Love21 Diverse Cele mai frumoase nume de fete din Biblie

Cele mai frumoase nume de fete din Biblie

de Love21

Biblia este o sursă bogată de inspirație pentru părinți atunci când vine vorba de a alege numele pentru nou-născuții lor. Această carte sacra conține o varietate de nume de fete, fiecare cu semnificația și povestea ei unică. 

În acest articol, vom explora unele dintre cele mai frumoase și semnificative nume de fete din Biblie, oferind o privire mai profundă asupra originii și a înțelesului lor spiritual. Indiferent dacă sunteți în căutarea unui nume clasic sau a unuia cu o încărcătură spirituală puternică, Biblia oferă o gamă diversă de opțiuni pentru a alege numele perfect pentru micuța voastră.

Nume de fete din Biblie

Nume de fete din Biblie

Sursa foto

Litera A

Ada: 

Numele Ada are origini ebraice și înseamnă „podoabă” sau „a împodobi”. Acest nume subliniază importanța sufletului ca adevărată sursă de frumusețe și valoare pentru om. În Biblie, întâlnim mai multe femei cu numele Ada, inclusiv soția lui Lameh, un descendent al lui Cain și soția lui Isav, nepotul Patriarhului Avraam.

Abigail: 

Abigail este un nume de origine evreiască compus din „avi,” care înseamnă „tată,” și „gayil,” care înseamnă „bucurie.” Acest nume este purtat de cea de-a treia soție a lui David, o femeie renumită pentru înțelepciunea ei, mai mult decât pentru frumusețea sa. Ea este descrisă ca fiind o persoană bună și discretă.

Anna, Ana: 

Numele Ana are rădăcini atât în Vechiul, cât și în Noul Testament și este unul dintre cele mai comune nume din tradiția creștină. Acest nume derivă din numele ebraic „Hannah,” care poate fi tradus ca „a binevoi,” „a avea milă,” sau „ascultarea rugăciunii.” În context biblic, Ana a fost o femeie cunoscută pentru credința ei. Ea a trăit o perioadă de nefericire în tinerete, deoarece nu putea avea copii, dar, prin rugăciune și post, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o fiică, care a devenit Sfânta Fecioară Maria.

Adina: 

Acest nume are origini ebraice și poartă semnificația de „distinsă,” „delicată,” sau „rafinată.” În Vechiul Testament, Adina a fost menționată ca nume al unui războinic curajos din armata regelui David. Acest personaj a devenit celebru datorită curajului său, deși numele a fost purtat inițial de un bărbat. Astăzi, Adina este considerat un nume exclusiv feminin.

Adela, Adelaida, Adia, Adelina: 

Aceste nume au în comun semnificația nobilă, derivată din cuvântul „nobil.” O legendă narată despre Sfânta Adela, o prințesă care a fondat o mănăstire în Pfazel.

Amalia, Hofolia: Amalia, cunoscută și sub numele de Hofolia, a fost o regină a regatului Iudeii. Ea a fost soția regelui Joram și mama regelui Ahazia.

Andreea: 

Numele Andreea este echivalentul feminin al numelui Andrei și are semnificația de „bărbăție” sau „curaj.” Acest nume este tot mai răspândit în lumea creștină, datorită Sfântului Apostol Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Pavel, a jucat un rol important în răspândirea credinței în Iisus Hristos și este cunoscut pentru moartea sa prin răstignire pe o cruce în formă de X, care a devenit simbolul Crucii Sfântului Andrei.

Apfia: 

Apfia a fost o martiră din primele zile ale creștinismului, comemorată de Biserica Ortodoxă pe 19 februarie și de Biserica Catolică pe 22 noiembrie. Se crede că ar fi fost soția lui Philemon și este menționată în a doua Epistolă a lui Philemon.

Ariel: 

Numele Ariel poate fi folosit atât pentru bărbați, cât și pentru femei și înseamnă „leul lui Dumnezeu.” Acest nume are origini în Vechiul Testament, unde Ierusalimul era cunoscut și sub numele de „Ariel.”

Astin: 

Regina Astin a fost prima soție a regelui persan Artaxerxes, conform cărții Esther. Ea a fost exilată pentru că a refuzat să se prezinte la sărbătoarea regală pentru a-și arăta frumusețea regelui, iar Ester a fost aleasă ca regină în locul ei. În tradiția feministă, Astin este considerată o eroină a independenței și gândirii liber-alese.

Agata: 

Numele Agata înseamnă „bunătate” și face referire la Sfânta Muceniță Agata, o tânără frumoasă și bună, care a preferat să moară ca martiră decât să renunțe la credința în Hristos.

Angela: 

Numele Angela se traduce ca „înger” sau „mesager al Domnului.” Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfinții Mucenici Anghel pe 1 septembrie, 28 octombrie și 3 decembrie.

Asenefa, Asinefa: 

Asenefa, sau Asinefa, a fost soția lui Iosif și fiica lui Potifer, un egiptean. Ea a fost mama lui Manase și Efrem.

Litera B

Batșeba, Beersheba: 

Numele Batșeba se traduce ca „fiica jurământului.” Ea era fiica lui Eliam și văduva lui Urie. Cea mai cunoscută mențiune a acestui nume este în contextul Bibliei, unde a fost soția regelui David și mama regelui Solomon. Se spune că Batșeba era o femeie de o rară frumusețe și a jucat un rol important în istoria biblică.

Berenice: 

Numele Berenice este o formă veche macedoniană a numelui grecesc „Pherenike,” care semnifică „aducătoare de victorie.” Acest nume este menționat în Noul Testament și a aparținut unei surori a regelui Irod Agrippa II. Berenice a fost, de asemenea, purtat de regine egiptene din dinastia Ptolemaică, de prințese iudaice și de câteva sfinte. Sfânta Berenice este cunoscută și sub numele de Sfânta Veronica.

Bethany, Betania: 

Numele Betania are origini ebraice și înseamnă „casa cu smochine.” În contextul Noului Testament, Betania era un oraș unde a trăit Lazar, un personaj celebru în relatarea biblică. Este un nume cu o semnificație istorică și religioasă puternică.

Litera C

Carmel: 

Numele Carmel are semnificația de „grădină” în ebraică. Acesta este și numele unui munte important din Israel, menționat în Vechiul Testament, care a devenit un loc sacru pentru mai multe biserici creștine.

Cassia, Casiana, Cassiana: Numele Cassia, Casiana și Cassiana provin din ebraică și semnifică „scorțișoară” sau „flori de scorțișoară”. În contextul biblic, Cassia a fost fiica mijlocie a lui Iov, un personaj notabil din Biblie.

Claudia: 

Claudia este forma feminină a numelui Claudius, care se traduce ca „șchiop”. În istoria creștină, există mențiuni despre o creștină din Roma cu numele Claudia, care este consemnată în a doua Epistolă către Timotei (2 Tim. 4:21).

Cornelia: 

Numele Cornelia provine din numele generic roman Cornelius și are o legătură cu cuvântul latin „cornus,” care se referă la „corn” sau „coarnă”. În contextul creștin, Cornelius a fost un personaj important care a slujit în Cezareea și a fost botezat de Apostolul Petru, împreună cu întreaga sa gospodărie.

Litera D

Damaris: 

Numele Damaris provine din greaca veche și semnifică „vițel”. În contextul Noului Testament, Damaris a fost o femeie care s-a convertit la creștinism sub îndrumarea Sfântului Paul.

Debora, Deborah: 

Numele Debora sau Deborah are origini ebraice și semnifică „albină”. În Vechiul Testament, Debora a fost o eroină remarcabilă care a condus israeliții într-o luptă împotriva cananitilor, reprezentând o figură de lider puternic.

Delilah: 

Numele Delilah provine, de asemenea, din ebraică și înseamnă „delicat”. În Vechiul Testament, Delilah a fost cunoscută ca iubita lui Samson. Ea a trădat secretul puterilor lui Samson tăindu-i părul, ceea ce a dus la slăbirea și capturarea lui.

Dinah, Dina: 

De origine ebraică, numele Dinah sau Dina înseamnă „judecat”. În Vechiul Testament, Dinah a fost fiica lui Iacob și a lui Lea, având o importanță semnificativă în povestea familiei lui Iacob.

Dorotea, Dorothea: 

Numele Dorothea are origini grecești și derivă de la cuvintele grecești „doron” (dar) și „theos” (Dumnezeu), semnificând „darul lui Dumnezeu”. A fost purtat în secolul al 4-lea de martira Dorothea de Caesarea și în secolul al 13-lea de Sfânta Dorothea de Montau, care a devenit patroana Prusiei.

Litera E

Elena: 

Numele Elena are o semnificație puternică și este sărbătorit în calendarul ortodox pe 21 mai, în cinstea Sfinților Constantin și Elena. Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Elena, este un exemplu de bunătate și iubire pentru săraci și prizonieri, dăruindu-le hrană și compasiune.

Elisaveta, Elizabeta, Elizabeta, Elisabeta, Isabella, Izabela, Elizabeth: 

Acest nume are semnificația „Dumnezeul meu este un jurământ” sau poate „Dumnezeul meu este abundenta”. Forma ebraică, Elisheva, este cunoscută din Vechiul Testament, fiind soția lui Aron, în timp ce forma greacă, Elisabet, apare în Noul Testament ca mama lui Ioan Botezătorul.

Edena, Eden: 

Numele Eden are origini evreiești și înseamnă „paradis” sau „loc al plăcerii”. Grădina Edenului este menționată în Vechiul Testament ca locul în care au trăit primii oameni, Adam și Eva.

Elisha: De origine ebraică, derivă de la „Elisha,” o formă prescurtată pentru „Elishu’a,” care înseamnă „Dumnezeul meu este salvarea.” În Vechiul Testament, Elisha a fost un profet important, succesorul lui Ilie. Astăzi, numele este mai frecvent în forma sa feminină.

Emmanuela, Emanuela, Emma: 

Acest nume este o formă feminină a lui Emanuel, cu origini într-un nume antic menționat în Biblie, Immanuel, care se traduce ca „Dumnezeu este cu noi.” Elementul „el” din acest nume reprezintă divinitatea sau Dumnezeu și se spune că este simbolic pentru Mesia, fiind menționat în cartea profetului Isaia.

Eunice: 

Numele Eunice pare să aibă origini grecești și semnifică „victorie.” În Noul Testament, acest nume este atribuit mamei lui Timotei.

Esther, Ester, Estera: 

Acest nume posibil să însemne „stea” în persană și poate fi o variantă a numelui Ishtar, care era numele unei zeițe persane. În Vechiul Testament, Cartea Estera relatează povestea reginei Estera, soția evreică a regelui Persiei, care a salvat mulți evrei de la persecuție.

Eva: 

Este un nume de origine ebraică derivat de la cuvântul „havva,” care înseamnă „viață.” Conform Vechiului Testament, Eva a fost prima femeie de pe Pământ. Deși nu este foarte frecvent în onomastică, numele Eva este întâlnit mai des printre protestanți și este sărbătorit în data de 1 martie, în ziua Sfintei Evdochia.

Ermiona, Hermiona: 

Ermiona sau Hermiona a fost o martiră creștină de la începuturile creștinismului.

Ezra: 

Numele Ezra are origini evreiești și înseamnă „ajutor.” În Biblie, este menționat ca numele unui preot din familia lui Eliazar și ca un scrib care a locuit în Babilon. Ezra este considerat autorul primelor și a doua cărți ale Cronicilor, precum și a cărților cu numele său. Ulterior, numele a devenit și o variantă feminină.

Atunci când parcurgeți paginile Vechiului și Noului Testament, veți descoperi o multitudine de nume comune care vă vor captiva atenția.

Dacă aruncăm o privire asupra statisticilor, putem constata că Cartea Sfântă conține aproximativ 2800 de nume frumoase, atât pentru fete, cât și pentru băieți, însă nu toate sunt la fel de răspândite.

Aceste nume au diverse origini, majoritatea fiind de origine ebraică, dar se regăsesc și influențe egiptene, grecești și romane, ceea ce le conferă o diversitate fascinantă. Și chiar dacă unele dintre ele sunt mai puțin întâlnite, altele au devenit cunoscute și iubite de-a lungul timpului.

Litera H

Litera H

Sursa foto


Hagara, Hagar, Agara:

Originară din Egipt, Hagara a fost o sclavă și slujitoare în casa lui Sarah în timpul copilăriei. Ulterior, ea a devenit concubina lui Avraam și i-a născut fiul Ismael. Totuși, când Isaac, fiul lui Avraam cu Sarah, a crescut, la insistența acesteia, Hagara și Ismael au fost nevoiți să părăsească casa lui Avraam.

Hettura:

Hettura a fost ultima soție a lui Avraam sau poate o concubină, după moartea lui Sarah, conform Genezei 25:1 și 1 Cronici 1:32. Cu Hettura, Avraam a avut 6 fii, iar aceștia s-au stabilit în nord-vestul Arabiei, pe țărmurile Mării Roșii. Există teorii care sugerează că Hettura și Hagara ar putea fi aceeași persoană.

Litera I

Irodiada: 

Numele Irodiada poate fi tradus drept „din familia lui Irod”. Acest nume ar putea să nu fie un nume personal, ci un patronim, indicând astfel originea nepoatei lui Irod cel Mare. Ea s-a căsătorit pentru prima dată cu unchiul ei, Irod Filip, din care a rezultat nașterea Salomei, iar apoi s-a căsătorit cu alt unchi, Irod Antipa.

Iohaveda: 

Semnificația numelui Iohaveda este „Dumnezeul meu este glorie”. Ea a fost soția lui Amram și mama lui Moise, Aaron și Miriam. Iohaveda s-a născut în Egipt și era fiica lui Levi. Interesant este că ea era și mătușa soțului ei, Moise, conform legii lui Moise. Cu un mare simț matern, Iohaveda a jucat un rol esențial în salvarea vieții lui Moise.

Litera J

Jael:
Numele Jael, cu origini ebraice, semnifică „capră de munte”. În Biblie, este menționată în contextul asasinării regelui Sisera.

Jezebel:
Jezebel, un nume ebraic care înseamnă „neînflăcărat”, este cunoscută din Vechiul Testament ca soția răutăcioasă a regelui Ahab al Israelului. Conform relatărilor biblice, ea a suferit o moarte tragică, fiind mâncată de câini, în conformitate cu profeția lui Elijah.

Jerusha:
Semnificația numelui Jerusha este „posesiune”. Ea a fost soția regelui evreu Uzia și mama regelui Joatham, conform cărților biblice 2 Samuel 15:33 și 2 Cronici 27:1.

Cele mai citite articole

Joanna, Ioana, Ioanna:

Numele Janna reprezintă forma latinizată a numelui Ioanna. În Noul Testament, Ioanna a fost o adeptă a lui Isus.

Jemima:

Jemima este un nume evreiesc cu semnificația de „porumbiță”.

Julia, Iulia, Iuliana, Juliana:

Acest nume celebru are la bază forma mai veche Iuilius, derivată din cuvântul neatestat -iouilios, care provine din latinescul -Iovis, ce desemnează divinitatea supremă. Iovis, la rândul său, se trage dintr-o formă indo-europeană -dieu, ce înseamnă lumina cerului. Aceasta evoluează la nominativ în Iupiter, un compus ce include elementul secundar -pater („tata”), reprezentând „Tatăl Dumnezeu”.

Judith:
De origine ebraică, numele Judith înseamnă „femeie din Iudeea”, referindu-se la regiunea antică din Israel. În Vechiul Testament, Judith a fost una dintre soțiile lui Esau.

Litera L


Leah, Lea:

Numele Leah, cu origini ebraice, derivă din cuvântul „Le’ah”, semnificând „cea obosită”. Poate fi, de asemenea, asociat cu un nume caldeean, având înțelesul de „stăpână” sau „conducătoare” în asiriană. În Vechiul Testament, Leah a fost prima soție a lui Iacob și mama a 7 dintre copiii săi.

Lidia, Lydia:

Numele Lydia înseamnă „din Lydia” în limba greacă, Lydia reprezentând o regiune de pe coasta vestică a Asiei Mici. În Noul Testament, Lydia a fost o femeie convertită la creștinism de către Sfântul Paul, devenind astfel prima creștină din Europa. În casa ei a luat naștere prima comunitate creștină europeană. „Dumnezeu i-a deschis inima să asculte cuvintele lui Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14).

Lois, Loida:

Lois a fost bunica lui Timotei, un creștin menționat de Pavel în scrierile sale (2 Timotei 1:5).

Litera M

Magdalene, Magdalena, Magdolina: 

Semnificația numelui Magdalene este „din Magdala”. Maria Magdalena, personajul din Noul Testament, a fost denumită astfel pentru că provenea din Magdala, un sat situat lângă Marea Galileei (lacul Tiberius). Ea a fost eliberată de influența spiritelor rele de către Isus și l-a însoțit în timpul crucificării și al învierii.

Maaha:
Maaha a fost soția lui David și mama celui de-al treilea fiu al său, pe nume Absalom.

Mara:
Mara este un nume ebraic care înseamnă „amar”. Acest nume a fost purtat de Naomi în Vechiul Testament.

Maria, Mary: 

Numele Maria derivă din ebraicul Miryam și are semnificații variate, inclusiv „marea amară”, „rebelă” și „dorită ca și copil”. Se crede că este un nume cu origini egiptene, derivat de la „mry” cu înțelesul de „iubit” sau „iubire”. Maria este un nume de importanță majoră în Noul Testament, unde este asociat cu Maria, mama lui Isus. Alte personalități notabile cu acest nume includ Maria Magdalena și Maria Egipteanca.

Marta, Martha :

Numele Martha provine din limba aramaică și este legat de cuvântul „mar”, care înseamnă „domn”. Astfel, numele Martha semnifică „doamnă” sau „stăpâna casei”. În Biblie, Martha era sora Mariei și a lui Lazar și este considerată sfânta protectoră a muncilor casnice. Numele a câștigat popularitate și a fost revitalizat de puritani. Ziua sa de sărbătoare este pe 4 iunie.

Melhola:

Melhola a fost fiica cea mai mică a regelui Saul, care îl iubea pe regele David și a fost dată în căsătorie cu acesta de tatăl său, având totuși o intenție malefică.

Merova, Merab:

Numele poate să însemne „înmulțire” sau „creștere”. Merab a fost fiica cea mai mare a regelui Saul (1 Samuel 18:17-19).

Milka:

Milka se traduce drept „regină”. Ea a fost sora lui Lot și Iski, precum și soția lui Nahor.

Mihaela: 

Numele Mihaela înseamnă „la fel ca Dumnezeu”. În Biblie, este prezentată ca fiind puternică în fața ispitelor Satanei, datorită înțelepciunii sale.

Miriam, Miryam:

Miriam este forma ebraică originală a numelui Maria, mama lui Isus Hristos, fiind o femeie binecuvântată de Dumnezeu cu darul procreării. Acest nume este folosit în Vechiul Testament și face referire la Miriam, sora mai în vârstă a lui Moise și Aron.

Litera N

Naomi:
Numele Naomi are rădăcini ebraice, provenind de la „Na’omiy”, cu semnificația de „agreabilitate”. În Vechiul Testament, Naomi a fost soacra lui Ruth. După decesul soțului ei, Naomi a adoptat numele Mara.

Naama, Noema:

Aceste nume înseamnă „plăcere”. Naama a fost una dintre concubinele lui Solomon și mama lui Rehoboam.

Litera O

Litera O

Sursa foto

Orfa:
Orfa a fost a doua nora a lui Naomi și a devenit mama lui Goliat.

Oldama:
Oldama este un personaj din Vechiul Testament, o profetă care a trăit în aceeași perioadă cu profeții Ieremia și Cefania.

Litera P

Persida:
Prenumele feminin Persida, mai puțin obișnuit în spațiul românesc, are originile în numele de persoană grecesc Persida, care, la rândul său, se trage din Persis și înseamnă „persan”.

Phoebe:
Numele Phoebe a devenit popular în SUA și înseamnă „clar” sau „luminos”. Phoebe a fost de mare ajutor Apostolului Pavel, care a scris despre ea: „Vă prezint pe sora noastră. Primiți-o în Domnul într-un mod demn de sfinți, și ajutați-o în orice lucrare în care ar putea avea nevoie, pentru că ea a fost de ajutor multor oameni, inclusiv mie.”

Prisca, Priscilla, Priscila:

Numele este de origine latină și are semnificația de „vechi” sau „antic”. În Noul Testament, Paul a locuit o vreme în Corint, împreună cu Priscilla și soțul ei, Aquila, un cuplu admirabil pentru devotamentul și sacrificiul lor pentru credința creștină.

Litera R

Raav:
Raav a fost o locuitoare a Ierihonului care, conform cărții lui Iosua, a adăpostit doi spioni din armata lui Iosua în casa ei. Ea a fost cruțată și recunoscută ca fiind „dreaptă în temelia faptelor”, inclusiv pentru că i-a trimis pe slujitorii regelui pe o pistă falsă. În contrast, restul populației Ierihonului, cu excepția familiei lui Raav, a fost complet distrus.

Rachel, Rahela:

Numele Rachel înseamnă „oaie” în ebraică. În Vechiul Testament, Rachel a fost soția favorită a lui Iacob și mama lui Iosif și Beniamin.

Rebecca, Rebeca:

Numele Rebecca provine de la ebraicul Rivqah și are posibil semnificația de „capcană”. În Vechiul Testament, Rebecca a fost soția lui Isaac și mama lui Esau și Iacob. Despre ea se spune că „fata era frumoasă la chip”.

Rhoda, Rodica:

Se presupune că există o anumită legătură între numele Rhoda și Irodion, nume menționat în scrierile Apostolului Pavel. Acest fapt sugerează o posibilă legătură de rudenie între cei doi. Numele este pomenit în calendarul Bisericii Orientale pe data de 4 ianuarie, când se celebrează memoria celor 70 de Apostoli ai Bisericii.

Ruth:
Numele Ruth provine din ebraicul „Re’ut” și înseamnă „prieten”. Ruth este personajul central al cărții biblice cu același nume și a fost o femeie moabită, devenind strămoașa regelui David.

Litera S

Sara, Sarah, Sarai, Saray, Sarra: 

Aceste nume au semnificația de „doamnă” sau „prințesă” în ebraică. În Vechiul Testament, Sara a fost soția lui Abraham și a dat naștere lui Isaac la vârsta de 90 de ani. Inițial, numele ei era Saray, dar Dumnezeu l-a schimbat în Sara, reflectându-i nobilimea ca o adevărată prințesă. Numele Sara a fost răspândit în comunitățile islamice, creștine și evreiești, fiind purtat de numeroase femei remarcabile.

Safira, Zafira

Aceste nume provin din ebraică și înseamnă „safir” sau „lapis lazuli.” În Noul Testament, Safira și soțul ei, Anania, au întâlnit o sfârșit tragic după ce au mințit în fața lui Dumnezeu.

Salome, Salomeea

Salome este un nume de origine ebraică, semnificând „pace.” În Noul Testament, ea este cunoscută ca fiica lui Herodias, care a dansat pentru regele Herod și a cerut capul lui Ioan Botezătorul ca recompensă.

Sela

Sela este un nume ebraic cu înțelesul de „stâncă.” În Vechiul Testament, acesta a fost numele capitalei din Edom.

Sharon

Sharon este un nume evreiesc care semnifică „fertil” sau „neted.”

Sefora, Sephora

Sefora, cunoscută și sub numele Tzipora în limba ebraică, a fost fiica lui Itro, preotul Midianului, și soția lui Moise. Numele ei înseamnă „pasăre” în ebraică, și ea este remarcabilă pentru circumcizia lui Moise, precum și pentru rolul său în viața lui Moise.

Susana, Susanna, Suzana

Numele provine de la Sousanna, varianta greacă a numelui evreiesc Shoshannah, care înseamnă „floare” sau, posibil, „trandafir.” În Noul Testament, Susana a fost o femeie care a slujit lui Hristos și a apărut și în Vechiul Testament, unde a fost greșit acuzată de adulter.

Litera T

Tamara

Numele Tamara este de origine ebraică și înseamnă „palmier.” În Vechiul Testament, Tamar a fost nora lui Iuda și una din fiicele lui David.

Teodora, Theodora, Tudora

Acest nume este format din cuvintele grecești „theos” (zeu) și „doron” (dar) și se traduce ca „darul lui Dumnezeu.” Este o variantă a numelui Teodor (sau Tudora), exprimând mulțumirea părinților față de darul primit de la Dumnezeu.

Tabitha, Tabita, Tabea

Tabitha este un nume evreiesc din Noul Testament și aparține unei femei care a fost readusă la viață de către Sfântul Petru.

Talitha, Talida

Talida este o variantă a numelui Talitha, de origine aramaică, cu înțelesul de „fetiță.” Numele provine din expresia „talitha cumi” („fetițo, scoală-te din morți”), rostită de Isus pentru a învia o fetiță.

Trifena

Acest nume provine din greaca veche și înseamnă „trufă,” „trofeu,” „lux” sau „răsfăț.” Trifena a fost o creștină din Roma menționată în Epistola lui Pavel către romani.

Trofima

Trofima înseamnă „câștigătorul care se hrănește” sau „animal de companie.” Trofima a fost o creștină întâlnită de Pavel în Roma și s-ar putea să fi fost înrudită cu Trifena. Aceste nume erau adesea purtate de sclavi.

Litera V

Valla, Bala 

Aceste nume provin din Cartea Genezei și sunt legate de slujitoarea lui Raheela. Valla a dat naștere lui Dan și Naftali.

Litera Z

Litera Z

Sursa foto

Zara 

Numele Zara derivă de la cuvântul „Zerah,” care înseamnă „răsărit” sau „zori.” A fost un nume masculin în trecut, asociat cu Fiul lui Iuda din Famari, dar astăzi este folosit și pentru genul feminin.

Zelph, Zilpa, Zelfa 

Aceste nume sunt asociate cu personaje din Cartea Genezei. Zilpa a fost slujitoarea lui Lea și soția lui Iacob, care i-a adus pe lume pe cei doi fii ai lui, Gad și Asir.

Zina 

Numele Zina are rădăcini în greaca veche și poate fi asociat cu numele zeului Zeus. În unele scrieri, este menționat în contextul creștinismului, cum ar fi în Epistola către Tit, unde se face referire la un individ numit Zina ca „legalist.” Astăzi, acest nume a devenit feminin, cu varianta prelungită de Zinaida.

Zilla 

Numele Zilla înseamnă „umbră” și a fost una dintre soțiile lui Lamech. Ea a fost mama lui Tuvalkain și Noema, așa cum este menționat în Cartea Genezei.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa