m-au facut sa imi analizez comportamentul in context si sa imi dau seama cat de nefericita eram.”

Recuperarea in urma dependentei de sex si dragoste

Dupa un tratament pentru lipsa de incredere in sine si traume timpurii este posibila modificarea tiparelor de gandire, iar nevoia compulsiva de a avea un comportament negativ poate fi oprita. Spiritualitatea joaca un rol important in acest proces, deoarece pacientul este incurajat sa fie mai putin narcisist. Recuperarea dependentei de sex si dragoste este posibila. Susan a reusit prin intermediul programului in 12 pasi, cu ajutorul unui traumatolog specialist si al unei evaluari personale profunde si sincere.

„Nu mi-am dat seama cat de nefericita eram in comparatie cu cat de fericita as fi putut fi. Acum sunt logodita cu un barbat iubitor si viziunea mea asupra dragostei si a sexului este complet schimbata. Apreciez cu adevarat clipele intime si ma simt recunoscatoare in fiecare zi pentru ajutorul primit pentru a ma vindeca.”

Tratamentul si grupurile de ajutorare de sine

Dependentele comportamentale merg de obicei mana in mana cu dependenta de droguri si alcool. Daca sunteti ingrijorat/a in ceea ce priveste comportamentul dumneavoastra sau cel al unui membru al familiei sau prieten, nu ezitati sa ne contactati, iar unul dintre terapeutii nostri specializati in dependenta va vor oferi informatii referitoare la tratament. In cazul in care credeti ca aveti probleme cu dependenta de sex sau dragoste, va recomandam sa cautati ajutor, accesand grupul Sex Addicts Anonymous sau Sex & Love Addicts Anonymous (informatii in limba engleza).

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa