Sacrificiile prin care trece corpul unei femei în urma nașterii reprezintă experiențe pe care doar ea le cunoaște. Totuși, sunt multe femei care și-au împărtășit propriile povești legate de corpul lor după naștere, iar lumea medicală a înregistrat toate aceste aspecte importante și le-a consacrat. Astfel, s-au deprins mai multe informații utile pentru actuale și viitoare mămici.
În continuare, vei regăsi trei modificări importante prin care va putea trece corpul tău după naștere, precum și care sunt recomandările generale privind acomodarea la noua situație:
1. Vergeturi
Vergeturile reprezintă una dintre cele mai frecvente modificări de aspect pe care sarcina le lasă pe corp. Peste 90% dintre femeile însărcinate dezvoltă vergeturi situate undeva la nivel abdominal, în zona sânilor, coapselor sau fesierilor.
Aceste dungi subțiri, de culoare albă sau ușor roșiatică/mov, apar atunci când pielea se întinde într-un mod accelerat odată cu creșterea copilului și luarea în greutate a mamei, iar fibrele elastice din tegument se rup.
Deși nu vor dispărea în totalitate, există modalități de a reduce aspectul vergeturilor și de a preveni apariția altora noi:
- Creme/uleiuri hidratante (ex: unt de shea/alte creme dermatologice) – aplicate zilnic, acestea mențin hidratarea și elasticitatea pielii; se poate realiza și masajul zilnic al zonelor cu vergeturi cu uleiuri vegetale grase (ex: argan, jojoba), pentru a stimula circulația sângelui în aceste zone; asigură-te că te consulți cu medicul dermatolog despre cele mai bune variante pentru tine;
- Exfoliere ușoară – realizată săptămânal, cu scruburi delicate, pentru stimularea regenerării celulare;
- Proceduri cosmetice profesionale (ex:microdermobraziunea) – acestea diminuează vergeturile treptat, prin exfoliere; se pot realiza, de asemenea, operatii estetice postnatale.
Nu în ultimul rând, aspectul psihologic este extrem de important. Acceptarea vergeturilor ca pe o dovadă a evenimentului nașterii și a frumuseții unice, imperfecte a fiecărui corp este un pas esențial.
2. Modificări de greutate
Primele luni după naștere sunt, totodată, lunile încăpățânate în care greutatea acumulată în timpul sarcinii pare că nu dispare sau este foarte greu de dat jos prin exerciții și dietă.
Creșterea în greutate este normală în timpul sarcinii pentru a susține dezvoltarea bebelușului. Însă, după naștere, surplusul de grăsime poate persista ca urmare a modificărilor hormonale și a obiceiurilor alimentare.
Pentru a reveni treptat și în mod sănătos la greutatea dinaintea sarcinii, este important:
- Să ai răbdare și să nu forțezi o slăbire drastică; este recomandată o rată lentă (de maximum 0,5 kg/săptămână);
- Să mănânci echilibrat, cu proteine, lipide sănătoase, legume, fructe, cereale integrale; evită carbohidrații rafinați și mâncărurile procesate;
- Să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică zilnic (desigur, în limita recomandărilor medicului);
- Să bei suficientă apă;
- Să te odihnești suficient.
Greutatea se va echilibra în timp cu un stil de viață sănătos. Important este să fii cât mai blândă cu tine însăți și să nu compari corpul tău cu standardele nerealiste promovate pe internet.
3. Modificări la nivelul părului, pielii și unghiilor
Schimbările hormonale, nutriția inadecvată și lipsa somnului își pot pune amprenta asupra sănătății părului, pielii și unghiilor după naștere. Părul poate deveni uscat și lipsit de luciu, tenul poate căpăta un aspect deshidratat, iar unghiile, friabile.
Pentru îngrijirea corespunzătoare a acestora este necesar să respecți câțiva pași:
- Folosește șampoane și măști nutritive (ex: cu keratină); de asemenea, evită uscarea excesivă cu feonul;
- Folosește creme și seruri hidratante;
- Bea zilnic suficientă apă (2-3 litri) pentru o hidratare corespunzătoare;
- Programează-ți o consultație la medicul dermatolog pentru mai multe sfaturi ajutătoare.
Chiar dacă treci printr-o perioadă dificilă, este normal ca după naștere corpul să nu arate la fel ca înainte. Important este să înțelegi că aceste modificări fac parte dintr-un proces natural, specific vieții, și că majoritatea modificărilor sunt temporare.
Ai răbdare cu tine însăți și fii recunoscătoare pentru tot ce ai realizat, în ciuda aspectului modificat al corpului tău. Cu blândețe, acceptare de sine și mici îngrijiri zilnice, vei reuși, cu siguranță, să te simți din nou confortabil în propriul corp.
Sursa foto: Shutterstock