Fie ca este efectuata in scop estetic, fie in scop reparator, rinoplastia sau operarea nasului modifica echilibrul global al fetei. Iata ce trebuie sa stii inainte de a recurge la o rinoplastie si iata intrebarile pe care trebuie sa ti le pui.
Operatie uneori spectaculoasa, rinoplastia sau operatia de remodelare a nasului modifica destul de tare aspectul fetei. Adesea practicata cu un scop pur estetic, rinoplastia poate fi, in egala masura, si functionala – adica in cazul in care pacienta sau pacientul prezinta o problema respiratorie sau reparatorie: in cazul in care nasul este deviat sau rupt, in urma unui accident, spre exemplu.
Cat de mare este durerea dupa operatie? In general, durerile post-operatorii in cazul rinoplastiei nu sunt foarte mari, spre deosebire de o fractura de nas, de pilda. Administrarea unor analgezice poate atenua eventualele dureri. Principala neplacere este cauzata de faptul ca obstructia nazala impiedica persoana operata sa respire pe nas timp de mai multe zile, aceasta fiind nevoita sa respire pe gura.
La ce varsta se poate efectua o rinoplastie? Nu se recomanda intervenirea asupra structurii osoase inainte de osificarea completa a nasului, adica la aproximativ 17 ani la fete si la 18 ani la baieti. Uneori, medicul poate propune un bilant psihologic inainte de operatie.
In ceea ce priveste persoanele mai in varsta, acestea au o piele mai putin elastica si trebuie sa stie ca aceste corectii trebuie sa fie mai discrete. In orice caz, indicatia unei rinoplastii trebuie decisa de fiecare pacient in parte si de mediul sau.
Care sunt ingrijirile post-operatorii necesare? Aceste ingrijiri post-operatorii sunt destul de importante, deoarece pleoapele si zona din centrul fetei sunt umflate cateva zile dupa operatie. Din fericire, ameliorarea este destul de rapida. Edemul si echimozele se estompeaza in maximum 10 zile.
Pacientul poate respira pe nas a doua zi de la operatie. Este necesara aplicarea unor picaturi de ser fiziologic in nas pentru curatarea zonei, respectand mucoasa si pentru fluidizarea crustelor.
In plus, medicul va recomanda ca in aceasta perioada post-operatorie pacientul sa nu fumeze, deoarece tutunul intarzie cicatrizarea, si sa evite administrarea de aspirina, intrucat exista riscul aparitiei unei hemoragii. In cele mai multe cazuri rezultatele sunt excelente.
Exista complicatii? Daca operatia a fost realizata intr-un context sanatos, daca a fost efectuata de un chirurg abilitat si calificat, complicatiile post-operatorii sunt extrem de rare. Infectia este exceptionala in aceasta zona extrem de vascularizata a fetei (administrarea de antibiotice este sistematica in timpul interventiei). Totusi, o sangerare este posibila, dar este extrem de rara.
Hematoamele post-operatorii pot surveni dupa operatie si traduc prezenta sangelui acumulat la nivelul zonei operate. Aceste hematoame se resorb, in general, in cateva zile. Daca sunt insotite de tensiuni dureroase sau de umflaturi o reintervenire ar putea fi necesara pentru a le evacua. Sensibilitatea nasului este adesea modificata in urma unei rinoplastii, insa totul va reveni la normal in mod spontan in doar cateva saptamani. De mentionat este faptul ca rinoplastia nu afecteaza in niciun caz mirosul.