Pe masura ce poluarea de orice fel a devenit un subiect la ordinea zilei, in ultimii ani a crescut si preocuparea oamenilor pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, bazata pe ingrediente naturale. Alimentele bio au ajuns astfel la mare cautare si isi fac loc pe masa tot mai multor romani, in detrimentul alimentelor procesate sau tratate cu tot felul de substante.
Cu toate acestea, beneficiile unei alimentatii bio nu sunt inca pe deplin cunoscute de multi dintre noi, de aceea am considerat ca este necesara o lista cu cele mai bune motive pentru a consuma alimente din aceasta gama.
Nu contin chimicale
Bio inseamna crescut natural, indiferent ca vorbim de produse vegetale sau de origine animala. Plantele cultivate bio nu au fost stropite cu substante chimice pentru a fi protejate de daunatori, semintele nu au fost tratate, iar ingrasamintele folosite pentru fertilizare au fost naturale.
In ceea ce priveste animalele crescute in regim bio, acestea au fost tinute in spatii deschise, nu au primit antibiotice sau alte medicamente si s-au hranit natural. De asemenea, daca au primit furaje, acestea au fost provenit tot fin cereale bio, astfel incat carnea si celelalte produse sa fie „curate”. Un exemplu elocvent in acest sens este carnea de pui de la Fragedo, provenita de la pui crescuti natural, hraniti cu cereale din fermele proprii, cultivate la randul lor in regim bio.
Continut mai bogat de substante nutritive
Principala sursa de vitamine si minerale necesare organismului o reprezinta fructele si legumele, care nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa. Cercetarile au dovedit faptul ca fructele, legumele si cerealele cultivate in regim bio au cu 15% mai multe substante nutritive decat cele tratate cu pesticide si crescute cu ingrasaminte chimice.
Cele mai citite articole
De asemenea, s-a mai stabilit ca alimentele bio au un numar dublu de antioxidanti fata de cele obtinute industrial. Explicatia sta in faptul ca plantele folosesc o buna parte din antioxidantii pe care ii contin pentru a anihila reziduurile de pesticide si ingrasaminte chimice pe care le absorb.
Garantia prospetimii
Nefiind tratate cu substante care sa le conserve si sa le faca sa reziste cat mai mult, produsele bio sunt usor perisabile, asa ca trebuie sa fie consumate la scurt timp dupa recoltare. Asta inseamna ca atunci cand gasesti un produs bio in magazin, poti fi sigur ca acesta este proaspat si nu a stat zile intregi pe rafturi. Niciun comerciant nu are interesul sa lase produse alterate in vitrine asa, ca ceea ce nu se vinde intr-o, nu mai este scos din nou la vanzare, iar clientii pot fi incredintati ca toate produsele sunt proaspete.
Sunt culese la maturitate
Fructele si legumele produse la scara industriala nu sunt lasate intotdeauna sa se coaca in mod natural, pentru ca astfel nu ar mai rezista pe timpul transportului si ar ajunge la destinatie gata alterate. Din acest motiv, sunt culese cand sunt inca crude si sunt tratate cu diferite substante care sa le ajute sa se coaca artificial, pe timpul transportului. Asa se explica faptul fructele si legumele care au petrecut zile sau saptamani intregi in lazi sau containere ajung la destinatie aratand ca si cum abia ar fi fost culese. In realitate sunt coapte artificial si tratate cu substante care sa le confere un aspect mai „comercial”.
In cazul produselor din carne, aceste sunt congelate si tratate cu substante care sa le faca sa arate proaspete, chiar daca au trecut luni intregi de la sacrificarea animalului. O carne bio nu isi pastreaza niciodata culoarea rosie mai mult de cateva ore, fiind firesc ca intre timp sa isi modifice aspectul. Chiar daca nu arata la fel de bine ca o bucata de carne procesata pentru a parea proaspata, este net superioara calitativ.
Sunt aspecte care tin in principal de sanatatea consumatorilor, insa alegerea unei alimentatii bio are implicatii pozitive si in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator. O cerere crescuta pentru produsele bio va incuraja fermierii si crescatorii de animale sa se orienteze pe aceasta directie, folosind astfel mai putine substante chimice care contribuie la poluare.