Mulți oameni cred că a merge la dentist în timpul sarcinii este riscant pentru dezvoltarea fătului și pentru sănătatea mamei. În realitate, adevărul este tocmai contrariul – o bună igienă dentară face parte dintr-un stil de viață sănătos pentru oricine. Cavitatea bucală este un canal de comunicare esențial către vasele de sânge și către sistemul digestiv. Ca atare, sănătatea dumneavoastră orală poate fi un bun indicator al stării generale de sănătate.
Cu toate acestea, multe femei însărcinate se îndoiesc că efectuarea procedurilor de îngrijire dentară în timpul sarcinii este sigură. Acest lucru este de înțeles, întrucât mamele vor să facă totul bine pentru ca bebelușii lor să se dezvolte corect și, prin urmare, există multe preconcepții eronate. Vom analiza mai jos cât de întemeiate sunt preocupările exprimate de multe dintre viitoarele mămici și sperăm să vă venim în ajutor, dându-vă încrederea de a apela la serviciile stomatologice de care aveți nevoie.
Importanța îngrijirii dentare în timpul sarcinii
Nu numai că e permis să mergeți la dentist în timpul sarcinii, ci e necesar! Netratarea cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale și a altor probleme de sănătate orală poate fi periculoasă. Sănătatea dumneavoastră dentară are un mare impact atât asupra sănătății dumneavoastră generale, cât și asupra fătului. Vizitele regulate la dentist sunt recomandate oricui, fiind esențial să efectuăm un control la fiecare șase luni. Acestea sunt cu atât mai importante atunci când aveți de-a face cu schimbări hormonale și cu pofte care vă pot afecta sănătatea orală. Dentistul vă poate recomanda efectuarea mai multor controale pe parcursul sarcinii, astfel încât să poată verifica starea dinților și a gingiilor, să vă recomande schimbări în rutina de îngrijire orală sau să efectueze diferite tratamente necesare.
Schimbările hormonale și anumite medicamente pot crește riscul de apariție a bolii parodontale și a gurii uscate, de aceea este recomandat ca, în timpul sarcinii, să vă periați dinții și să folosiți ață dentară de două ori pe zi. Acest lucru poate preveni apariția cariilor cauzate de dulciurile pe care le consumați ca urmare a poftelor din timpul sarcinii și poate reduce riscul eroziunii gingivale. De asemenea, vărsăturile aferente stării de greață de dimineață pot provoca eroziunea acidă a dinților și, în cazuri mai rare, schimbările hormonale din timpul sarcinii pot provoca excrescențe benigne la nivelul cavității bucale, care nu sunt neapărat periculoase, dar pot fi deranjante.
În plus, în perioada cuprinsă între a treia și a șasea lună de sarcină, încep să se dezvolte inclusiv dinții bebelușului. Este important ca femeile însărcinate să-și monitorizeze alimentația, pentru a sprijini dezvoltarea normală a dinților bebelușului. Femeile însărcinate pot considera dificilă perierea dinților, din cauza unui puternic reflex faringian. Pacientele pot încerca să folosească o periuță de dinți mai mică sau să folosească diferite arome de pastă de dinți pentru a ușura periajul.
Evoluția sarcinii și procedurile stomatologice
Tratamentele dentare, precum curățarea profesională a dinților, se pot efectua fără probleme în orice trimestru de sarcină. Pe măsură ce sarcina evoluează, în al doilea trimestru puteți, de asemenea, să beneficiați în siguranță de tratament dentar. Al treilea trimestru este și el sigur, însă pacienta poate avea dificultăți în a ține capul pe spate timp îndelungat.
De regulă, nu este necesar să amânați tratamentele dentare comune până după naștere. Unii experți consideră chiar că ar putea exista o corelație între boala parodontală și apariția problemelor în timpul sarcinii, ca nașterea prematură și preeclampsia. Există tendința ca pacientele să amâne procedurile dentare până după primul trimestru, de teama riscului de pierdere a sarcinii, însă nu există dovezi că tratamentele dentare cresc riscul de avort si, prin urmare, nu se recomandă amânarea tratamentelor necesare.
Dacă o procedură este necesară pentru sănătatea dumneavoastră dentară, cel mai bine este să o efectuați. Dacă aveți planificate lucrări dentare majore sau tratamente ortodontice opționale, pacientele ar putea să ia în considerare amânarea până după naștere. Aceasta este recomandarea generală cu privire la cele mai multe dintre procedurile medicale. Dacă procedura este esențială, va trebui efectuată. Dacă este opțională, adesea cel mai sigur este să așteptați.
Tipurile de anestezic sigure pentru o intervenție sau procedură chirurgicală dentară
Cele mai citite articole
Anestezicele locale, precum bupivacaina, lidocaina și mepivacaina sunt sigure în timpul sarcinii. Dacă dentistul dumneavoastră va considera că este nevoie de ceva mai puternic, este bine să discutați în prealabil cu medicul ginecolog.
Radiografiile dentare în timpul sarcinii
Radiologia digitală modernă face ca riscurile privind expunerea la radiații să fie neglijabile. Radiografiile cu rol de diagnosticare a afecțiunilor dentare din timpul sarcinii prezintă un risc extrem de scăzut pentru fătul în curs de dezvoltare – mai ales dacă aveți în vedere infecțiile și durerea care se pot dezvolta dacă nu le efectuați. În orice caz, este important ca medicul stomatolog să știe că sunteți însărcinată înainte de efectuarea unei radiografii, pentru ca personalul medical să vă poată oferi echipamente sau dispozitive speciale pentru a vă proteja pelvisul și abdomenul de expunere.
Antibiotice pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor dentare
Penicilina și amoxicilina sunt considerate antibiotice fără risc pentru administrarea timpul sarcinii, la fel ca și cefalosporinele, cum ar fi cefalexina. Evitați tetraciclina, deoarece poate provoca colorarea dinților la făt.
Medicamente pentru durere după o procedură dentară
Acetaminofenul, în combinație cu un analgezic opioid, cum ar fi codeina sau hidrocodona, se prescriu de obicei și sunt sigure în timpul sarcinii. Este recomandată administrarea pe un termen cât mai scurt a unor astfel de medicamente, urmând procedurile necesare, pentru a se reduce riscul de dependență de opioide. Pacientele trebuie să facă tranziția cât mai rapid la analgezice non-opioide, ca acetaminofenul simplu. Ca atare, medicii stomatologi nu trebuie să prescrie tratamente de 30 de zile cu medicamente opioide. În timpul sarcinii, nu sunt recomandate antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul.
După naștere, este foarte important să respectați atât propria rutină de îngrijire dentară, cât și cea a copilului. Continuați să vă spălați pe dinți în mod regulat, iar, pentru bebeluș, folosiți periuțe de dinți și paste speciale, fără fluor, pentru a menține sănătoase gingiile și mugurii dentari ai copilului.
Sursa Foto: Pexels
Articol realizat in colaborare cu: