Love21 Relatii Cand se poarta verigheta pe mana dreapta?

Cand se poarta verigheta pe mana dreapta?

de Love21

Verigheta, un simbol al sufletelor, este cel mai important inel pe care il poate purta o persoana. Aceasta leaga destine si simbolizeaza uniunea dintre doi oameni, precum si drumul pe care au ales sa paseasca impreuna. Minunata bijuterie isi are originile in vremurile de demult, fiind un simbol al casatoriilor in traditiile egiptene si romane antice. Obiceiul a fost adoptat din considerente religioase, iar verigheta se purta pe cel de-al patrulea deget al mainii stangi deoarece se credea ca vena acestuia merge direct la inima. Tendinta s-a raspandit ulterior in lumea intreaga, iar verigheta inca este purtata si in zilele noastre la mana stanga. Totusi, exista si situatii cand bijuteria se pune pe mana dreapta. Iata cand se intampla acest lucru:

Inainte de cununia religioasa

Daca ai vazut persoane care poarta verighetele pe mana dreapta, una dintre explicatii ar putea fi aceea ca nu sunt casatoriti religios. In general, oamenii care ales sa convietuiasca impreuna, dar fara a fi legati de un act, sau cei care nu intentioneaza sa faca o nunta sila Biserica, opteaza pentru purtarea inelelor pe cel de-al patrulea deget al mainii drepte. Bineinteles, exista si situatii in care viitorii miri, daca si-au achizitionat unele dintre cele mai frumoase bijuterii dintr-o gama variata de verighete cu diamante, sa fie nerabdatori sa le poarte. Asa cum stim cu totii, petrecerile de nunta se planifica cu 1-2 ani inainte, fapt pentru care unii tineri aleg sa se bucure de accesoriile lor deosebite si pana la momentul casatoriei.

In cadrul slujbei de logodna

Astazi, schimbul traditional de inele intre cei doi miri este observat in foarte multe culturi. Insa, dupa ritualul casatoriei, verigheta se poate purta si pe mana dreapta, si pe cea stanga. In cazul ortodocsilor, doar rusii si grecii aleg sa pastreze insemnele casatoriei pe mana dreapta. Ceilalti crestini, dupa slujba religioasa, poarta verigheta pe mana stanga. Totusi, trebuie mentionat faptul ca in cadrul slujbei de logodna, chiar daca are sau nu loc in aceeasi zi cu slujba de cununie, inelele se tin pe degetul inelar al mainii drepte. Dupa oficierea logodnei, preotul si nasii sunt cei care, in final, schimba verighetele de pe mana dreapta a mirilor la cea stanga.

Din motive practice sau estetice

Lasand cutumele religioase la o parte, verigheta poate fi purtata si pe mana dreapta din motive practice, estetice sau de confort individual. Daca luam in considerare faptul ca unii oameni sunt stangaci, probabil ca purtarea inelului la mana stanga ar conduce la deteriorarea rapida a acestuia. Totodata, daca verigheta este prea larga, multi aleg sa o poarte pe alt deget. In anumite tari ale lumii, precum Spania, Austria, Polonia, Grecia, Venezuela, insemnele casatoriei se tin pe mana dreapta. De altfel, in India chiar se considera ca este semn de bun augur daca inelul se pune pe mana dreapta. Foarte multi dintre oamenii mai putin traditionalisti isi aleg singuri modul in care poarta verigheta, fiind vorba doar de o decizie personala.

Exista si situatii mai putin placute cand bijuteria este expusa in acest fel. La decesul unuia dintre parteneri, celalalt pastreaza verigheta pe mana dreapta, in semn de respect si dragoste pentru jumatatea sa. In Europa de Vest, se observa o lege nescrisa printre tinerii atei, care nu celebreaza casatoria din punct de vedere religios, de a purta verigheta pe inelarul mainii drepte.

Motivele pentru care oamenii aleg sa poarte aceasta bijuterie intr-un fel sau altul au legatura cu traditiile locului, dar si cu credintele personale. Pentru multi este foarte important rolul si semnificatia verighetei, precum si placerea purtarii unui accesoriu deosebit si mai putin abaterea de la regula pastrarii inelului pe mana stanga.

S-ar putea sa-ti placa