Love21 Curiozitati Povestea trandafirului. Legendă și semnificații

Povestea trandafirului. Legendă și semnificații

de Love21

Trandafirul este simbolul universal al frumuseții, al eleganței și al iubirii. Acesta are o istorie lungă și vastă, fiind un motiv pe care-l întâlnești în artă, în modă sau în muzică. Povestea trandafirului este foarte veche, interesantă și plină de semnificații.

Astăzi vom afla din acest articol povestea celei mai populare și iubite flori. Prezent tot timpul în buchete sau aranjamente florale, trandafirul a devenit disponibil în orice culoare, fiind potrivit oricărui eveniment.

Originea trandafirilor

Numele de „rosa” provine din celticul „Rhodd” sau „Rudd” care înseamnă roșu. Flori asemănătoare cu trandafirii de astăzi, apar pentru prima dată în China, în urmă cu 5.000 de ani. De acolo, aceștia s-au răspândit mai întâi în India și mai apoi în Orientul Mijlociu. Există mai multe povești legate de răspândirea trandafirilor în Europa. Una dintre ele spune că însuși Alexandru Macedon ar fi adus floarea pe acest continent, ca simbol al victoriei. Trandafirul face parte din familia Rozaceelor.

Povești și legende despre trandafiri

Fiind o plantă răspândită peste tot în lume, povești cu și despre trandafiri variază în funcție de țară, de cultură sau de religie. Două dintre ele vin din Asia și Grecia Antică și sunt foarte interesante.

În Asia, una dintre povești spune că Vishnu, zeitatea supremă a Indiei, și-a construit soția, Lakshmi, din 108 petale mari și din 1008 de petale mici de trandafir. Astfel, trandafirul a devenit un simbol al frumuseții absolute în cultura indiană.

Cele mai citite articole

Mitologia greacă aduce o altă poveste populară despre originea trandafirului alb. Se spune că,  Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii, s-a născut din spuma mării. Legenda spune că în urma ei spuma s-a transformat în petale de trandafir și atunci când au atins malul, acestea au devenit flori.

Semnificația trandafirilor

Trandafirii sunt flori care se asociază cu iubirea și pasiunea. Cei mai populari sunt trandafirii roșii, ei fiind și o alegere clasică și potrivită în crearea unor buchete romantice. Pe lângă simbolul universal al dragostei, trandafirul este floarea națională a Angliei și a Statelor Unite ale Americii.

Trandafirii albi sunt asociați cu inocența, cu eleganța și cu puritatea. Aceștia sunt extrem de populari în buchetele de mireasă și în aranjamentele florale, deoarece sunt flori rezistente ce impresionează prin simplitate și delicatețe.

Trandafirii galbeni și-au schimbat mult semnificația de-a lungul timpului. În Evul Mediu aceștia erau considerați un simbol al geloziei. Astăzi, trandafirii galbeni sunt asociați cu prietenia sau tinerețea.

Așadar, trandafirul are o istorie lungă și bogată. De-a lungul anilor, trandafirul a reprezentat o sursă de inspirație pentru legende, poezii, povești sau piese de teatru. De asemnea, trandafirul este folosit și în alte industrii cum ar fi moda, parfumurile sau cosmeticele. Cu toate acestea, cel mai important rol al trandafirlui se desfășoară  în creare unor buchete de flori. Indiferent de eveniment sau ocazie, un buchet de trandafiri este întotdeauna binevenit și potrivit.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa