Love21 Relatii Cum poți ameliora neplăcerile provocate de infecțiile urinare?

Cum poți ameliora neplăcerile provocate de infecțiile urinare?

de Love21

Nevoia urgentă de a urina frecvent, senzația de arsură în timpul sau după urinare, urina cu aspect tulbure sau durerile apărute în zona inferioară a abdomenui sunt simptomele generale ale unei infecții urinare.

Pentru a le ameliora, apelează fie la medicamente pentru infectiile urinare, fie adoptă o serie de schimbări în stilul de viață. Sunt câteva metode simple și necostistitoare pe care poți cu ușurință să le încerci.

Hidratează-te

Bea multă apă! Astfel, ajuți la curățarea optimă a vezicii și echilibrezi sistemul electrolitic al organismului. Dacă nu te hidratezi suficient, reziduurile rămân în vezică, urina devine concentrată, fiind un mediu favorizant pentru bacteriile care provoacă infecții urinare. Nu bea multă apă deodată. Repartizează aportul de lichide pe întreg parcursul zilei. Nu depăși 2 litri pe zi, deoarece apa în exces este dăunătoare în cazul unei infecții urinare.

Evită anumiți iritanți

Anumite alimente și băuturi pot să irite vezica. Exclude din meniu mâncărurile picante, cele pe bază de tomate, ciocolata, fructele citrice, zahărul, mierea, oțetul, îndulcitorii de sinteză. Nu consuma alcool și băuturi carbogazoase. Redu consumul de cafea și ceai. Pune pe farfurie fructe, legume și cereale integrale, care sunt bogate în fibre și care țin departe constipația, un alt factor iritant pentru vezica urinară.

Întărește-ți vezica

Cele mai citite articole

Mergi la toaletă atunci când ai nevoie. Dacă, însă, după ce ai golit deja vezica, simți în continuare nevoia să urinezi, este necesar să iei unele măsuri pentru a-ți întări planșeul pelvin. Musculatura din zonă și sfincterul urinar pot fi antrenate cu ajutorul exercițiilor Kegel. Preia controlul asupra fluxului urinar respectând un program strict: crește treptat intervalul dintre urinări până ajungi la circa 2-4 ore. De exemplu, dacă mergi la baie din oră în oră, mărește intervalul la 75 de minute, pe urmă la 90, 105 și tot așa. Adaugă în jur de 15 minute gradual, pentru a te obișnui cu acest program.

Fii atent la medicamentele pe care le iei

Unele probleme cronice impun administrarea unei medicații specifice. Antihipertensivele, diureticele, miorelaxantele, unele antidepresive sau antihistaminicele influențează activitatea normala a vezicii urinare, determinând un tip de incontinență temporară, care poate duce la apariția infecțiilor în zona respectivă.

Renunță la fumat

Statisticile arată că persoanele care fumează dezvoltă simptome severe când se confruntă cu probleme ale tractului urinar. De asemenea, fumătorii ajung să aibă o tuse cronică – aceasta pune presiune pe vezică și o irită. Nu în ultimul rând, tusea slăbește rezistența mușchilor pelvini, ceea ce provoacă scurgeri între urinări.

Menține o greutate optimă

Surplusul ponderal apasă pe vezică și pe mușchii din zona pelvisului. Mănâncă sănătos și fă mișcare pentru a-ți menține greutatea în parametri. Încearcă 30 de minute pe zi de activitate fizică susținută pentru a reda tonusul muscular la nivelul abdomenului inferior – o poți face prin mers în pas alert, înot sau cu folosind bicicleta statică.

Ține sub control anumite boli

Există unele afecțiuni care afectează sănătatea vezicii urinare. Cele mai frecvente sunt cistita, incontinența urinară, vezica hiperactivă.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa