Love21 Diverse Cum știi ca esti anxios – 3 indicii pe care sa le urmaresti

Cum știi ca esti anxios – 3 indicii pe care sa le urmaresti

de Love21

Cu toții simțim uneori teamă, îngrijorare și stres. Și uneori aceste sentimente ne copleșesc. Așadar, dacă aceasta este o experiență umană comună, cum putem stii dacă anxietatea noastra este „normală” sau dacă este posibil sa avem o tulburare de anxietate?

Anxietate vs Ingrijorare

Majoritatea oamenilor simt teamă sau chiar o ușoară panică atunci când se confruntă cu o posibila amenințare: De exemplu, atunci când cineva deviază cu mașina pe banda ta sau cand iti scapi copilul din vedere la magazin. 

În aceste situații, este posibil să observi si un răspuns fizic la teama ta, cum ar fi o bătaie rapidă a inimii, transpirație bruscă sau un nod în stomac.

Anxietatea este similară, dar provine din amenintari posibile, uneori chiar imaginate. Simptomele de anxietate variază de la o persoană la alta,  și pot chiar sa fie în stransa legatura cu depresia. 

Exista mai multe tipuri de tulburări de anxietate: 

Tulburare de panică. Poți experimenta panică extremă sau atacuri de panică, care se poate simți ca palpitații sau bătăi accelerate ale inimii, dificultăți de respirație sau senzatie de sufocare.

Fobii. Anxietatea poate atinge cote maxime atunci când te confrunti cu anumite lucruri, cum ar fi spațiile mici, situațiile sociale sau ieșirea din casă. În acest caz, este posibil să ai simptome de greață și transpirație.

Tulburare obsesiv-compulsivă. Poate sa includa frica excesiva de microbi, de exemplu, care te determină să executați ritualuri de igienă într-un mod compulsiv (cum ar fi spălatul mâinilor în exces)

Tulburare de stres posttraumatic. Acest tip de anxietate este declanșată în urma unui eveniment traumatic Poți suferi atacuri de panică sau simptome mai generale, cum ar fi probleme de somn, tensiune musculară sau îngrijorare constantă.

Anxietate generalizată. In acest tip de anxietate, poți experimenta senzații de anxietate constantă care fiind declanșată de cauze particulare. Aici, pot fi prezente oricare dintre simptomele de mai sus în orice moment. 

Când să iei în considerare sa vorbești cu medicul tau?

Există câțiva factori care separă anxietatea tipică de o problemă mai serioasă, cum ar fi:

Intensitatea și disconfortul simptomelor Anxietatea se coreleaza cu stresul și chiar si cu depresia. Atunci cand te simți copleșit de simptome, este bine sa ajungi la rădăcina problemei pentru a putea căuta o rezolvare. 

Durata. Dacă simptomele tale persistă dincolo de experiența care îți induce anxietatea, poți lua în calcul o discuție cu medicul tau. 

Interferează cu viața de zi cu zi. Anxietatea iti reduce capacitatea de a funcționa, astfel încât nu reușești sa lucrezi sau sa duci la îndeplinire alte sarcini? Dacă răspunsul este da, si mai mult decat atat, iti afectează viața socială și ieșirea din locuință, cel mai probabil ai putea beneficia de ajutor specializat. 

Factorii declanșatori. Și factori declanșatori care te fac sa te simți neputincios? 

Ce putem face cand avem anxietate? 

Anxietatea poate sa fie cauzată și de stres, caz în care focusul tău trebuie sa fie îndreptat pe cum sa scapi de stres. În zilele noastre, suntem cu toții afectati de stres într-un mod sau altul, de aceea trebuie sa invatam sa il gestionam pentru a nu ne coplesi. 

Ia o pauza si petreci timp singur. Acest lucru poate fi esențial pentru a-si reîncărca bateriile și a te relaxa. 

Fa o baie și închide telefonul pentru a-ti relaxa mintea 

Fa o plimbare lungă în timp ce asculți muzica preferată 

Vorbește despre sentimentele tale cu cineva apropiat 

De asemenea, tehnicile de meditație și terapia cu un specialist pot sa ajute enorm la scaderea nivelului de stres, ajungand la motivul real care ne provoacă anxietate. De multe ori, mai ales în cazul anxietatii generalizate, simptomele provin din experiente din trecut care nu mai prezinta o amenintare in acest moment. 

Din pacate, nu exista o soluție rapidă și cu efect imediat în cazul anxietatii, nici chiar atunci cand se recomanda tratament medicamentos, care doar maschează cauza. Anxietatea poate sa se simtă ca o lupta internă continua. Dar primul pas constă în conștientizarea simptomelor și sa invatam sa le gestionam, astfel incat sa nu ne impacteze viața atat de mult incat sa nu ne mai bucurăm de ea. 

S-ar putea sa-ti placa