Love21 Relatii Când se fac testele de sarcină și de ovulație

Când se fac testele de sarcină și de ovulație

de Love21

Atunci când este vorba despre graviditate, testele de ovulație și de sarcină au, fiecare, rolul și importanța lor, cu condiția să fie efectuate corect. În acest articol poți descoperi informații despre momentul potrivit pentru a face un astfel de test.

Când se face testul de ovulație?

În cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, efectuarea unor teste de sarcină și ovulație  este relativ simplu de temporizat. 

Cea mai potrivită zi pentru începerea efectuării testelor de ovulație este cu câteva zile înainte de data aproximată a ovulației, care e aproximativ la jumătatea ciclului menstrual. 

Cele mai fertile zile ale lunii preced cu 24 – 48 ore momentul ovulatiei. Spermatozoizii pot supravietui in corpul viitoarei mamici timp de pana la 5 zile. Conform calculelor medicilor, fecundarea se poate produse în cazul în care contactul sexual are loc în intervalul cuprins între ziua 5 înainte de ovulație și ziua 1 după ovulație [2]. 

Testul de ovulație la femeile cu un ciclu regulat

În cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 zile, ovulația se produce aproximativ în ziua 14, prin urmare testarea trebuie să înceapă în ziua 10 – 11. 

În cazul femeilor care au un ciclu menstrual scurt, se poate presupune că ovulația are loc cu până la 4 zile înainte de jumătate, prin urmare testele de ovulație ar trebui utilizate cu 4 – 6 zile mai devreme [2]. 

Testul de ovulație la femeile cu un ciclu neregulat

În cazul unui ciclu menstrual neregulat, identificarea momentului ovulației este ceva mai dificilă și presupune efectuarea unui număr mai mare de teste. Medicul va recomanda începerea testării la câteva zile după menstruație și, ulterior, o dată pe săptămână, pentru identificarea perioadei fertile. 

Mai ales în cazul unui ciclu neregulat, supravegherea indiciilor discrete ale apropierii ovulației este cu atât mai importantă. Aceste indicii sunt:

  • Creșterea secreției cervicale, care face ca mucusul să aibă consistența albușului de ou și o textură fluidă și alunecoasă,
  • Creșterea temperaturii bazale;
  • Creșterea apetitului sexual;
  • Spotting discret;
  • Durere pelvină discretă [2]. 

Când se face testul de sarcină?

Efectuarea unui test de sarcină este cea mai bună metodă de a confirma o posibilă sarcină, în cazul în care ai motive să bănuiești că ai putea fi gravidă. Testele de sarcină care se efectuează acasă, din urină, sunt diferite din punct de vedere al sensibilității: unele pot detecta o sarcină abia în prima zi de întârziere a menstruației, în timp ce altele pot oferi un rezultat pozitiv la numai 10 zile de la concepție [1].

În ce moment al zilei se efectuează testul de sarcină?

Pentru o precizie mai bună și o sensibilitate crescută, testul de sarcină se efectuează din prima urină de dimineață, mai ales dacă este vorba despre un test ultrasensibil, efectuat înainte de întârzierea menstrei. 

Testele de sarcină obișnuite pot fi efectuate în orice moment al zilei, dar e de dorit ca urina folosită să se fi acumulat în vezică în decurs de minim 3 ore; în caz contrar, e posibil ca aceasta să fie prea diluată și să indice un rezultat fals negativ [1]. 

Rezultate fals negative și fals pozitive ale testelor de sarcină

Precizia testelor de sarcină din urină este de 99%, cu condiția ca ele să fie efectuate corect, conform instrucțiunilor. 

Majoritatea rezultatelor fals negative ale testelor de sarcină apar ca urmare a efectuării prea devreme a testului. Acesta este motivul pentru care medicul obstetrician va recomanda repetarea testului la o săptămână după obținerea unui rezultat inițial negativ. 

Rezultate fals pozitive se întâlnesc rar, dar pot apărea în cazul unei sarcini chimice , sau dacă s-a produs un avort spontan la scurt timp după implantare [1]. 

Testele de ovulație și testele de sarcină sunt instrumente practice, utile, ușor de utilizat și cu instrucțiuni simplu de urmat. Sprijinul medicului obstetrician și al specialistului în planning familial sunt la îndemână, dacă ai nevoie de informații în plus. 

Bibliografie: 

  1. Cleveland Clinic. “Pregnancy Tests: How They Work, Types & Accuracy.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests, accesat la 16.01.2023;
  2. “Trying to Conceive? Here’s When to Take an Ovulation Test.” Healthline, 27 June 2020, www.healthline.com/health/womens-health/when-to-take-an-ovulation-test, accesat la 16.01.2023.

S-ar putea sa-ti placa