Love21 Relatii Diferenta de varsta in relatii

Diferenta de varsta in relatii

de Love21

Celebritati precum George si Amal Clooney (diferenta de varsta de 17 ani) ori Blake Lively si Ryan Reynolds (siferenta de varsta de 11 ani), sau Beyoncé si Jay Z (diferenta de varsta de 12 ani), arata ca exista cu siguranta exceptii de la asa numita regula „niciodata mai mare decat tine”!  Cuplul de putere Beyoncé si Jay Z sunt surprinzatoare la 12 ani. Desigur, datele disponibile cu privire la diferentele de varsta in relatii sunt inca destul de limitate si intentia cercetatorilor cand fac studii legate de aceste relatii e mai mult sa inteleaga tendintele relatiilor decat sa faca o specificare  concreta cu privire la diferenta de varsta ideala dintre parteneri.

Potrivit unui studiu realizat in anul 2014 de la Universitatea Emory, cuplurile cu o diferenta de varsta de un an au o sansa de doar trei procente de divort. Cand decalajul de varsta e de pana la cinci ani, sansa divortului creste pana la 18%. O diferenta de 10 ani este de 39 de procente, iar un decalaj de varsta de 20 de ani are o sansa de 95 procente de a se incheia prin divort. Cercetatorii au analizat peste 3.000 de cupluri pentru studiu si au descoperit ca, cu cat este mai mare diferenta de varsta dintre un cuplu, cu atat e mai probabil sa divorteze. Deci se pare ca un decalaj de varsta de un an reprezinta diferenta ideala intr-o relatie romantica. Desigur, cuplurile cu o diferenta de varsta de un an pot si ele sa treaca prin despartiri si divorturi. Hugo Mialon, unul dintre cercetatorii din spatele studiului, spune ca, desi aceste date arata o corelatie, aceasta nu implica in mod necesar o cauzalitate. „Variaza de la cuplu la cuplu totul, iar unele cupluri sunt mai susceptibile de a divorta din alte motive”, a spus el, potrivit The Independent.

Diferenta de varsta in relatii – Ce cauta femeile, ce cauta barbatii  

Pe de alta parte, cercetarea efectuata de Christian Rudder, co-fondator al OkCupid, sugereaza ca femeile tind sa caute barbati in jurul varstei lor, sau poate cu un an sau doi mai in varsta. Barbatii, totusi, prefera femeile in jur de 20 de ani, indiferent de varsta lor. Aceasta alegere poate sa nu fie ideala pentru o relatie de durata, asa cum arata datele de la Emory. Succesul general al oricarei relatii depinde de cateva componente de baza: valori impartasite si convingeri, comunicare sanatoasa si rezolvarea conflictelor, incredere, intimitate si capacitatea de a sprijini obiectivele celorlalti. Niciunul dintre aceste comportamente nu are de-a face cu varsta, desi o diferenta mare de varsta intre doua persoane poate insemna diferite puncte de vedere. Nu uitati ca varsta nu este neaparat un indicator al succesului relatiei sau al esecului – exista si alti factori care trebuie luati in considerare. In cele din urma, un decalaj de varsta mare intre dvs. si partenerul dvs. nu va face rau relatiei, dar inseamna ca amandoi ar trebui sa lucrati putin mai mult la aceasta relatie, pentru a fi pe aceeasi lungime de unda. Si asta e bine, deoarece fiecare relatie necesita putin efort.

Cele mai citite articole

Potrivit psihologilor, in ciuda piedicilor care stau in calea partenerilor cu diferente mari de varsta, multe dintre cupluri isi doresc sa ramana impreuna si depun toate eforturile in acest sens. Ce trebuie sa faca pentru o relatie durabila? Psihologii le recomanda celor doi sa fie exact cum am mentionat si mai sus: mai toleranti, mai empatici, sa constientizeze cat de mare este compromisul pe care trebuie sa-l faca etc. Sa puna in balanta avantajele si dezavantajele relatiei in care se implica. Ceea ce conteaza este fericirea si implinirea fiecaruia dintre parteneri, iar aceasta nu se poate castiga aplicand o regula universal valabila. Ca in orice relatie, de orice fel, sex, varsta, nationalitate, s.a., important este sa fim, pe cat posibil, noi insine si sa ne ascultam intuitia.

Prin urmare, ca un fel de concluzie, ce varste ar trebui sa aiba partenerii pentru a se putea vorbi de o relatie ideala? O intrebare cu variate raspunsuri din partea specialistilor, cercetatorilor etc., dupa cum ati vazut. Se spune ca barbatii se maturizeaza mai lent decat femeile, se „responsabilizeaza mai greu, isi acorda dreptul de a fi copii pentru mai multa vreme. In acest sens, unii dintre specialisti spun ca mai…avantajos de ambele parti ar fi ca femeia sa aiba o varsta mai mica decat a barbatului intr-o relatie. Iar cu cat diferenta de varsta este mai mare, cu atat mai mult acest aspect ar putea constitui o problema, dar, spunem noi, nu fara solutie! Iar solutii exista dupa cum ati obserevat iarasi in randurile de mai sus. Sigur, psihologii spun ca, intr-o relatie cu diferenta mare de varsta investitia afectiva creste, motivatia se vor diminueaza, rezistenta la frustrare e mai mica si cate altele. Important este da faceti ce va dicteaza inima si veti fi fericiti pana la adanci batraneti!

 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa