Love21 Diverse Ce inseamna sexist

Ce inseamna sexist

de Love21
dragoste

Definitia sexismului

Sexismul este un termen folosit pentru a descrie discriminarea sau prejudecata bazata pe sex. Cel mai adesea, sexismul se refera la prejudecatile si discriminarea femeilor si la modul in care acestea sunt tratate in comportamentul social. Sexismul poate lua multe forme, de la glume si discriminare in mod direct, la sisteme sociale si legale care contribuie la discriminare structurala. In general, sexismul este considerat un comportament nedorit si, pe termen lung, poate avea consecinte negative asupra societatii, precum si asupra persoanelor vatamate.

Istoria sexismului

Sexismul a existat din cele mai vechi timpuri. Acest tip de discriminare a existat in multe culturi si civilizatii, inclusiv in Europa si in alte regiuni. In perioada traditonala, sexismul a avut loc in multe forme, cum ar fi discriminarea femeilor in ceea ce priveste proprietatea, casta, educatia si drepturile politice. Sexismul a fost folosit ca instrument pentru a-i subordona femeilor si pentru a-i tine pe ei sub control in sistemele sociale si economice. Sexismul a fost si continua sa fie o problema majora in toata lumea. Afecteaza toate aspectele vietii si poate avea un impact negativ asupra sanatatii fizice si mentale a indivizilor.

Forme de sexism

Sexismul poate fi intalnit in mai multe forme. Aceasta include atat discriminarea directa, cat si implicita. Discriminarea directa se refera la comportamentul care are ca scop sa injure sau sa submineze pe cineva in baza sexului. Aceasta poate include glume, comportament ostil, limitarea accesului la drepturi si resurse. Discriminarea implicita sau neintentionata se refera la comportamentul sau credintele care sunt acceptate in mod necritic si implicit, dar care au un impact negativ asupra unei persoane pe baza sexului. Acest lucru include stereotipurile despre un anumit sex sau prejudecatile despre un anumit sex.

Efectele sexismului

Cele mai citite articole

Sexismul poate avea efecte negative asupra persoanelor vatamate, precum si asupra societatii in ansamblu. Aceste efecte pot fi de natura fizica, psihologica si sociala. Sexismul poate contribui la stresul cronic si la depresie, la probleme de sanatate mintala si la auto-stigma. De asemenea, sexismul poate contribui la marginalizarea persoanelor discriminante si poate afecta negativ accesul la educatie, drepturi si locuri de munca. Unele studii au aratat ca femeile care sufera de sexism sunt mai predispuse la aparitia unor maladii cronice si a altor conditii medicale. Sexismul poate avea, de asemenea, efecte negative asupra societatii, cum ar fi cresterea nivelului de violenta impotriva femeilor si discriminarea in locuri de munca.

Lupta impotriva sexismului

Spre deosebire de alte forme de discriminare, sexismul nu este de obicei considerat ilegal. Cu toate acestea, exista multe politici si legi care interzic discriminarea si sexismul in anumite contexte, cum ar fi educatia, locurile de munca si alte servicii. Exista de asemenea organizatii care lupta impotriva sexismului si a discriminarii. Acestea pot include programe specifice care sa ofere asistenta si sa sustina persoanele afectate prin sexism. Exista, de asemenea, campanii educationale si programe de prevenire care promoveaza o atitudine non-sexista si non-discriminatorie.

Concluzie

Sexismul este o forma de discriminare si prejudecata bazata pe sex si poate avea efecte negative asupra persoanelor si societatii in general. Sexismul a existat din cele mai vechi timpuri si poate lua multe forme. De asemenea, este important sa se lupte impotriva sexismului prin programe si politici care sa ofere suport si sa sensibilizeze publicul. Sexismul poate fi combatut prin luarea de masuri concrete si prin educarea publicului si a persoanelor afectate.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa