Love21 Diverse Ce trebuie sa stii despre dieta ketogenica

Ce trebuie sa stii despre dieta ketogenica

de Love21

Sablonul nostru alimentar, precum si continutul nutritiv al alimentelor pe care le consum au un impact direct asupra starii de sanatate. Dieta ketogenica este o dieta saraca in carbohidrati, studiata indelung in special pentru beneficiile sale in tratamentul epilepsiei. Citeste in continuare si afla ce presupune dieta ketogenica, in ce situatii este indicata si care sunt riscurile asociate.

Ce este dieta ketogenica?

Dieta ketogenica este bazata pe urmatoarea compozitie:

  • 80-90% grasimi;
  • 8-15% proteine;
  • 2-5% carbohidrati.

Scopul acestei compozitii particulare este de a mima starea obtinuta in timpul postului, fara a afecta capacitatea organismului de a creste. Limitand cantitatea de carbohidrati si proteine metabolizata, organismul isi ia energie din procesarea lipidelor, atat de origine exogena (provenite din alimentatie), cat si endogena (proprii organismului). Pe masura ce nivelul glucozei scade, organismul incepe sa foloseasc corpii cetonici derivati din lipide ca sursa principala de energie, corpul intrand intr-o stare metabolica numita cetoza.

Ce contine dieta ketogenica?

Fiind o dieta restrictiva, se bazeaza in special pe evitarea sau limitarea anumitor alimente (in special a celor bogate in carbohidrati) precum:

  • Cereale (orez, grau, ovaz, secara, quinoa) si produse pe baza de cereale (paste, pizza);
  • Legume si leguminoase;
  • Amidonoase (mazare, porumb, cartofi);
  • Fructe cu un continut crescut de carbohidrati (fructe uscate, banane, mere, portocale);
  • Produse lactate degresate;
  • Grasimi rafinate si uleiuri (uleiul vegetal);
  • Zaharul;
  • Alcoolul.

Cand este indicata dieta ketogenica?

Dieta ketogenica a devenit populara inca de la inceputul secolului 20 cand era utilizata in tratamentul epilepsiei. Astazi, dieta ketogenica este indicata pentru tratamentul epilepsiei, atunci cand doua medicamente de prima linie au esuat in prevenirea crizelor convulsive.

In ultimele decenii, dieta ketogenica a fost studiata si in cadrul unor afectiuni metabolice precum diabetul zaharat. Scaderea drastica a aportului de carbohidrati si inlocuirea acestora cu grasimi amelioreaza controlul glicemiei si scade necesare de medicamente hipoglicemiante, insa la momentul actual nu exista suficiente studii legate de siguranta si eficienta acestei diete pe termen lung.

La nivel teoretic, dieta ketogenica pare sa aiba beneficii si in tratamentul cancerului, glucoza fiind principala sursa de energie a celulelor canceroase. Cu toate acestea, studiile realizate pana in prezent nu au reusit sa dovedeasca niciun beneficiu al acestei diete in gestionarea patologiilor canceroase.

Care sunt riscurile dietei ketogenice?

Pe masura ce aportul de glucide scade, iar rezervele organismului se epuizeaza, pot aparea efecte secundare ale dietei keto precum:

  • Durere de cap;
  • Ameteala;
  • Oboseala;
  • Greata;
  • Constipatie.

Aceste efecte apar ca urmare a procesului de adaptare la starea de cetoza si dispar de cele mai multe ori in cateva saptamani.

Cele mai citite articole

De asemenea, alimentele ce fac parte din dieta keto pot conduce la acidifierea urinei, crescand riscul de a dezvolta calculi renali.

Eliminarea alimentelor cu continut crescut de carbohidrati are impact inclusiv asupra aportului de fibre. Scaderea aportului de fibre influenteaza negativ motilitatea gastrointestinala provocand aparitia constipatiei.

 

In concluzie, dieta ketogenica este caracterizata de consumul alimentelor bogate in grasimi concomitent cu evitarea sau limitarea celor bogate in carbohidrati. Aceasta dieta poate avea un impact pozitiv asupra anumitor patologii, insa gradul crescut de restrictie iti poate influenta negativ starea de sanatate. Discuta cu medicul sau cu dieteticianul inainte de a apela la orice dieta inalt restrictiva!

 

Surse informative

Mawer, Rudy. “The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto.” Healthline, 22 Oct. 2020, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101. 

Watson, John. “Ketogenic Diet: Which Patients Benefit?” Medscape, 20 Mar. 2018, www.medscape.com/viewarticle/894041. 

Streit, Lizzie. “7 Potential Dangers of the Keto Diet.” Healthline, 25 Mar. 2020, www.healthline.com/nutrition/dangers-of-keto-diet. 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa