Pentru unii oameni, este atât de ușor să folosească camere spion, înregistratoare digitale de voce sau localizatoare GPS ascunse. Deși există motive legitime pentru care oamenii folosesc aceste dispozitive pentru propria lor siguranță, aceste dispozitive pot fi, de asemenea, la îndemâna unora care nu prezintă încredere.
Dispozitivele moderne de supraveghere pot fi, de asemenea, mici sau atât de inteligent deghizate încât este foarte dificil (sau chiar imposibil) să le detectezi cu ochiul liber. De aceea, dispozitivele de urmărire sunt atât de valoroase – văd și detectează ceea ce tu nu vezi.
Așa cum există diferite tipuri de dispozitive de supraveghere, există și diferite tipuri de tehnologie anti-spionaj. Unele detectoare sunt concepute pentru a detecta camere, dictafoane sau localizatoare GPS. Altele sunt folosite pentru a sabota astfel de dispozitive, iar înregistrările realizate cu acestea nu sunt utilizabile. Unele dispozitive utilizează semnal de frecvență radio sau WiFi pentru a transmite informații, în timp ce altele nu. Tipul tehnicii anti spionaj depinde foarte mult de tipul de dispozitiv cu care încerci să te confrunți.
Dacă încerci să detectezi mai multe tipuri de dispozitive – sau nu ești sigur ce încerci să afli – este posibil să trebuiască să investești în mai multe dispozitive. Oricare ar fi motivele tale de protecție, în acest ghid, vei regăsi principalele tipuri de tehnici anti-spionaj.
Tipuri de tehnici anti-spionaj
Cele mai citite articole
Când vine vorba de tipurile de tehnici anti-spionaj, trebuie să ții cont de câteva lucruri. Un detector camere poate utiliza un senzor puternic de semnal radio, dar dacă o cameră ascunsă sau un înregistrator digital de voce nu folosește semnale radio, detectorul va fi inutil.
De asemenea, merită menționat faptul că există o mare variabilitate a acestor detectoare. Unele pot confirma doar prezența unui dispozitiv într-o cameră, în timp ce altele pot identifica exact locul în care este situat un dispozitiv.
În funcție de situația ta, poate dorești să găsești un dispozitiv ascuns pe care vrei pur și simplu să îl elimini sau să îl împiedici să înregistreze. Dacă nu știi ce dispozitiv încerci să găsești, probabil cauți un dispozitiv multifuncțional. Sunt mai scumpe, dar oferă întotdeauna o securitate mai bună decât un dispozitiv conceput pentru a detecta un singur tip de dispozitiv de urmărire.
Detector de semnal radio
Detectorul de frecvență radio (RF) este unul dintre dispozitivele anti-spion versatil pe care le poți obține. Este proiectat pentru a detecta dispozitivele din apropiere care utilizează unde electromagnetice, inclusiv înregistratoare de sunet, camere și localizatoare GPS. Detectează numai dispozitivele care transmit un semnal RF într-un anumit interval de frecvențe sau benzi.
Dacă cineva nu ascultă în mod activ sau nu urmărește videoclipuri live, dispozitivul poate transmite numai intermitent. De exemplu, localizatorul GPS poate fi setat să transmită date la intervale stabilite, deci va trebui să lași detectorul pornit câteva minute înainte de a captura un semnal. La fel, camerele sau dictafoanele pot fi activate numai prin voce sau mișcare, deci sunt transmise de la ele numai dacă unul dintre declanșatori le activează.