Love21 Diverse Testele de sarcină de acasă – o alternativă la cele medicale?

Testele de sarcină de acasă – o alternativă la cele medicale?

de Love21

Lipsa menstruației și renunțarea la măsurile de protecție sunt motive pentru a suspecta o sarcină. Testele de sarcină de acasă sunt comparabile cu cele realizate la medic. Acuratețea este ridicată, iar rezultatele sunt precise dacă sunt efectuate în perioada corespunzătoare și conform instrucțiunilor. Confirmarea oficială a sarcinii sau lipsa acesteia vine, totuși, de la medicul specialist.

Atunci când aștepți cu nerăbdare să rămâi însărcinată sau ești îngrijorată de lipsa menstruației poți opta pentru a efectua rapid un test de sarcină acasă, o alternativă la cele medicale.

Ce sunt testele de sarcină?

Testele de sarcină sunt un instrument util pentru a determina dacă ești însărcinată sau nu. Acest dispozitiv medical este special conceput pentru a determina hormonul sarcinii, Gonadotropina Corionică Umană (HCG), ce începe să fie secretat în cantitate mai mare de corpul tău în primele zile după concepție, când ovulul fertilizat se implantează în uter. Un test de sarcină efectuat la aproximativ 10 – 14 zile după ce ai avut contact sexual neprotejat îți oferă rezultate sigure.

Ai la dispoziție teste de sarcină tip bandă, stilou, casetă sau cu afișaj digital. Unele sunt capabile să identifice și săptămâna de graviditate, altele vor indica doar prezența sau absența unei sarcini.

Teste de sarcină pentru acasă folosesc urina ca indicator, cele medicale sunt de regulă axate pe analiza sângelui.

Cum funcționează testele de sarcină de acasă?

Testele de sarcină de acasă urmăresc detectarea concentrației de HCG din urină. Rolul acestui hormon este acela de a sprijini dezvoltarea normală a sarcinii. După ce ovulul este fecundat de spermatozoid, cantitatea de HCG secretată se dublează odată la 2 – 3 zile în primele 11 săptămâni de sarcină, iar apoi nivelul mai scade și se menține constant până la naștere.

Din momentul concepției, corpul tău trece prin schimbări rapide și multiple, iar cantitatea de HCG secretată crește cu fiecare zi trecută de la contactul sexual neprotejat. La momentul în care ovulul fecundat ajunge la nivelul mucoasei uterine și se îngroapă în ea, 6 – 10 zile de la concepție, cantitatea de hormon HCG este suficient de mare pentru a confirma sarcina, un test efectuat acasă este sigur.

Când ar trebui să se facă testul de sarcină?

Cele mai citite articole

Ideal ar fi să faci un test de sarcină la minimum 10 zile după un contact sexual neprotejat când vrei să rămâi însărcinată. Testele de sarcină pot fi realizate și dacă menstruația lipsește de mai bine de o săptămână și ai avut un contact sexual neprotejat. Acuratețea rezultatelor este foarte mare dacă urmezi indicațiile din prospect.

Cum se realizează corect testul de sarcină acasă?

Cele mai multe variante de teste de sarcină de acasă indică dimineața ca moment oportun de efectuării testării, deoarece concentrația de hormon HCG este mai mare. Valabilitatea testului este importantă, un produs expirat nu îți va oferi rezultate corecte.

Instrucțiunile de utilizare pot fi variate, în funcție de producător, motiv pentru care este bine să le citești cu atenție și să le urmezi. Capătul absorbant al testului se introduce sub jetul de urină sau în paharul în care ai colectat urina, conform instrucțiunilor, iar apoi îți mai rămâne să aștepți numărul de minute specificate pentru a primi rezultatele.

Interpretarea rezultatelor testului de sarcină de acasă

Majoritatea testelor de sarcina de acasă oferă rezultate pe baza afișării unor linii de culoare roz. Când apare doar linia de control – C – nu ești însărcinată, adică ai un rezultat negativ. Dacă apar două linii – C și T – ești însărcinată, adică ai un rezultat pozitiv. Nicio linie în zona C sau o linie în zona T înseamnă că rezultatul testului este invalid și va trebui să îl repeți.

Pot fi și rezultate fals-pozitive pe fondul unor probleme de sănătate, de aceea este bine să mergi la medicul specialist pentru un control și confirmarea sau infirmarea unei sarcini.

Testele de sarcină de acasă pot fi o alternativă convenabilă și eficientă la testele medicale, oferind rezultate rapide și ușor de interpretat. Este important să ții cont de momentul potrivit pentru a efectua testul și de modul corect de utilizare. Mergi la medic pentru confirmarea oficială, demararea îngrijirilor de specialitate aferente sarcinii sau prescrierea unui tratament pentru rezolvarea problemelor diagnosticate!

Surse de informare:

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa