Love21 Relatii Ce este pastila de a doua zi

Ce este pastila de a doua zi

de Love21

Pastila de a doua zi (contraceptia de urgenta, secundara, pilula de a doua zi) reprezinta o metoda contraceptiva utilizata pentru a impiedica o sarcina nedorita, daca mijloacele contraceptive utilizate au esuat sau a avut loc un contact sexual neprotejat.

Pastila de a doua zi e o metoda contraceptiva de urgenta utilizata pentru prevenirea unei sarcini in urma unui contact sexual neprotejat. Aceasta este o metoda eficienta de contraceptie in cazuri de urgenta, atunci cand metodele contraceptive uzuale nu au functionat optim sau au aparut accidente. Chiar daca se numeste „de a doua zi” nu inseamna ca trebuie sa se astepte doua zile pana la administrare. Din contra, cu cat este administrata mai rapid, cu atat este mai eficienta. Pilula de a doua zi actioneaza pentru a preveni o sarcina nedorita prin impiedicarea ovarelor sa elibereze un ovul sau prin impiedicarea fertilizarii unui ovul deja eliberat.

Ce este pastila de a doua zi – Compozitie si durata

Pastila sau pilula de a doua zi este pe baza de levonorgestrel – un hormon intalnit in numeroase alte contraceptive orale, insa care in contraceptivele de urgenta se afla intr-o doza mai mare.

Exista doua dipuri de pastile contraceptive de urgenta: cu doza unica sau cu doza dubla. Pastila de a doua zi in doua doze este de obicei mai accesibila la pret si se administreaza in maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, iar apoi urmatoarea doza la 12 ore dupa prima doza. Pastila de a doua zi dintr-o doza e mai des intalnita in farmacii. Se administreaza o singura pastila in maxim 72 de ore de la contactul sexual insa este de preferat ca administrarea sa se faca cat mai rapid dupa „accident”’. Nu intarziati administrarea pilulei de a doua zi, deoarece eficacitatea ei incepe sa scada dupa primele 72 de ore.

Cititi cu atentie prospectul pastilei pe care o veti administra inainte de folosire si urmati instructiunile intocmai. Adesea, se recomanda ca pastila sa se ia cat mai rapid de la contactul sexual neprotejat, de preferat intr-un interval de pana la 12 ore, dar nu mai mare de 72 de ore (3 zile). Poate fi luata in orice moment insa doar in cazurile in care sarcina nu s-a instalat. Pastilele contraceptive de urgenta nu actioneaza asupra unei sarcini deja instalate ci ele previn formarea unei sarcini nedorite.

Dupa ce a fost administrata pastila se recomanda sa se foloseasca alte metode contraceptive la contactele sexuale urmatoare. Pastila protejeaza doar impotriva sarcinii anterioare nu si la urmatoarele contacte sexuale. Pilula de urgenta se recomanda sa se ia cat mai curand posibil, de preferat in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat si nu la mai mult de 72 de ore. Eficienta acesteia este de 95% in primele 72 de ore si scade dupa acest interval.

Ce este pastila de a doua zi – Informatii generale

In cazul unui contact sexual neprotejat sau a unui „accident” in care metodele contraceptive uzuale nu au functionat, pastila de a doua zi este singura metoda care poate impiedica aparitia unei sarcini nedorite. Administrarea este usoara si presupune doar inghitirea uneia sau a doua pastile.

Pastilele pot fi cumparate de la orice farmacie fara reteta eliberata de medic. 

Nu influenteaza fertilitatea. Asadar,  dupa disparitia efectului acesteia se va putea instala o sarcina.

Pastila este foarte eficienta (95%) doar in cazul in care este administrata rapid. Daca au trecut cele 72 de ore eficienta acesteia scade. Asadar trebuie actionat rapid.

Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.

Efecte secundare

Greata, ametelile, durerile de cap si abdominale, sangerarile, varsaturile sunt unele dintre efectele adverse cele mai comune ale pastilei de a doua zi. De asemenea, administrarea frecventa a acestei metode contraceptive de urgenta poate creste pe viitor riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine.

Cele mai citite articole

Efecte adverse frecvente: greata, sangerari si dereglarea temporara a ciclului menstrual, dureri de burta, oboseala, dureri de cap, varsaturi, menstruatie dereglata, sensibilitatea sanilor, diaree

Efecte adverse rare: eruptii pe piele (urticarie), durere pelviana, dureri la ciclu.

Cum se administreaza pastila de a doua zi 

Pastila de a doua zi se va administra de preferat in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat dar nu la mai mult de 72 de ore de la acesta. Nu se recomanda ca aceasta metoda contraceptiva sa fie folosita mai des de 2-3 ori pe an. Nu se recomanda adimistrarea pastilei daca aveti alergie la una sau mai multe dintre componentele pilulei.

Pastilele de a doua zi au si contraindicatii, interactionand cu alte medicamente care le reduc eficacitatea:

  • medicamente folosite pentru tratarea epilepsiei (ex. carbamazepina, pirimidona, fenitona)
  • medicamente pentru tratarea tuberculozei (ex. rifabutina, rifampicina)
  • medicamente pentru tratarea infectiei HIV (ex. ritonavir)
  • medicamente pentru tratarea infectiilor fungice (ex. griseofulvina)
  • sunatoare (ceai sau in pastile care contin sunatoare)
  • medicamente pentru sustinerea sistemului imunitar (ex. ciclosporina)
  • unele antibiotice

Ce este pastila de a doua zi – Adevar si Fals

Pastila de a doua zi este o bomba hormonala – Fals. Pilula de a doua zi este o metoda sigura de a impiedica sarcina nedorita. Contine levonorgestrel – substanța activă care, administrata in intervalul in care este eficienta (in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat), intarzie ovulatia. Aceeasi substanta activa este prezenta si in contraceptivele zilnice, insa in doze diferite. O dată ingerata, pilula este metabolizata rapid si eliminată complet din organism in maximum 48 de ore, fara nici un fel de efect pe termen lung.

Trebuie folosita de maximum doua ori pe an – Fals. Poti apela la pilula de a doua zi ori de cate ori ai suspiciuni ca un contact sexual poate duce la o sarcina si nu esti pregatita pentru asta. Poti s-o iei chiar si la diferenta de cateva zile daca situatia o impune. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca pilula de a doua zi a fost conceputa pentru situatii de urgenta si nu pentru a fi folosita regulat. Desi ea are o eficienta maxima de 99% daca este folosita in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, exista metode contraceptive moderne care asigura o eficienta superioara si care sunt create tocmai pentru a te proteja pe termen lung.

Daca se foloseste mai des se ajunge la infertilitate – Fals. Nu exista nicio legatura intre pilula de a doua zi si infertilitatea femeii. Daca apare aceasta problema in cuplu, ambii parteneri trebuie sa mearga la specialist pentru controalele specifice si tratamentul adecvat.

Pastila de a doua zi regleaza ciclul menstrual. Adevar- posibil. Dupa ce s-a luat pilula de a doua zi, urmatoarea menstruatie poate sa vina cu aproximativ sapte zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit sau poate aparea o sangerare redusa (spotting) imediat dupa folosire. Aceasta dereglare poate fi cel mult una temporara, iar lucrurile revin la normal din a doua luna. Aici trebuie spus faptul ca folosirea frecventa a pilulei poata sa determine o dereglare prelungita a ciclului menstrual, organismul neavand timp sa-si recupereze ritmul normal daca repetam utilizarea la scurt timp dupa folosire.

Pastila de a doua zi determina avortul – Fals. Dacă sarcina s-a instalat deja – adică dacă am luat pilula de a doua zi după mai mult de 72 de ore – pilula de a doua zi nu mai are nicio putere, iar sarcina își urmează cursul normal. Pilula de a doua zi nu este o pilula abortivă. Aceasta din urma este o pilulă care este administrată numai sub supravegherea medicului ginecolog, abia după ce specialistul a confirmat sarcina.

Daca s-a luat pastila de a doua zi azi, maine esti in continuare protejata – Nu e o garantie. Eficiența pilulei scade cu fiecare ora din momentul in care ai folosit-o. Astfel, cu cat trece mai mult timp de la contactul sexual, cu atat eficienta e mai redusa. In plus, eficienta depinde si de metabolismul fiecărei femei, de cat de repede e asimilata si eliminata substanta activa. De aceea este important sa o folosesti cat mai repede dupa fiecare contact sexual neprotejat care poate conduce la o sarcina nedorita. Mai exista o opinie care spune ca odata luata pilula, aceasta are efect pana la urmatoarea menstruatie, dar acesta este un mit.

 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa