Love21 Diverse Recomandări legate de tratamentul ortodontic cu aparat dentar

Recomandări legate de tratamentul ortodontic cu aparat dentar

de Love21

Fiecare dintre noi își dorește o dantură sănătoasă și estetică. Pentru cei mai mulți dintre pacienți care se confruntă cu înghesuiri dentare sau dinți strâmbi, soluția poate fi reprezentată de purtarea unui aparat dentar, indiferent de vârstă.

Mulți pacienți care ajung în clinica noastră, Smile Ambassador, cred că aparatul dentar este soluția potrivită doar în cazul copiilor; nimic mai neadevărat! Grație evoluției tehnologice, în zilele noastre orice pacient care vrea să își îmbunătățească estetica și funcționalitatea dinților poate urma un astfel de tratament.

Conform Asociației Americane de Ortodonție, 1 din 5 persoane care poartă aparat dentar este adultă. Astfel că niciodată nu există ”prea târziu” pentru a trata astfel probleme de ordin stomatologic.

În ce situații este indicată purtarea aparatului dentar?

Mulți dintre pacienți sunt mai interesați de ”cât costă un aparat dentar?” decât de eficiența acestora în ceea ce privește tratarea:

  • Dinților înghesuiți;
  • A respirației urât mirositoare (cum ar fi halena și halitoza) – de cele mai multe ori, în cazul dinților înghesuiți igiena orală nu este atât de eficientă; ca urmare, bacteriile și resturile alimentare nu pot fi îndepărtate cum trebuie, motiv pentru care apar cariile interdentare și respirația urât mirositoare;
  • Dinților strâmbi și a celor care au crescut într-o poziție incorectă;
  • Mușcăturii incorecte;
  • Maxilarului aliniat greșit – asta nu face altceva decât să pună și mai multă presiune pe articulațiile temporo-mandibulare, provocând durere;
  • Dinților îndepărtați;
  • Maxilarului inferior și superior, care nu sunt bine aliniați – lucru ce afectează mușcătura, favorizează apariția problemelor de masticație și fractură ale dinților;
  • Problemelor digestive – alimentele care nu sunt mestecate corect duc la probleme de digestie, inclusiv la balonare, sindrom de intestin iritabil.

Cum se alege aparatul dentar?

Cele mai citite articole

Singura persoană în măsură să stabilească necesitatea purtării aparatului dentar și a tipului de tratament este doar medicul ortodont. În cazurile complexe, poate fi chiar necesară procedura de extracții dentare. 

În funcție de cazuistică, precum și de tipul de aparat dentar folosit, purtarea poate fi între 6 luni și 3 ani, în funcție de evoluția pacientului. Totodată, durata mai depinde și de sănătatea gingiilor, precum și de masa osoasă existentă.

În cazul în care se optează pentru un aparat dentar fix, brackeții se montează pe dinți; aceștia pot fi metalo-ceramici sau din safir, care imită foarte bine culoarea naturală a dinților. În cazul aparatelor dentare invizibile, cum este Incognito, bretelele de susținere se fixează pe partea interioară a dinților; de asemenea, trebuie menționat că există și aparate dentare transparente, sub formă de alignere, care trec neobservate de cei din jur.

Îngrijirea danturii în timpul purtării aparatului dentar

Cel mai important este că pacientul va trebui să folosească periuțe de dinți speciale; periajul ar trebui făcut de 2-3 pe zi, la unghi de 45 de grade. Periajul trebuie să înceapă din partea de sus, apoi se continuă cu dinții de jos.

Mișcările de spălare ale dinților trebuie să fie circulare, blânde. Ideale sunt și periuțele interdentare, precum și apa de gură sau dușul bucal, pentru îndepărtarea mai eficientă a bacteriilor care pot produce placa. Iar de două ori pe an, pacientul trebuie să ajungă în cabinetul medicului dentist, pentru detartraj și periaj profesional. 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa