Love21 Diverse Cât poate să stea laptele praf preparat?

Cât poate să stea laptele praf preparat?

de Love21

Sursa foto: Pixabay.com

Orice mămică știe că în momentul în care unui sugar plânge pentru că îi este foame, acesta trebuie hrănit cât mai repede posibil.

Care este perioada de păstrare a laptelui praf gata preparat? 

Desigur, cei mai fericiți sunt copilașii care sunt alăptați natural, la sân. Ceilalți însă, care trebuie hrăniți artificial, cu diferite formule de lapte praf, trebuie din primele zile de viață ca să învețe să aibă răbdare.

Mămicile și-ar dori ca să poată face o cantitate mai mare de lapte praf dintr-o dată, ca să își ușureze munca și să poată să îi dea hrana copilașului exact în momentul când acesta o cere. Dar acest lucru de obicei nu este posibil.

Se pune foarte des întrebarea dacă laptele praf preparat se poate păstra la fel ca orice laptele integral obișnuit (de vacă sau de capră) la rece, mai exact la frigider.

Sau, mai frecvent: ce se întâmplă dacă copilul a mâncat foarte puțin din conținutul biberonului? Se aruncă sau se lasă în respectivul recipient până data viitoare când bebelușul cere de mîncare?

Laptele praf preparat nu se poate ține la frigider decât maxim 2 ore dacă nu este forma de o formulă ce se poate refrigera (și nici atunci foarte multă vreme!), iar restul de lapte praf neconsumat de copil la o masă nu se poate păstra, ci se aruncă. Tocmai din aceste motive nu trebuie să se prepare câte un litru de lapte praf dintr-o dată, cum mai sunt cazuri în practică, ci doar atât cât are nevoie copilul la o masă.

Acele mame care contestă cele de mai sus, ar trebui să se gândească un pic. Ele ar bea o cană cu lapte praf pentru adulți sau chiar o limonadă făcută din prafuri lăsată la frigider cu orele? Evident, în cazul acelora care ar risca să bea așa ceva! Atunci de ce ar da ceva vechi sugarilor lor?

De obicei, producătorii dau instrucțiuni pe ambalaj privind depozitarea alimentelor artificiale preparate într-o formă diluată.

Cel mai adesea, există două recomandări  de bază despre cât timp poate fi păstrată formula preparată pentru sugari:

– alimentul respectiv trebuie preparat imediat înainte de utilizare;

– se permite păstrarea amestecului diluat în frigider, dar nu mai mult de două ore și numai dacă bebelușul nu a început încă să mănânce din el.

În practică, există însă și anumite situații în care trebuie să-ți hrănești bebelușul când ești cu el la un drum. În acest caz, este mai corect să torni cantitatea necesară de amestec uscat (formulă de lapte praf) într-o sticluță curată și uscată (folosind lingurița de măsurare din pachet) și volumul necesar de apă caldă într-un termos. Înainte de hrănire, pur și simplu ingredientele se amestecă și o porție proaspătă de lapte pentru sugar este gata pentru a fi dată acestuia.

De ce este mai bine să pregătești laptele praf doar înainte de hrănire? 

Formulele pentru sugari nu trebuie încălzite înainte de hrănire, dar unor copilași le place să li se încălzească biberonul. Dacă vrei să încălzești sticla, nu folosi niciodată un cuptor cu microunde. Microundele încălzesc inegal laptele, rezultând „puncte fierbinți” care pot arde gura și gâtul bebelușului.

Pentru a încălzi un biberon pune-l mai degrabă sub un jet de apă caldă, având grijă ca  apa să nu intre în recipientul de sticlă. Pune apoi câteva picături de formulă pentru sugari pe dosul mâinii pentru a vedea dacă este prea cald.

Mamele știu că amestecul praf trebuie diluat cu apă caldă, dar temperatura acesteia nu trebuie să fie mai mare de 40 de grade Celsius pentru a nu se deteriora substanțele nutritive din preparat. În plus, temperaturile ridicate pot provoca arsuri celui mic. La hrănire, temperatura laptelui praf gata preparat nu ar trebui ca să fie mai mare de 37 grade Celsius.

Pentru a determina dacă mâncarea este la temperatura potrivită, pune o picătură pe încheietura mâinii sau pe pliul cotului. Dacă pielea ta nu simte la contactul cu laptele preparat nici cald și nici rece înseamnă că lichidul are circa 37 de grade Celsius, adică temperatura laptelui de mamă.

Cât timp poate fi păstrat preparatul după deschiderea cutiei de lapte?

Ambalajul pentru formulele de lapte praf pentru bebeluși este conceput pentru o hrănire a copilului de aproximativ 3 săptămâni (ca volum). Acesta este și timpul de păstrare al conținutului după deschiderea cutiei respective.

Chiar dacă mai rămâne lapte praf în cutie după 3 săptămâni, acesta trebuie aruncat.

Motivul? La deschiderea cutiei conținutul reacționează cu oxigenul și, în timp, compoziția se deteriorează rapid: vitaminele și grăsimile sunt oxidate și descompuse, de aceea pot provoca probleme de sănătate la copil. Prin urmare, este mai bine să nu încalci recomandările specificate în instrucțiunile producătorului despre cum se păstrează formula de lapte praf pentru sugari, la ce temperatură și umiditate etc. Aceste lucruri simple te vor ajuta la păstrarea tuturor proprietăților utile ale formulei, iar bebelușul tău va putea primi o nutriție echilibrată de la prima până la ultima porție de lapte praf.

Imbolnavirea de Cronobacter nu se întâmplă des, dar infecțiile la sugari pot fi letale! 

Nu trebuie ca să păstrezi amestecul din care bebelușul a mâncat deja: ar trebui să fie aruncat imediat. Dacă îl lași până la următoarea hrănire, acesta poate deveni acru, iar resturile pot dezvolta la sugar balonare, colici sau chiar pot apărea simptome de otrăvire.

De ce se întâmplă asta? Bacteriile cauzatoare de boli pot crește în amestecul de lapte. Pentru a avea grijă maximă de bebeluș, dă-i întotdeauna o porție proaspăt pregătită de lapte praf. 

Cronobacter sakazakii, cunoscut și ca Enterobacter sakazakii, este un germen care se găsește în mod natural în mediu. Germenii pot trăi în alimente uscate, inclusiv în pudra de lapte pentru sugari. Oricine se poate îmbolnăvi de Cronobacter, dar infecția poate fi foarte gravă la sugari.

Germenii de Cronobacter pot provoca o infecție sângeroasă periculoasă (sepsis) sau pot conduce la apariția meningitei. Sugarii cu vârsta de 2 luni și chiar mai mici sunt cel mai predispuși ca să dezvolte meningită dacă se îmbolnăvesc de Cronobacter. La fel și cei născuți prematur, precum și aceia mai puțin capabili ca să combată germenii și boala din pricina unui sistem imunitar foarte slăbit.

Primul simptom al  infecției cu Cronobacter la sugari este de obicei febra, însoțită de refuzul hranei, plâns și vitalitate foarte scăzută. Cronobacter mai poate provoca diaree și infecții ale tractului urinar.

Iată de ce un lapte praf corect preparat și depozitat îl poate feri pe cel mic de mari probleme de sănătate.

 

 

S-ar putea sa-ti placa