Love21 Sunt student Planificarea capacității: tipuri și beneficii

Planificarea capacității: tipuri și beneficii

de Love21

Indiferent de job-ul pe care îl practici, cel mai curând, nu doar o dată te-ai confruntat cu probleme legate de reținerea deadline-urilor sau chiar și incapacitatea de a duce un proiect până la capăt. Una dintre metodele de a rezolva asemenea probleme și de a reduce riscul apariției acestora și în viitor este planificarea capacității. O asemenea planificare este aplicată de către companiile din cele mai diverse nișe; chiar și cazinourile online precum Ice Casino Romania aplică conceptul de planificare a capacității pentru a crește eficiența echipei și a îmbunătăți experiența jucătorilor.

Ce reprezintă planificarea capacității? 

Planificarea capacității reprezintă un proces, prin care planifici resursele pentru un anumit proiect: resursele pe care le aloci deja versus resursele pe care le mai poți aloca. Pe lângă eficiența dovedită a procesului în sine, planificarea capacității, conform studiilor, contribuie și la reducerea semnificativă a burnout-ului în rândul angajaților. Astfel, acest concept îți este util indiferent dacă ești manager de echipă, sau un simplu angajat.. 

Tipurile de planificare a capacității

Există câteva tipuri de planificare a capacității, utilizate cel mai des în procesul de planificare de către companiile din întreaga lume. Este vorba despre planificare de: 

  • producere;
  • instrument;
  • forță de muncă.

Planificarea capacității de producere 

Această planificare de capacitate ajută la înțelegerea faptului dacă echipa / compania dispune de toate resursele necesare, pentru a asigura un proces de producere nu doar fiabil, dar și corespunzător din punct de vedere a calității. Iată care sunt resursele principale, care, de regulă, sunt analizate atunci când se planifică capacitate de producere: 

 

  • Materii prime;
  • Componente și piese provenite de la furnizori;
  • Inventar de produse livrate direct;
  • Inventarul de produse depozitate;
  • Nivelurile de utilizare a resurselor.

Planificarea disponibilității de instrumente

Disponibilitatea instrumentelor, la fel ca și disponibilitatea resurselor, influențează direct succesul procesului. Instrumentele pot fi atât fizice (utilaje, de exemplu), cât și digitale (platforme, softuri, etc). Indiferent de domeniul de activitate, orice echipă sau companie are nevoie de instrumente pentru a satisface nevoile consumatorilor și a derula cu succes propriile proiecte.

Planificarea forței de muncă

Chiar dacă capacitățile despre care am vorbit mai sus au fost planificate, dar nu a fost planificată capacitatea de forță de muncă, nu este garantat succesul proiectului. Ca resursele și instrumentele să se transforme într-un rezultat final pentur valoare pentru consumator, este important ca forța de muncă să aplice aceste resurse, să le prelucreze prin intermediul instrumentelor și să le livreze către consumatorul final. 

Care sunt beneficiile planificării de capacitate? 

Planificarea capacității crează avantaje competitive atât pentru companie, cât și pentru angajații acesteia. Acesta este principalul motiv, care determină tot mai multe companii să acorde atenție acestui tip de planificare. Mai jos relatăm pe scurt despre beneficiile principale ale planificării de capacitate.

Eficiență sporită

Cele mai citite articole

Planificare capacității permite creșterea nivelului de eficiență – odată ce știi de ce ai nevoie pentru a realiza cu brio un proiect, îți este mai simplu să planifici realizarea acestuia. Pe lângă aceasta, o asemenea planificare te ajută să iei decizii mult mai obiective, iar acest lucru influențează direct procesul de producție – acest devine mai eficient. 

Mai puține eșecuri

Deseori, proiectele eșuează din motiv că nu sunt planificate corect resursele necesare. Răspândită este situația în care managerii de echipe își dau seama prea târziu că, de fapt, pentru a realiza proiectul, aveau nevoie de mai multe resurse de la bun început. Planificarea capacității permite excluderea situațiile de acest tip – managerii mereu vor fi siguri că dispun de toate resursele necesare pentru a realiza sarcinile pe care și le propun. 

Decizii de recrutare mai obiective

Deseori companiile suportă pierderi din cauza faptului că angajează greșit. Odată ce reușești să planifici capacitatea de forță de muncă, vei cunoaște exact de câți oameni ai nevoie pentru a realiza o anumită sarcină. Cu alte cuvinte, vei înțelege dacă numărul de lucrători pe care îi ai la moment la dispoziție este suficient, sau mai este nevoie să angajezi și alte talente în echipa ta. 

Reducerea costurilor de producere

Odată ce reușește să planifici corect capacitatea, vei reuși să excluzi riscul că vei investi în proces mai multe resurse, decât sunt necesare. În acest mod, se reduce și riscul să suporți anumite cheltuieli suplimentare, care ar putea fi evitate fără a fi influențat negativ procesul de producere și calitatea produselor sau serviciilor finale. 

 

Odată ce reușești să reduce aceste cheltuieli de prisos, vei reuși să crești valoarea profitului net. Este o modalitate mai ușoară de a-ți îmbunătăți indicatorii financiari fără a recurge la instrumente mai complexe și mai scumpe, precum ar fi creșterea volumului de producție sau implementarea unor soluții inovative în procesul de producere. 

 

Toate aceste beneficii, cu siguranță, pot contribui la îmbunătățirea rezultatelor operaționale a unei echipe. Lipsa acestei planificări crește riscul de a nu cunoaște ce se întâmplă în companie la un anumit moment, ceea ce poate cauza lipsa deciziilor corespunzătoare la momentul corespunzător. 

 

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa