În ultimele luni, prețul gazului european a depășit valori record, trendul rămânând ascendent pentru o perioadă nedeterminată. Aceste creșteri au apărut și pe fondul sancțiunilor lansate Rusiei, de către SUA și UE.
Teama de perturbări ale exporturilor din Rusia, care asigurau 40% din importurile europene de gaze, a împins punctul de referință al pieței europene la cote tot mai înalte. Prețurile gazelor din România au crescut de asemenea, fapt care a creat o îngrijorare privind valoarea facturilor atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.
Înțelegerea facturii la gaze: din ce este alcătuit prețul pe care-l ai de achitat lunar?
Pentru a înțelege pe deplin de unde provin diferențele observate între țări, este mai întâi necesar să înțelegem care sunt componentele unei facturi de gaze. Principala dificultate vine din faptul că fiecare dintre țările observate încorporează considerații diferite în calculul prețului final suportat de consumatori.
Din acest motiv, nu este ușor să afli cât costă un metru cub de gaz în 2022. Așadar, componentele prețului final sunt:
- Prețul gazului;
- TVA-ul;
- Costuri de rețea (transportul și distribuția gazelor naturale);
- Alte costuri.
Ce factori influențează prețurile gazelor naturale?
Pe lângă evenimentele geopolitice care generează incertitudine, prețurile pentru metrul cub de gaze poate fi influențat și de alți factori:
- vremea – imprevizibilitatea acesteia afectează direct consumul de gaze naturale, determinând oscilații ale cererii;
- infrastructura – dacă instalațiile de producție sunt depășite, există riscul de aprovizionare limitată ceea ce ar conduce la creșterea prețurilor;
- reglementări guvernamentale – noile propuneri legislative pot determina creșterea tarifelor la gaze naturale;
- resursele naturale limitate – pentru a conserva resursele naturale, pot avea loc creșteri ale prețurilor menite să scadă cererea pentru acest combustibili și eventual să asigure tranziția către surse regenerabile.
Ce trebuie să faci pentru a beneficia de un preț mai bun la gaze?
În cazul în care contractul tău este pe cale să expire, cea mai bună strategie de adoptat este să compari ofertele de gaze naturale ale mai multor furnizori. Pentru a face acest lucru, accesează cu încredere comparatoarele de prețuri pe care le regăsești pe internet.
Acordarea atenției la componentele prețului gazelor este crucială. De ce? Pentru că dezvăluie elementele care vor cântări mai mult în prețul final suportat de consumator.
În cazul în care consumi gaze naturale pentru încălzirea locuinței sau a apei menajere, respectiv gătit, trebuie să fi încheiat în prealabil o ofertă de furnizare.
Alegerea furnizorului potrivit poate deveni complicată, deoarece pe lângă serviciul de calitate pentru clienți, se ia în calcul posibilitatea de a beneficia de un preț scăzut pe kilowatt/ oră (kWh) de gaze. De aceea, este bine să folosești un comparator de oferte.
Vrei un furnizor bun de gaze naturale? Intră pe www.cezinfo.ro pentru a descoperi cele mai avantajoase oferte atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali.