Masa de prânz este esențială pentru fiecare dintre noi, pentru că ne oferă acel plus de energie de care avem nevoie în mijlocul zilei, pentru a ne putea continua activitățile. Tocmai de aceea este important să înveți să îți pregătești un meniu sănătos, care să fie bogat în proteine, vitamine și minerale. Iar dacă ai nevoie de inspirație, iată trei rețete gustoase și ușor de pregătit pentru masa de prânz!
Clătite cu spanac, cremă de brânză și somon
Dacă vrei să te bucuri de un prânz gustos și sănătos poți încerca rețeta de clătite cu spanac, care este grozavă din punct de vedere nutrițional, fiind bogată în fibre și proteine. În plus, aceste clătite pot fi preparate și fără ouă, dacă vrei să savurezi o variantă mai dietetică.
Ingredinte
- O cană de făină de grâu integral
- 300 g piure de spanac decongelat
- O cană de lapte
- 1 ou
- 250 g cremă de brânză
- 150 g de somon afumat tăiat fâșii
- Sare
- Ulei
Cum se prepară clătitele cu spanac
Pentru început va trebui să amesteci spanacul decongelat cu făina, sarea, laptele și oul, astfel încât să obții o consistență cât mai fină. În cazul în care aluatul obținut este mult prea gros, poți să mai adaugi încă 50 ml de lapte.
Pregătește o tigaie cu ulei încins și toarnă pe rând aluatul pentru fiecare clătită. Acestea se prăjesc 2 minute pe fiecare parte. După ce ai terminat tot aluatul, poți începe să ungi clătitele cu crema de brânză, și să adaugi feliile de somon afumat. După ce ai rulat clătitele, le poți tăia pe jumătate pentru a le servi mai ușor, cât încă sunt calde.
Pui cu miere și cartofi dulci
Acest preparat va fi un adevărat deliciu pentru masa de prânz, pentru că friptura de pui se va înfrăgezi și va absorbi toate aromele intense din marinada de miere și usturoi. În plus, acesta este un prânz cu puține grăsimi, fiind bogat în proteine, vitamine și minerale. Alege un pui Fragedo hrănit cu cereale, și marinează carnea cu o seară în avans, astfel încât carnea să devină mult mai gustoasă.
Ingrediente
- 1 kg de piept de pui/pulpe fără os
- O ceașcă cu miere
- 1 lingură ulei de cocos
- 100 ml sos de soia
- 1 kg crtofi dulci
- 5 căței de usturoi
- 1 ceapă
- 1 cană de apă
Cum se prepară
Pregătește marinada pentru carne într-un castron încăpător, amestecând mierea cu sosul de soia și usturoiul pisat. Carnea se unge apoi cu marinada obținută și se lasă într-un castron acoperit cu folie, timp de 30 de minute, la frigider. Poți prepara carnea chiar și cu o seară înainte, astfel încât aceasta să aibă timp să se frăgezească peste noapte.
Într-o tigaie poți pune uleiul de cocos la încins, pentru a prăji ceapa tăiată mărunt. În momentul în care aceasta începe să se rumenească, poți să adaugi carnea marinată, alături de 1 cană de apă, amestecând totul bine. Carnea se lasă la fiert timp de 2 ore, amestecând din când în când, astfel încât aceasta să se înmoaie complet.
Cele mai citite articole
În tot acest timp poți să te ocupi de cartofii dulci. După ce i-ai spalat, înțeapă-i cu furculița în mai multe locuri și pune-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Aceștia se lasă la cuptor timp de o oră, la o temperatură de 200 de grade. După ce s-au copt, cartofii ar trebuie să aibă miezul moale să se decojească ușor.
Carnea de pui se desface fâșii și se servește apoi lângă cartofii dulci tăiați rondele. Poftă bună!
Chifteluțe cu morcovi la cuptor
Dacă vrei să pregătești o masă de prânz vegetariană, poți încerca chiftelele sănătoase cu morcov la cuptor, care sunt simplu de preparat. În plus, acestea pot fi gătite la cuptor, pentru a evita prăjirea lor în tigaie. Iar avantajul acestei rețete este faptul că aceste chiftele au puține calorii și poți să le prepari fără gluten, folosind făină de ovăz sau de năut.
Ingrediente
- 4-5 morcovi
- 1 ceapă
- 2 ouă
- 2 căței de usturoi
- 5 linguri de făină de grâu integrală
- Sare
- Măghiran
- Piper
Cum se prepară
După ce ai dat morcovii pe răzătoare, amestecă-i bine cu sare și pune-i la fiert, pentru 5 minute. Scurge morcovii fierți de apă și amestecă-i apoi cu ceapa tăiată fin, usturoiul pisat, condimentele, făina integrală și ouăle. Întregul aluat se amestecă bine și se lasă deoparte pentru 10 minute. În tot acest timp poți să pregătești o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru a așeza acolo chiftelele, care se vor coace la 190°C, pentru o jumătate de oră. La final, acestea pot fi servite cu un piure de cartofi sau cu orez.
Așadar, dacă te aflai în căutarea unor noi rețete pentru masa de prânz, poți încerca oricare dintre preparatele de mai sus, care sunt ușor de pregătit, dar și foarte sănătoase.