Pentru a intelege mai bine metoda calendarului, trebuie in primul rand sa intelegem ce este ovulatia si ce inseamna ciclul menstrual.

Ovulatia este procesul prin care se elibereaza unul sau mai multe ovule din ovar. Aceasta are loc lunar. 

Cele mai citite articole

Ciclul menstrual se imparte in patru cicluri distincte: menstruatia, faza foliculara, ovulatia si faza luteala.

  • Faza de menstruatie – perioada de 3 – 7 zile de sangerare menstruala.
  • Faza foliculara – perioada in care organismul incepe sa recreeze ceea ce a fost eliminat in faza de menstruatie.
  • Faza de ovulatie – ovulul este eliberat.
  • Faza luteala – dupa ovulatie si inainte de menstruatie. Are o durata de aproximativ 12-16 zile.

Perioada fertila  este acea perioada din luna in care femeia poate ramane insarcinata. Metoda calendarului este bazata pe cunoasterea perioadei fertile, determinata de ovulatie si ciclul menstrual. In cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, calculul este simplu si riscul de sarcina nedorita scade, insa in cazul femeilor cu ciclu neregulat, calculul perioadei fertile esre ceva mai complicat si cu risc mare de aparitie a unei sarcini.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual regulat

In cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, metoda calendarului se calculeaza simplu – la un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in a 14-a zi.

Exemplu: Ciclu menstrual cu durata de 28 de zile. Prima zi de menstruatie este la 2 ianuarie, asadar menstruatia viitoare va fi la 30 ianuarie. Scazand de la 30 ianuarie 12 zile rezulta data de 18 ianuarie, ultima zi a perioadei de 8 zile care este fecunda. in concluzie, contactele sexuale intre 19 si 30 ianuarie si intre 5 si 9 ianuarie nu vor rezulta cu o sarcina. Perioada de fecundatie a ovulului este intre 10 si 18 ianuarie. Se recomanda prelungirea abstinentei din perioada fertila cu inca 1-2 zile inainte si dupa.

In medie, o femeie poate ramane insarcinata doar in 8 zile din luna, restul zilelor fiind improprii fecuntatiei din cauza ca ovulatia se face in mod normal intre a 12-a si a 16-a zi a ciclului menstrual si ovulul are o viata foarte scurta. Atentie insa, spermatozoizii pot trai in caile genitale feminine 3 zile, asadar orice contact sexual cu 3 zile inainte, in timpul, sau cu o zi dupa ovulatie, poate fi fecundant.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual neregulat

Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat este mai complicata si cu risc mai mare de sarcina nedorita.

Exemplu de calcul: Noteaza-ti in calendar prima zi a menstruatiei si durata exacta a acesteia. Numara zilele fiecarui ciclu menstrual, incepand cu prima zi a menstruatiei. Ultima zi este cea de dinainte de menstruatie. Tine evidenta ciclurilor menstruale 8-12 luni minim, inainte de a folosi aceasta metoda contraceptiva. Adauga datele obtinute intr-un tabel. Prima coloana din tabel este pentru prima zi a menstruatiei si cealalta pentru durata menstruatiei.

Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mica durata si scade din acest numar 18. Numarul rezultat, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza inceputul perioadei fertile. Alege din tabel ciclul menstrual cu cea mai mare durata si scade din acest numar 11. Numarul rezultat, incepand cu prima zi a menstruatiei, marcheaza finalul perioadei fertile. La fel ca la ciclul regulat, este bine sa maresti aceasta peroada fertila cu 1-2 zile inainte si dupa datele rezultate.

Cat de eficienta este metoda calendarului?

Metoda calendarului este o metoda contraceptiva riscanta si destul de greu de utilizat. Are o rata de esec de peste 25%, asadar poate rezulta o sarcina nedorita. Aceasta metoda, spre deosebire de prezervativ, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Metoda calendarului este in schimb o metoda contraceptiva fara riscuri pentru sanatate. Poate fi folosita de femeile aflate intr-o relatie serioasa, pentru care o eventuala sarcina nu ar fi o problema.