Love21 Diverse Lucruri pe care pacienții trebuie să le știe atunci când vor un implant dentar – Ghid complet

Lucruri pe care pacienții trebuie să le știe atunci când vor un implant dentar – Ghid complet

de Love21

Din păcate, an de an, un număr tot mai mare de pacienți ajung în clinicile stomatologice în situații grave – fie urgențe stomatologice, fie pentru tratamente de restaurare dentară. O cauză importantă care stă la baza acestor situații este lipsa igienei orale corespunzătoare, dublată de  tendința de a vizita cabinetul stomatologic doar în situații critice, nu pentru vizite regulate de profilaxie.

Statisticile indică faptul că 80% din populația României suferă de complicații dentare grave, iar majoritatea acestor probleme sunt rezultatul cariilor netratate. În multe dintre aceste situații, soluția de restaurare dentară cea mai potrivită este tratamentul cu implant dentar de calitate. 

Implant dentar este un dispozitiv medical de înaltă tehnologie, creat prin tehnologia CEREC CAD/CAM, fabricat din titan sau zirconia, care se plasează în osul maxilar cu scopul de a servi ca rădăcină pentru o coroană sau proteză dentară. 

De ce implantul dentar este cea mai bună opțiune?

Înainte de a trece în revistă procedura în sine este util să înțelegem ce înseamnă aceasta. Implantul dentar se prezintă ca o rădăcină dentară artificială, creată din titan pur (deci biocompatibil), astfel încât să fie acceptat de organism. ”Rădăcina” din metal este introdusă în osul maxilar sau mandibular pentru a compensa absența dinților. Deasupra implantului dentar se atașează un bont protetic, care servește ca punte de legătură între dintele artificial sau o coroană dentară.

Datorită progresului tehnologic, implantul dentar a devenit metoda de substituție a unuia sau a mai multor dinți cea mai eficientă. Este un tratament minim invaziv, care ajută pacienții să-și recâștige funcționalitatea dentară și, prin urmare, să-și îmbunătățească și stima de sine.

Totuși, ca un pacient să devină candidat la această opțiune de restaurare dentară există câteva etape de pregătire necesare. Prima dintre acestea este consultul la un specialist în implantologie. Acesta va analiza cu atenție cavitatea orală și va recomanda inclusiv teste de sânge și examene radiologice, inclusiv un CT. Informațiile din CT îi permit specialistului să evalueze țesutul osos și să determine dacă tratamentul cu implant dentar este o opțiune viabilă.

Cele două procese fundamentale în cazul implantului dentar

Pentru introducerea unui implant dentar există două etape fundamentale:

  • Etapa chirurgicală – în care se introduce implantul în os, acționând ca o rădăcină artificială;
  • Etapa protetică – în această etapă, implantul este descoperit și se finalizează lucrarea.

O întrebare frecventă este dacă introducerea implanturilor dentare este dureroasă. Procedura în sine nu este dureroasă, datorită anesteziei. Durata procedurii poate varia în funcție de numărul de implanturi care urmează să fie inserate și de complexitatea cazului.

Care sunt riscurile unui implant dentar în perioada post-procedură? Îngrijirea postoperatorie este esențială după orice intervenție chirurgicală, iar procedura de implantare dentară nu face excepție. Pentru a evita complicațiile este important ca pacientul să urmeze cu strictețe recomandările medicului privind dieta și tratamentul medicamentos, să se abțină de la fumat și alcool pentru câteva zile. În mod normal, tratamentul poate include administrarea de antibiotice și medicamente antiinflamatorii pentru o perioadă de 7-10 zile.

Cât privește durata de viață a implantului dentar, progresele tehnologice în domeniul stomatologiei au permis rezultate impresionante – cazuri complexe, cu o rată de succes cuprinsă între 97 și 98% pentru o perioadă de 10 până la 15 ani.

S-ar putea sa-ti placa