Love21 Diverse Viata sexuala dupa operatie laparoscopica

Viata sexuala dupa operatie laparoscopica

de Love21
dragoste

Introducere

Operatia laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva, care foloseste instrumente speciale lungi si subtiri pentru a accesa abdomenul pacientului prin mai multe incizii mici. Aceasta procedura poate fi folosita pentru a trata un numar mare de afectiuni chirurgicale, precum tumorile, endometrioza, chisturile ovariene si infertilitatea. Cu toate acestea, pacientii se intreaba adesea despre impactul unei astfel de proceduri asupra vietii lor sexuale. Acest articol va explora modul in care operatia laparoscopica poate afecta viata sexuala a unui pacient si ce poate face pentru a minimize orice impact negativ.

Efectele asupra vietii sexuale

In general, operatia laparoscopica nu are un efect semnificativ asupra vietii sexuale a pacientilor. Cu toate acestea, cu unele afectiuni chirurgicale, acest lucru poate sa difere. Endometrioza poate fi tratata prin operatia laparoscopica, iar aceasta afectiune poate avea un impact negativ asupra viata sexuala a unei persoane. Simptomele endometriozei, cum ar fi durerea si sangerarea vaginala, pot face ca actul sexual sa fie anevoios si inconfortabil, ceea ce poate duce la disfunctii sexuale sau chiar la o pierdere a dorintei sexuale. De asemenea, pacientii care au suferit o operatie laparoscopica pentru infertilitate pot experimenta efecte similare.

Recuperarea

Recuperarea dupa operatia laparoscopica poate dura intre cateva saptamani si cateva luni, in functie de afectiunea chirurgicala si de complicatiile care pot aparea. In aceasta perioada, este posibil sa simti durere, discomfort si oboseala, fiind necesar sa iti iei un timp pentru a te recupera. Cu toate acestea, se recomanda sa se evite orice activitate sexuala pana cand medicul tau iti da acordul. Dupa ce te recuperezi complet, poti relua activitatea sexuala, daca ai acordul medicului tau.

Ce poti face pentru a-ti imbunatati viata sexuala

Cele mai citite articole

In cazul in care viata ta sexuala a fost afectata de o operatie laparoscopica, este important sa identifici solutii pentru a-ti imbunatati experientele sexuale. In primul rand, poti discuta cu partenerul tau despre afectiunea ta si despre modul in care poate fi tratata. De asemenea, poate fi de ajutor sa iti creezi un mediu relaxant inainte de a lua parte la actul sexual. Acest lucru poate include scaldatul in cada, ascultarea muzicii sau aprinderea unei lumanari aromate. In plus, exista o varietate de produse farmaceutice si alternative care pot ajuta la controlul durerii si la reducerea disconfortului, precum si la stimularea senzatiilor sexuale.

Terapia comportamentala

Daca te confrunti cu disfunctii sexuale semnificative dupa ce ai suferit o operatie laparoscopica, se recomanda sa iei in considerare terapia comportamentala. Acest tip de terapie te poate ajuta sa te adaptezi si sa faci fata schimbarilor care au avut loc in viata ta sexuala. Aceste modificari pot include stresul si anxietatea legate de actul sexual, precum si modificari ale relatiilor sexuale. Terapia comportamentala se poate face individual sau in cuplu si poate include exercitii si discutii practice care te pot ajuta sa iti rezolvi problemele.

Concluzie

Operatia laparoscopica este o procedura chirurgicala care poate fi folosita pentru a trata un numar mare de afectiuni. Cu toate acestea, uneori, acest lucru poate avea un impact asupra vietii sexuale a unui pacient. Recuperarea dupa o astfel de interventie poate dura mai mult timp, iar pacientii ar trebui sa asculte sfaturile medicului lor in ceea ce priveste data la care pot relua activitatea sexuala. De asemenea, poti lua masuri pentru a-ti imbunatati viata sexuala, cum ar fi discutia despre afectiunea ta cu partenerul tau si crearea unui mediu relaxant inainte de a lua parte la actul sexual. In cazul in care te confrunti cu disfunctii sexuale semnificative ca urmare a unei operatii laparoscopice, iti recomandam sa iei in considerare terapia comportamentala.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa