Mugurii de pin sau semintele pinului sunt adevarate minuni ale naturii. Au proprietati antiinflamatorii, expectorante, antiseptice si ajuta la detoxifiere. Pentru cei care isi doresc sa se mentina mai tineri si sa incetineasca procesul de imbatranire mugurii de pin sunt o alegere excelenta. Antioxidantii pe care ii gasim in mugurii de pin ne ajuta sa avem o piele mai frumoasa, mai tanara.
Ajuta sistemul imunitar si rinichii
Semintele de pin sunt bogate in vitamina A, C, E, dar si alte vitamine. Mugurii de pin si produsele realizate din acestia au o putere terapeutica deosebita. Cantitatea semnificativa de vitamina C din aceste seminte este cu adevarat un sprijin pentru sistemul imunitar. Cei care au probleme cu rinchii ar trebui sa stie ca mugurii de pin stimuleaza activitatea acestora. Semintele de pin au si efect cicatrizant sau diuretic.
Eficienti in afectiunile respiratorii
Pentru afectiunile respiratorii si bolile pulmonare mugurii de pin au un efect calmant, in special in cazul bronsitei sau daca tusesti. Infuziile cu muguri de pin ajuta la ameliorarea afectiunilor respiratorii. Mugurii de pin sunt buni si pentru sistemul nervos. Semintele sunt indicate si in alte afectiuni precum reumatismul, cistita, dermatozele, eczemele, insuficienta renala, etc.
Ceai cu proprietati antiinflamatorii
Din muguri se pot pregati siropuri sau tincturi. Iar ceaiul din seminte de pin are proprietati antiinflamatorii, cicatrizante si antiseptice. Acesti muguri sunt in alimentatie o sursa foarte buna de proteine. In timpul postului poti inlocui proteinele din surse animale cu muguri de pin.
Ajuta la slabit
Semintele de pin sunt benefice pentru cei care isi doresc sa scape de un surplus de kilograme. Ele contin un acid (pinoleic) care iti taie pofta de mancare sau cel putin o diminueaza. Pentru aceasta se recomanda consumul lent a cativa muguri de pin inainte de fiecare masa. Nu mai mult de cinci seminte. Ele ar trebui sa reduca pofta de mancare si apetitul exagerat.
Cele mai citite articole
Cum pregatesti infuzia din muguri de pin
Pentru tuse si caile respiratorii sau probleme ale aparatului urinar incearca infuzia din seminte de pin. O poti pregati foarte usor. La o cana de apa fierbinte adauga o lingura cu muguri taiati sau pisati. Lasi acoperita cana timp de 10-15 minute. Apoi, dupa ce se mai raceste, poti pune miere. Sa nu adaugi miere cand infuzia e foarte calda. Semintele din infuzie le poti strecura sau nu, in functie de preferintele tale. Bea cate o cana din aceasta infuzie de trei ori pe zi.
In alimentatie
Pe langa consumul de muguri cruzi, ei pot fi adaugati in salate (inclusiv cea de varza), in iaurt, in sosul pesto sau alte mancaruri. Poti sa ii pui deasupra la humus sau in compozitia lui, in paste, in orez, in batoanele de cereale pregatite acasa, in prajituri, in painea facuta in casa, etc. Iata si cateva idei de retete pe care poti sa le incerci:
– placinta cu spanac, branza feta si muguri de pin
– ardei sau rosii umplute cu carne si muguri de pin
– prajitura cu fructe/ dulceata si seminte de pin
– negresa de post cu seminte de pin
– placinta cu mere si seminte de pin
– in umplutura clatitelor (fie dulceata, fie ciocolata) pui muguri
– lasagna vegetariana cu muguri de pin
– ciorba cu seminte de pin
– omleta cu muguri de pin
Uz extern
Asa cum spuneam mai sus, mugurii de pin au un efect excelent cicatrizant si antiseptic. Asadar, pentru uz extern sunt indicati in cazul ranilor, dar si al problemelor dermatologice. Dupa dezinfectarea locului afectat se toarna peste rana cateva picaturi de tinctura din seminte de pin si se lasa sa actioneze.