Orice femeie are in cutia de bijuterii o pereche de cercei de aur , pe care dacă nu ii poarta zilnic, ii poarta la evenimente speciale. Desi sunt foarte folositi, putini oameni cunosc incursiunea prin istorie a cerceilor si modul in care au fost priviti de-a lungul timpului.
De-a lungul istoriei, cerceii au avut o multime de semnificatii mistice, au fost simboluri ale puterii si au fost adevarate monede de schimb.
Care este istoria cerceilor?
Desi pare greu de crezut, primii oameni care au purtat cercei au fost barbatii. Omul Ghetii ( o mumie europeana ce dateaza de peste 5000 de ani).
Exista o multime de dovezi care arata ca regii sumerieni sau conducatorii persani purtau cercei, derept dovezi ale regalitatii si puterii. O buna perioada de vreme, prin cercei se facea o distinctie intre nobili si restul populatiei.
Odata cu trecerea timpului insa, cerceii au inceput sa fie din ce in ce mai accesibili, iar semnificatia lor a inceput sa varieze destul de mult. In Egiptul antic, acestia erau adevarate talismane si aveau semnificatii specifice.
Popularitatea cerceilor a crescut constant, iar materialele din care au fost confectionat au devenit si ele din ce in ce mai variate. Au cunoscut un declin in Evul Mediu timpuriu, insa in perioada Renasterii popularitatea lor a revenit si a continuat sa creasca pana astazi.
Curiozitati despre cercei
Istoria a dat nastere unui numar mare de semnificatii si curiozitati legate de aceste podoabe. Multe dintre ele sunt de-a dreptul incredibile:
- Cerceii au avut pentru multa vreme rol de protectie. In foarte multe societati exista credinta ca duhurile rele pot patrunde prin nas si prin urechi, iar cerceii ofera o protectie in acest sens. In Grecia antica, femeile purtau cercei pentru a se proteja de zeii razbunatori.
- Cerceii, semn al sclaviei. Desi cel mai adesea cerceii au reprezentat un simbol al bogatiei si al puterii, a existat o perioada in care sclavii erau insemnati prin astfel de podoabe. Practic, purtarea cerceilor arata ca anumite persoane apartineau unor nobili si ca erau pretuite de acestia.
- Cerceii, simbol al orientarii sexuale. In Roma antica si in Grecia antica, barbatii care purtau cercei in ambele urechi transmiteau faptul ca sunt bisexuali. Mult mai tarziu, in anii ’70 – 80, barbatii care purtau cercei in urechea dreapta aratau ca sunt homosexuali.
- In Evul Mediu se credea ca purtarea cerceilor are efecte benefice asupra sanatatii. Conform credintei populare, cerceii cu smaralde ameliorau problemele de vedere, cei din aur, cu pietre rosii, indepartau durerile de cap cei cu perle indepartau durerile de inima iar cei cu pietre roz erau remediu pentru necazurile in dragoste.
- Cerceii apar si in Biblie. Conform cartii sfinte insa, podoabele nu indepartau duhurile rele, asa cum se credea in antichitate, ci mai degraba le atrageau, fiind insemne ale Satanei.
Astazi, cerceii nu reprezinta altceva decat un accesoriu estetic, foarte atractiv. Prin cercei poti da viata oricarui outfit si iti poti contura o imagine care sa iti ofere incredere in propria persoana.