Intr-un studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate Brain, dr. Daniela Salvemini si o intreaga echipa de cercetatori de la Saint Louis University au descoperit o modalitate de a bloca durerea la animale suferind de durere neuropatica cronica cauzata de chimioterapie si durerea cauzata de cancerul la oase.
Cercetatorii au demonstrat ca stimularea unui receptor din creier si din maduva osoasa combate durerea cronica in cazul rozatoarelor. Activarea receptorului A3 prin metode medicale specifice previne sau opreste durerea, fara sa mai fie nevoie de analgezice care pot duce la rezistenta organismului la substantele medicamentoase si alte efecte adverse.
Cele mai citite articole
In lumea medicala, durerea reprezinta o mare problema, nu doar datorita suferintei cauzate pacientilor, dar si costurilor enorme generate pe care trebuie sa le suporte sistemele de sanatate, dar si pacientii din intreaga lume. In plus, tratamentele actuale sunt problematice pentru ca duc la efecte secundare uneori foarte grave, diminuand considerabil calitatea vietii.
„De mult timp se presupune ca valorificarea potentialului analgezic al adenozinei ar putea produce o revolutie si un avans extraordinar in ceea ce priveste tratamentul durerii cronice”, a comentat dr. Salvemini. „Cercetarile noastre arata ca acest tel ar putea fi atins daca ne concentram atentia asupra activarii A3AR, intrucat asta duce la o reducere considerabila a durerii de mai multe tipuri.”