Love21 Diverse 7 întrebări frecvente despre vaccinarea împotriva HPV 

7 întrebări frecvente despre vaccinarea împotriva HPV 

de Love21

În momentul în care a fost lansat pe piață, vaccinul împotriva HPV a stârnit numeroase discuții aprinse, în rândul publicului. Acum după câteva decenii de utilizare, el și-a demonstrat beneficiile, în special în țări precum Noua Zeelandă, unde a fost administrat la fete și la băieți, în mod gratuit, de către stat. Vom încerca să spulberăm miturile care persistă în jurul său, răspunzând câtorva dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la siguranța și utilitatea sa. 

  1. E adevărat că majoritatea oamenilor se infectează cu HPV la un moment dat, în decursul vieții?

Da, majoritatea oamenilor se infectează cu virusul Papiloma uman, în decursul vieții. HPV este foarte răspândit în întreaga lume și este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de infecție, deoarece nu prezintă simptome evidente de boală. 

De obicei, sistemul imunitar elimină infecția cu virusul HPV în decurs de câteva luni sau ani, fără ca aceasta să determine probleme grave de sănătate. Totuși, anumite tulpini de HPV pot cauza leziuni precanceroase sau cancere, cum sunt cancerul de col uterin, de penis, anus sau orofaringian. 

  1. Cum afectează vaccinul HPV sarcina și fertilitatea?

Vaccinurile împotriva HPV au fost testate, înainte de lansare, în ceea ce privește siguranța în perioada sarcinii și nu s-au evidențiat riscuri semnificative pentru sarcină sau fertilitate. Cu toate acestea, din motive de precauție, nu se recomandă administrarea vaccinului HPV în sarcină, ca practică de rutină, deoarece profilul complet de siguranță nu a fost stabilit. 

Atunci când o femeie care nu știe că este însărcinată se vaccinează împotriva HPV, acesta nu este considerat un factor de risc. Totuși, în situații obișnuite, vaccinarea poate fi amânată până după naștere, fără ca aceasta să implice vreun risc major. 

Vaccinarea HPV nu influențează în niciun fel fertilitatea sau evoluția unor sarcini ulterioare. 

  1. Pot fi vaccinate persoanele care au fost deja infectate cu HPV?

Da, persoanele care au fost deja infectate cu HPV pot fi vaccinate. Vaccinul împotriva HPV este recomandat inclusiv pentru persoanele care au fost deja expuse la virus, deoarece acesta oferă protecție împotriva altor tulpini de virus, care nu au fost contractate încă. 

Cele mai citite articole

Vaccinul HPV nu tratează și nu elimină o infecție deja existentă. Este posibil ca persoanele deja infectate cu una sau mai multe tulpini de HPV să nu obțină aceleași beneficii în ceea ce privește prevenirea infecțiilor determinate de tulpinile contactate deja. Cu toate acestea, vaccinarea împotriva HPV rămâne utilă pentru prevenirea altor infecții cu HPV și pentru reducerea riscului de complicații, precum apariția leziunilor precanceroase sau canceroase.

  1. De ce să mă vaccinez, dacă majoritatea infecțiilor HPV sunt eliminate în mod natural din organism?

Este adevărat că majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate în mod natural din organism, fără să determine probleme de sănătate; totuși, vaccinarea HPV rămâne importantă, pentru că:

  • Oferă protecție împotriva altor tulpini HPV, cu care nu s-a produs infecția;
  • Previne complicațiile grave, determinate de infecția HPV;
  • Contribuie la reducerea transmiterii virusului la alte persoane;
  • Este sigur și eficient. 
  1. Care este impactul vaccinului HPV asupra comportamentelor sexuale la nivel de populație?

Studiile au arătat că vaccinarea împotriva HPV nu a avut niciun impact semnificativ asupra comportamentelor sexuale. Deși au existat preocupări inițiale că vaccinarea împotriva HPV ar putea determina comportamente riscante sau promiscue, acestea nu au fost confirmate. Persoanele vaccinate împotriva HPV nu sunt mai predispuse să înceapă activitatea sexuală la o vârstă mai fragedă sau să aibă un număr mai mare de parteneri sexuali decât cei nevaccinați. 

  1. De ce se recomandă vaccinarea copiilor la vârste mai mici decât vârsta medie de începere a vieții sexuale? Mai are sens vaccinarea adulților?

Vaccinarea HPV este recomandată înainte de vârsta la care își încep majoritatea adolescenților viața sexuală, din mai multe motive. În primul rând, se asigură o protecție suplimentară, înainte de expunerea la virus prin intermediul activității sexuale. Răspunsul imun este mai robust și mai eficient la vârste mai mici, ceea ce garantează o protecție mai bună împotriva HPV ulterior, în viață. 

Chiar și așa, vaccinarea împotriva HPV este recomandată și adulților care nu au fost încă vaccinați sau care nu au completat schema de vaccinare. Vaccinarea este utilă inclusiv pentru persoanele care au început deja viața sexuală, deoarece poate oferi protecție împotriva tulpinilor de virus pe care nu le-au întâlnit încă. 

  1. Vaccinul HPV elimină nevoia efectuării testelor de screening pentru cancerul de col uterin?

Nu, vaccinul împotriva HPV nu elimină nevoia de a efectua teste de screening periodice pentru cancerul de col uterin. Vaccinul oferă protecție numai împotriva câtorva tulpini cu patogenicitate ridicată, nu împotriva tuturor tulpinilor; nivelul de protecție al populației este, deocamdată, redus, având în vedere că vaccinarea băieților și a bărbaților reprezintă o noutate în Programul Național de vaccinare. 

Vaccinarea împotriva HPV rămâne un instrument util și esențial în lupta împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul este sigur și eficient, dar nu elimină importanța testelor regulate de screening împotriva cancerului de col uterin. 
Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa