Controalele medicale periodice sunt obligatorii, indiferent de vârstă sau de sex. Acești din urmă factori pot influența însă frecvența și/sau tipul lor. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre controalele medicale esențiale pentru menținerea sănătății și pe care orice femeie cu vârsta peste 30 de ani ar trebui să le facă, chiar și în lipsa unor simptome.
1. Controlul ginecologic
În primul rând, indiferent de vârstă, ar trebui să faci un control ginecologic cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori apar simptome ce ar putea semnala existența unei probleme de sănătate. Exemple în acest sens sunt durerile menstruale puternice, sângerările vaginale între menstruații, nodulii mamari, secreția din sân, secrețiile vaginale cu miros urât, incontinența, libidoul scăzut sau durerile în timpul actului sexual.[5]
Multe afecțiuni ginecologice pot fi asimptomatice, ceea ce înseamnă că, în lipsa unui control de specialitate, pot rămâne nedepistate. Un exemplu în acest sens este fibromul uterin, o formațiune tumorală benignă care se dezvoltă la nivelul uterului și care, deși de obicei nu este considerată periculoasă, poate cauza, în unele cazuri, infertilitate și probleme în timpul sarcinii. În funcție de particularitățile fiecărui caz, poate fi suficientă monitorizarea sa sau poate fi necesar să se intervină prin proceduri precum embolizarea fibromului uterin.[6]
Tot ca parte a unui control ginecologic, în funcția și de vârsta pe care o ai, pot fi efectuate și teste de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin.[3]
2. Controlul cardiologic
Controlul cardiologic joacă și el un rol important în menținerea sănătății generale și în prevenirea și depistarea la timp a bolilor cardiovasculare. Permite monitorizarea tensiunii arteriale, verificarea nivelului colesterolului și, în general, evaluarea factorilor de risc pentru boli cardiovasculare, atât cei ce țin de stilul de viață, cât și de istoricul tău medical.
Ca și în cazul de mai sus, lipsa simptomelor nu înseamnă automat că nu există nicio problemă de sănătate. Hipertensiunea arterială, de exemplu, mai este numită și „ucigașul tăcut” tocmai din cauza faptului că de obicei nu provoacă simptome sau, dacă apar, acestea pot fi puse pe seama altor cauze.[4]
Cele mai citite articole
Cât de des vei avea nevoie de un astfel de control și ce anume va presupune acesta din punct de vedere al investigațiilor efectuate depinde de starea ta generală de sănătate și de factorii de risc identificați.
3. Controlul dermatologic
Controlul dermatologic este esențial pentru a preveni și depista afecțiunile pielii, inclusiv cancerul de piele. Semnele de avertizare ale afecțiunilor pielii pot varia, dar unele indicii pot include schimbări ale dimensiunii, formei sau culorii alunițelor, apariția de cruste sau ulcerații, mâncărime sau sângerare a leziunilor cutanate. Este important să monitorizezi aceste modificări și să consulți un medic dermatolog cât mai repede posibil dacă observi orice schimbare suspectă.
Frecvența controalelor dermatologice poate depinde de factorii de risc individuali, precum expunerea la soare, antecedentele familiale sau tipul de piele. În general, se recomandă să faci un astfel de control o dată pe an sau chiar mai des, dacă ai avut sau prezinți factori de risc pentru cancerul de piele.[1]
4. Controlul oftalmologic
Când ai făcut ultima dată un control oftalmologic? Academia Americană de Oftalmologie recomandă efectuarea a cel puțin 2 controale oftalmologice între 30 și 40 de ani, chiar dacă nu ai absolut nicio problemă cu vederea. Dacă porți lentile de contact sau ochelari, trebuie să faci un astfel de control anual. Controale mai frecvente sunt recomandate și persoanelor diagnosticate cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau diabetul, precum și celor cu istoric familial de afecțiuni oftalmologice.[2]
Ginecologul, cardiologul, dermatologul și oftalmologul sunt doar câțiva dintre specialiștii pe care orice femeie cu vârsta peste 30 de ani ar trebui să îi viziteze cel puțin o dată, pentru un control general, urmând ca ulterior să se prezinte la controale periodice, conform indicațiilor acestora. O listă completă cu toate controalele medicale pe care ar trebui să faci îți poate oferi numai un medic.
Bibliografie:
- Bain, Julie. „Get Your Skin Examined!”, The Skin Cancer Foundation, 21 Oct. 2022, www.skincancer.org/blog/annual-skin-exam/. Accessed 21 Apr. 2023.
- „Eye Exam and Vision Testing Basics”, American Academy of Ophthalmology, 8 Mar. 2022, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-exams-101. Accessed 21 Apr. 2023.
- „Health Screenings for Women Ages 18 to 39”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/007462.htm. Accessed 21 Apr. 2023.
- „Heart-Health Screenings”, American Heart Association, June 2017, www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/heart-health-screenings. Accessed 21 Apr. 2023.
- McKenna, Jon. „Signs You Need to See a Gynecologist”, WebMD, 11 May 2021, www.webmd.com/women/signs-need-see-gynecologist. Accessed 21 Apr. 2023.
- „Uterine Fibroids”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288. Accessed 21 Apr. 2023.