Love21 Diverse Cum scapi de transpirația urât mirositoare?

Cum scapi de transpirația urât mirositoare?

de Love21

Transpirația pentru orice persoană este un lucru natural. Mai mult decât atât, este vitală. Totuși, acest proces complet normal și consecințele sale ne pot întuneca în mod semnificativ viața când este în exces. Îngrijirea corpului este extrem de importantă în zilele noastre. Petele umede de pe haine, un miros neplăcut, iată lucruri care pot strica starea de spirit sau impresia lăsată de o persoană pentru o lungă perioadă de timp.

Nu putem să nu transpirăm. În mod normal, la persoanele sănătoase, transpirația este produsă în mod constant, totuși, la ritmuri diferite și în volume diferite. În medie, la o temperatură confortabilă, un adult eliberează aproximativ 500 ml pe zi de transpirație și în căldura toridă până la 5 – 10 litri.

De ce transpirăm?

Transpirația asigură menținerea temperaturii normale a corpului, previne supraîncălzirea corpului, adică îndeplinește funcția de termoreglare.

Transpirația se evaporă de pe suprafața pielii, răcind întregul corp pe măsură ce se evaporă. Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura ambiantă crește (în exterior sau în interior) sau când temperatura corpului crește (activitate fizică, boală infecțioasă).

Odată cu transpirația o serie de produse metabolice, de substanțele toxice sunt excretate, realizând astfel funcția excretorie a transpirației.

În zonele corpului unde pielea este lipsită de glande grase, glandele sudoripare preiau și funcția lor. Deci, transpirația este cea care hidratează pielea palmelor și a picioarelor, îi menține elasticitatea, îndeplinind inclusiv o importantă funcție de protecție.

Un tip separat de transpirație este transpirația psihogenă, adică acea transpirație care apare ca răspuns la o situație stresantă (anxietate, atac de panică etc.).

Este interesant faptul că, în cazul transpirației de termoreglare, întreaga piele a corpului este acoperită mai mult sau mai puțin uniform de transpirație, în schimb ce în cazul transpirației psihogene cauzate de stres, doar anumite zone ale pielii sunt umezite, de obicei palmele, axile, picioarele și/sau fruntea.

Cum miroase transpirația?

Transpirația în sine este practic inodoră; ceea ce înțelegem prin transpirație nu este, de fapt, sudoare. Un iz specific apare ca rezultat al activității bacteriilor care trăiesc în mod normal la suprafața pielii și care, hrănindu-se cu componentele proteice și grase ale transpirației, descompun aceste substanțe organice în acizi grași nesaturați și amoniac, care sunt responsabili pentru mirosul neplăcut pe care îl percepem. Cu cât numărul bacteriilor este mai mare, cu atât mirosul va fi mai pronunțat.

În plus, intensitatea transpirației este influențată și de anumite caracteristici și obiceiuri ale stilului de viață al fiecărei persoane:

  • Alimentația:

condimentele care dau mâncării un gust înțepător (ardei iute, muștar, usturoi, ceapă, ghimbir, hrean) măresc inclusiv transferul de căldură al corpului și stimulează transpirația; ele conferă transpirației un miros mai ascuțit;

Cele mai citite articole

consumul excesiv de carne de porc și fasole dau transpirației un miros foarte neplăcut;

produse care conțin cofeină și teobromină  (cafea, ceai, ciocolată, cacao, coca-cola);

  • Obiceiurile proaste:

Consumul de alcoolul, fumatul, substanțele narcotice sintetice deranjează echilibrul sistemului termoreglator și contribuie la o transpirația abundentă nefirească.

  • Îmbrăcămintea inadecvată

Hainele confecționate din țesături cu permeabilitate redusă la aer (poliester, nailon) împiedică evaporarea umezelii de pe suprafața corpului, favorizând în continuare transpirația.

  • Igiena precară

Prezența părului în zona axilelor încetinește evaporarea transpirației de pe suprafața pielii și contribuie la o conservare mai lungă a unui miros neplăcut.

Mai trebui să știi două lucruri:

– Efectul utilizării unui deodorant este temporar, deoarece bacteriile își refac repede populația, iar aplicarea produsului trebuie repetată din nou și din nou.

Antiperspirantul va reduce cantitatea de transpirație pe care o produceți, dar nu va afecta bacteriile care trăiesc pe piele. Eficacitatea antiperspirantului este determinată de prezența sărurilor de aluminiu în compoziția sa, care, atunci când sunt aplicate pe piele, determină o îngustare a conductelor excretoare ale glandelor sudoripare, care previne transpirația, iar suprafața pielii tratate rămâne uscată.

  • Activitatea fizică

Activitatea fizică insuficientă, supraponderalitatea reduc rezistența la efort fizic, provocând transpirații abundente chiar și în cazul unui efort minim.

  • Stabilitatea mentală

Tensiunea nervoasă prelungită, instabilitatea emoțională, situațiile stresante frecvente sunt adesea singura cauză a transpirației.

Dacă o persoană este sănătoasă și nu neglijează regulile de igienă, mirosul transpirației sale nu va fi fetid sau respingător. Un miros specific, adesea neplăcut, poate însoți unele boli.

O modificare a mirosului obișnuit sau a cantității de sudoare poate fi primul semnal al apariției bolii.

Cum se poate reduce intensitatea mirosului de transpirație prin mijloace simple:

  • fă duș de două ori pe zi;
  • schimbă-ți lenjeria de corp și alte piese de îmbrăcăminte care au fost umezite de transpirație zilnic;
  • alege îmbrăcăminte confecționată din materiale cu respirabilitate ridicată;
  • limitează-ți consumul de sare, condimente, cofeină, alcool;
  • pe cât posibil, evită stresul, anxietatea;
  • folosește deodorante sau antiperspirante de calitate.

Pe shopeo.ro găsești produse contra transpirației foarte bune. Comandă-le cu încredere!

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa