Mononucleoza infecțioasă, cunoscută și sub numele de febra glandulară sau boala sărutului, este o infecție cauzată de virusul Epstein-Barr [1] și afectează în special adolescenții și adulții tineri. Simptomele durează câteva săptămâni și se ameliorează de la sine fără tratament, însă pot crea un real disconfort [2]. Citește în continuare și află cum se transmite mononucleoza infecțioasă și care sunt manifestările sale!
Ce cauzează boala sărutului?
Virusul Epstein-Barr este agentul infecțios responsabil de boala sărutului și face parte din familia virusurilor herpetice. Majoritatea oamenilor sunt expuși la acest virus în timpul copilăriei, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să conducă la apariția mononucleozei infecțioase [3].
Cum este transmisă boala sărutului?
Mononucleoza infecțioasă a căpătat denumirea de „boala sărutului” tocmai din pricina modalității de transmitere. Cel mai frecvent virusul Epstein-Barr este transmis prin contactul cu secrețiile orofaringiene ale unei persoane infectate, prin sărut sau prin împărțirea alimentelor și a băuturilor. Mai rar, virusul poate fi răspândit prin secrețiile eliminate în urma tușitului sau a strănutului sau chiar prin sânge și lichid seminal, deși transmiterea prin contact sexual sau proceduri medicale (e.g. transfuzii de sânge sau transplant de organ) este neobișnuită. De asemenea, transmiterea virusului este posibilă și prin intermediul unor obiecte precum furculița sau lingura, virusul rămânând contagios atât timp cât obiectul este umed.
Cum se manifestă boala sărutului?
Simptomele pot fi foarte diferite de la pacient la pacient și pot apărea la 4-7 săptămâni de la infectare. Cele mai comune manifestări ale mononucleozei infecțioase sunt:
- febra și frisoane;
- senzație extremă de oboseală (extenuare);
- durerea în gât;
- creșterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului
- durerea musculară (asemănătoare febrei musculare);
- pierderea apetitului [2,3].
În general, simptomele se ameliorează în 2-4 săptămâni, deși oboseala poate persista mai multe săptămâni (uneori chiar și până la 6 luni) [3]. În plus, este posibil ca mononucleoza infecțioasă să determine creșterea în dimensiuni a splinei. Din acest motiv, pentru a preveni ruptura sau traumatismul splinei este recomandat ca pacienții să evite ridicarea de greutăți și activitățile cu un risc mare de cădere în prima lună după boală [2].
Cum poți preveni transmiterea bolii sărutului?
Persoanele cu mononucleoză infecțioasă sunt contagioase cu până la 7 săptămâni înainte de apariția simptomelor, acest lucru făcând dificilă izolarea în vederea evitării transmiterii. Totuși, pentru a preveni contactarea sau transmiterii acestei boli, este recomandat să:
- Respecți regulile de igienă și de spălare a mâinilor;
- Speli lenjeria de pat sau hainele care ar putea veni în contact cu secreții corporale;
- Eviți folosirea paharelor, tacâmurilor sau a prosoapelor împreună cu alte persoane.
Care sunt complicațiile bolii sărutului?
Majoritatea persoanelor afectate de mononucleoza infecțioasă se vindecă și nu întâmpină alte probleme, însă există și situații în care pot apărea complicații precum:
- inflamarea ușoară a ficatului și apariția icterului (îngălbenirea pielii și a părții albe a ochiului);
- scăderea numărului de trombocite (celule ale sângelui cu rol în coagulare și oprirea sângerărilor);
- afecțiuni neurologice (e.g sindromul Guillain-Barre) [2].
În concluzie, boala sărutului este o infecție virală contagioasă, răspândită cel mai frecvent prin salivă. În majoritatea cazurilor simptomele trec de la sine în câteva săptămâni și rareori apar complicații. Pentru a preveni contactarea virusului responsabil de boala sărutului, respectă regulile de igienă și evită pe cât posibil să împarți cu alte persoane obiecte ce ar putea veni în contact cu secrețiile biologice.
Surse informative
- Shetty, Kartika. “Epstein-Barr Virus (EBV) Infectious Mononucleosis (MONO).” Medscape, 17 Oct. 2021, emedicine.medscape.com/article/222040-overview#a4.
- “Glandular Fever.” NHS Choices, NHS, 1 Dec. 2020, www.nhs.uk/conditions/glandular-fever/.
- WebMD Editorial Contributors. “Mononucleosis (Mono/Kissing Disease): Symptoms, Causes, and Treatment.” WebMD, 26 Apr. 2022, www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-mononucleosis-causes.