Love21 Curiozitati Temperamentul – ce este, ce caracteristici are fiecare tip și alte detalii interesante

Temperamentul – ce este, ce caracteristici are fiecare tip și alte detalii interesante

de Love21

Temperamentul reprezintă o structură relativ stabilă și ereditară a trăsăturilor comportamentale și emoționale ale unei persoane. Este considerat a fi o componentă fundamentală a personalității și influențează modul în care indivizii percep, răspund și se adaptează la mediu, evenimente și situații din viața lor. 

Este important să se facă distincția între temperament și personalitate: în timp ce temperamentul reprezintă trăsături înnăscute și biologic determinate, personalitatea cuprinde și aspecte dobândite și influențate de experiențele de viață.

Importanța temperamentului în psihologie

În cadrul vast al psihologiei, studiul temperamentului ocupă o poziție centrală, reprezentând o componentă fundamentală a identității individuale și având un impact semnificativ asupra modului în care oamenii interacționează cu lumea din jurul lor. 

Deși fiecare persoană este unică în felul său, cercetările asupra temperamentului au identificat modele comportamentale și emoționale recurente, care pot oferi o perspectivă extrem de valoroasă asupra naturii umane.

 • Stabilitatea comportamentală: Temperamentul joacă un rol esențial în stabilirea bazelor comportamentale ale individului. Acesta începe să se manifeste din primele luni de viață și rămâne relativ constant pe parcursul vieții, influențând modul în care o persoană reacționează în diferite situații.
 • Identificarea predispozițiilor și potențialului: Cunoașterea tipului de temperament al unei persoane poate oferi indicii cu privire la anumite abilități și aptitudini particulare. De exemplu, un temperament extravertit și aversiunea la risc ar putea face pe cineva mai potrivit pentru roluri în care interacțiunea socială și cooperarea sunt esențiale, cum ar fi vânzările sau managementul echipei.
 • Abordarea adecvată în terapie și consiliere: În domeniul psihoterapiei, înțelegerea temperamentului unui individ poate facilita selecția și aplicarea metodelor de intervenție adecvate. Terapeuții pot ajusta strategiile pentru a se potrivi cu particularitățile temperamentale ale pacientului, maximizând astfel eficacitatea terapeutică.
 • Adaptabilitate și reziliență: Cunoașterea propriului temperament și a tendințelor comportamentale poate ajuta o persoană să-și dezvolte abilități de adaptare la situații diverse și să-și crească nivelul de reziliență în fața provocărilor și stresului.
 • Relații interpersonale: Înțelegerea temperamentului celor din jurul nostru ne poate ajuta să fim mai empatici și să avem relații mai sănătoase și mai eficiente. Comunicarea și colaborarea pot fi îmbunătățite atunci când recunoaștem modul diferit în care oamenii răspund la stimulii din mediul înconjurător.

Clasificarea temperamentelor explorează diversitatea trăsăturilor comportamentale și emoționale ale individului. 

În continuare, vom examina modele consacrate, precum cele propuse de Hippocrates, Kagan, Eysenck și Big Five, pentru a înțelege cum aceste tipuri temperamentale ne influențează interacțiunile sociale și adaptarea la lumea înconjurătoare.

Modelul lui Hippocrates – Cele patru tipuri temperamentale

În antichitate, medicul grec Hippocrates a dezvoltat unul dintre primele modele de clasificare a temperamentelor umane. 

El considera că comportamentul și sănătatea noastră sunt influențate de echilibrul dintre cele patru fluide corporale (cunoștințe numite și „umori”) – sânge, flegmă, bilă galbenă și bilă neagră. Acest model, cunoscut sub numele de teoria umorilor, a fost o idee revoluționară pentru timpul său și a pus bazele unei lungi tradiții de înțelegere a temperamentului uman.

1. Sânge (Temperamentul sangvinic)

 • Persoanele cu un temperament sangvinic sunt adesea văzute ca fiind pline de energie, entuziasmate și extrovertite.
 • Oamenii cu un astfel de temperament sunt sociabili, optimiști și au un farmec aparte, ceea ce îi face ușor de remarcat în orice împrejurare socială. 
 • Acești indivizi se bucură de compania altora și pot face cu ușurință noi cunoștințe. 
 • Sunt persoane adaptabile și potrivite pentru rolurile care implică interacțiuni umane, precum leadership-ul și comunicarea publică. 
 • Cu toate acestea, temperamentul sanguin poate fi asociat și cu o atenție scăzută la detalii și impulsivitate, ceea ce poate aduce provocări în gestionarea timpului și a sarcinilor mai complexe.

2. Flegmă (Temperamentul flegmatic)

 • Oamenii cu un temperament flegmatic sunt adesea calmi, rezervați și se remarcă prin stabilitatea emoțională. 
 • Sunt cumpătați și pot reacționa ponderat în situații tensionate. 
 • De asemenea, sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a asculta și de a oferi sprijin prietenilor și colegilor. 
 • Acești indivizi preferă să evite conflictele și sunt mai puțin predispuși la a arăta emoții puternice în public. 
 • Au o abordare metodică a vieții și sunt foarte organizați. 
 • Cu toate acestea, temperamentul flegmatic poate fi perceput uneori ca lipsă de inițiativă sau pasivitate excesivă în anumite situații.

3. Bilă galbenă (Temperamentul coleric)

 • Persoanele cu un temperament coleric sunt intense, hotărâte și pline de energie. 
 • Acești oameni au o puternică dorință de a reuși și de a lua inițiativa în diverse situații. 
 • Sunt orientați spre acțiune și pot fi extrem de motivați și ambițioși. 
 • Acești indivizi au tendința de a fi lideri și iau decizii rapide și ferme. 
 • Temperamentul coleric este asociat cu o pasiune puternică pentru realizări și cu dorința de a obține controlul asupra situațiilor. 
 • Cu toate acestea, temperamentul coleric poate aduce și riscul de a deveni prea impulsiv și autoritar în relațiile interpersonale.

4. Bilă neagră (Temperamentul melancolic)

 • Oamenii cu un temperament melancolic sunt profunzi, sensibili și reflexivi.
 • Acești indivizi tind să aibă o latură artistică sau creativă dezvoltată și pot fi foarte dedicați unor idealuri sau proiecte personale. 
 • Sunt critici cu ei înșiși și cu alții, ceea ce poate duce la perfecționism. 
 • Temperamentul melancolic se remarcă prin trăirea intensă a emoțiilor și poate fi asociat cu o abordare prudentă a luării deciziilor. 
 • Aceste persoane preferă adesea solitudinea și pot fi mai rezervate în relațiile interpersonale. 
 • Cu toate acestea, temperamentul melancolic poate aduce și riscul de a dezvolta anxietate și tristețe excesivă în fața eșecurilor sau dezamăgirilor.

Este important să subliniem că acest model al lui Hippocrates, deși a jucat un rol semnificativ în evoluția înțelegerii temperamentului, este considerat în prezent ca fiind o teorie simplificată și chiar prea reducționistă în abordarea complexității temperamentului uman. 

Cercetările moderne în psihologie au adus o abordare mult mai amplă și mai cuprinzătoare în clasificarea și înțelegerea diverselor tipuri de temperament. Astfel, modelele precum cele propuse de Kagan, Eysenck și Big Five au adus contribuții importante în conturarea unei perspective mai complete asupra personalității umane.

Modelul lui Kagan – Temperamentul inhibat vs. temperamentul neinhibat

Modelul lui Kagan - Temperamentul inhibat vs. temperamentul neinhibat

Sursa foto

Jerome Kagan, născut în 1929, a fost unul dintre pionierii psihologiei dezvoltării și temperamentului. Cercetările sale au avut ca fundament studiile asupra copiilor în primele luni și ani de viață, concentrându-se asupra comportamentului și reactivității emoționale. 

Modelul său „temperamentul inhibat vs. temperamentul neinhibat” își propune să identifice trăsăturile temperamentale care influențează modul în care indivizii răspund la noutăți și provocări.

Temperamentul inhibat

 • Persoanele cu temperament inhibat manifestă o reactivitate emoțională mai redusă în fața stimulilor noi și provocatori. 
 • Acești indivizi sunt adesea cumpătați, rezervați și preferă să evite situațiile sociale intense. 
 • Sunt mai susceptibili la anxietate și tristețe, având un stil de abordare precaut și meticulos în luarea deciziilor. 
 • Temperamentul inhibat poate crea o anumită sensibilitate la stimulii puternici și poate fi asociat cu o preferință pentru stabilitate și predictibilitate în viața de zi cu zi.

Temperamentul neinhibat

 • Pe de altă parte, temperamentul neinhibat se manifestă prin reactivitate emoțională ridicată în fața noutăților și provocărilor. 
 • Indivizii cu acest tip de temperament sunt adesea curajoși, îndrăzneți și deschiși la experiențe noi. 
 • Aceste persoane caută adrenalină și excitație și sunt mai predispuse să își asume riscuri. 
 • Temperamentul neinhibat poate fi asociat cu extrovertire, impulsivitate și căutarea aventurii.

Bazele biologice ale modelului lui Kagan 

Studiile asupra temperamentului inhibat și neinhibat au dezvăluit implicații neurobiologice semnificative. Se pare că reactivitatea emoțională este strâns legată de caracteristicile sistemului nervos central și a neurotransmițătorilor. 

Cercetările au identificat diferențe în nivelurile de activitate ale anumitor regiuni cerebrale și sensibilitatea la neurotransmițători precum serotonină și dopamină, care pot juca un rol esențial în modelarea răspunsului emoțional al individului.

Influentele dezvoltării temperamentului în copilărie 

Modelul lui Kagan subliniază importanța etapelor timpurii ale vieții în dezvoltarea temperamentului. De la naștere și până în primii ani de viață, reactivitatea emoțională a copilului poate fi influențată de mediul familial și de evenimentele primelor interacțiuni sociale. 

Prin urmare:

 • copiii cu temperament inhibat pot avea o sensibilitate mai mare la schimbări și la separare;
 • copiii cu temperament neinhibat pot căuta cu încredere stimulii noi și căutarea aventurii.

Implicațiile temperamentului asupra sănătății mentale și calității vieții 

Trăsăturile temperamentale inhibate și neinhibate pot juca un rol esențial în sănătatea mintală și bunăstarea generală a individului. 

 • Persoanele cu temperament inhibat pot fi mai susceptibile la dezvoltarea tulburărilor de anxietate și depresie;
 • Persoanele cu temperament neinhibat pot fi mai predispuse la comportamente riscante și impulsive.

Înțelegerea acestor trăsături temperamentale poate contribui la dezvoltarea strategiilor de adaptare și la promovarea unui echilibru emoțional.

Abordarea în educație și parenting în funcție de temperament 

În cadrul educației și parentingului, modelul lui Kagan poate fi deosebit de util. 

 • Identificarea trăsăturilor temperamentale ale copilului poate ajuta la personalizarea abordării educaționale și la stabilirea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea sa. 
 • Copiii cu temperament inhibat pot beneficia de sprijin și încurajare pentru a-și depăși anxietatea, în timp ce cei cu temperament neinhibat pot fi ghidați spre gestionarea riscurilor într-o manieră responsabilă.

Perspectiva culturală asupra temperamentului 

Este important să luăm în considerare perspectiva culturală în studiul temperamentului. 

 • Ceea ce este considerat temperament inhibat într-o cultură poate fi apreciat ca fiind neinhibat în alta. 
 • Normele culturale și așteptările sociale pot influența modul în care reactivitatea emoțională este percepută și valorizată în diverse societăți.

Modelul lui Kagan, axat pe temperamentul inhibat vs. temperamentul neinhibat, reprezintă o perspectivă intrigantă asupra diferențelor individuale și a modului în care reactivitatea emoțională ne modelează comportamentul și interacțiunile. 

Cunoașterea trăsăturilor temperamentale poate aduce o înțelegere mai profundă a propriei persoane și poate contribui la dezvoltarea personală și relațiile interpersonale sănătoase. 

Prin aplicarea acestor cunoștințe în educație, parenting și în sănătatea mintală, putem cultiva o abordare empatică și adaptabilă față de diversitatea umană.

Modelul lui Eysenck – Neuroticism (N), Extraversiune (E) și Psihoticism (P), care se numește Model PEN

Hans Jürgen Eysenck, unul dintre cei mai influenți psihologi din secolul al XX-lea, a adus o contribuție semnificativă în înțelegerea personalității umane prin dezvoltarea Modelului PEN. 

Acest model complex clasifică personalitatea în funcție de trei dimensiuni majore: Neuroticism (N), Extraversiune (E) și Psihoticism (P). Fiecare dintre aceste trăsături temperamentale prezintă caracteristici distincte și joacă un rol important în modelarea comportamentului și reacțiilor individuale în fața situațiilor diferite.

Neuroticism (N) – Dimensiunea emoțională a personalității 

Neuroticismul se referă la măsura în care o persoană experimentează emoții negative, precum anxietatea, tristețea sau iritabilitatea. 

 • Indivizii cu un scor mai mare la această trăsătură au tendința de a fi mai sensibili la stres, mai puțin stabili emoțional și mai predispuși la tulburări de anxietate sau depresie. 
 • Ei pot percepe amenințe în situații neutre sau pot răspunde exagerat la provocări cotidiene.

Extraversiune (E) – Dimensiunea socială și energetică a personalității 

Cele mai citite articole

Extraversiunea se referă la nivelul de căutare a stimulilor externe și de interacțiune socială al unei persoane. 

 • Indivizii cu un scor mai mare la această dimensiune sunt adesea extrovertiți, comunicativi și energici. 
 • Ei se simt confortabil în mediul social, caută noi experiențe și au o atitudine deschisă în fața situațiilor noi.

Psihoticism (P) – Dimensiunea nonconformismului și creativității a personalității 

Psihoticismul măsoară trăsăturile precum nonconformismul, impulsivitatea și excentricitatea unei persoane. 

 • Indivizii cu scoruri mari la această dimensiune au tendința de a fi mai creativi, mai nonconformiști și pot avea o abordare unică a lumii din jur. 
 • De asemenea, pot prezenta trăsături mai puțin empatici și pot fi mai puțin orientați spre conformitatea socială.

Importanța Modelului PEN în înțelegerea personalității umane

Modelul PEN al lui Eysenck oferă o perspectivă complexă asupra personalității umane, capturând trăsături esențiale care ne definesc comportamentul și modul în care ne raportăm la lumea din jur. Această abordare multidimensională aduce o înțelegere mai profundă a diversității individuale și a modului în care aceste trăsături se influențează reciproc.

Studiile și cercetările bazate pe Modelul PEN au adus dovezi relevante cu privire la impactul acestor dimensiuni asupra sănătății mentale, interacțiunilor sociale și alegerilor noastre în viață. 

 • Persoanele cu un nivel mai mare de neuroticism pot fi mai vulnerabile la tulburări mintale și mai predispuse la stresul cotidian. 
 • Pe de altă parte, extraversiunea poate juca un rol crucial în succesul social și în formarea relațiilor interpersonale.
 • De asemenea, cunoașterea Modelului PEN poate fi folosită în educație, carieră și în dezvoltarea personală. 
 • Identificarea trăsăturilor predominante poate ajuta la orientarea în direcții profesionale potrivite și la adaptarea metodelor de învățare la nevoile individuale.

Modelul PEN al lui Eysenck aduce o contribuție semnificativă în înțelegerea complexității personalității umane. Înțelegerea și acceptarea diversității umane ne pot ajuta să fim mai toleranți și mai empatici în interacțiunile noastre cu ceilalți.

Modelul Big Five – Extraversiune, Agreabilitate, Conștiinciozitate, Nevrotism, Deschidere către experiențe

Modelul Big Five - Extraversiune, Agreabilitate, Conștiinciozitate, Nevrotism, Deschidere către experiențe

Sursa foto

Modelul Big Five Modelul Big Five, cunoscut și sub denumirea de Modelul OCEAN sau Modelul CANOE (acronim pentru Conscientiousness, Agreeableness, Neuroticism, Openness, Extraversion), a fost dezvoltat în decursul decadelor de cercetare asupra personalității. 

Acesta reprezintă o abordare modernă și riguroasă în clasificarea personalității umane, bazată pe cercetări empirice și valide.

Extraversiune – Dimensiunea sociabilității și a energiei sociale 

Extraversiunea se referă la cât de orientată spre externe este o persoană și cât de sociabilă și energetică este în interacțiunile cu ceilalți. 

 • Indivizii cu scoruri mari la Extraversiune tind să fie extrovertiți, încrezători în propriile lor abilități sociale și au o energie crescută în interacțiunile sociale.

Agreabilitate – Dimensiunea empatiei și a cooperării sociale 

Agreabilitatea se referă la gradul de empatie, altruism și cooperare al unei persoane. 

 • Cei cu scoruri mari la Agreabilitate sunt adesea toleranți, calzi și grijulii față de ceilalți, manifestând o atitudine plăcută în relații și în interacțiunile sociale.

Conștiinciozitate – Dimensiunea responsabilității și a organizării 

Conștiinciozitatea se referă la măsura în care o persoană este disciplinată, organizată și responsabilă în atingerea obiectivelor și respectarea angajamentelor. 

 • Indivizii cu scoruri mari la Conștiinciozitate sunt de obicei eficienți, perseverenți și orientați spre succesul profesional.

Nevrotism – Dimensiunea emoționalității și a stabilității emoționale 

Nevrotismul (sau invers, stabilitatea emoțională) măsoară nivelul de reactivitate emoțională al unei persoane și cât de predispusă este la stres și emoții negative. 

 • Cei cu scoruri mari la Nevrotism pot fi sensibili la stres și anxietate, în timp ce cei cu scoruri mici au o mai mare capacitate de a face față situațiilor tensionate.

Deschidere către experiențe – Dimensiunea creativității și a curiozității intelectuale 

Deschiderea către experiențe măsoară cât de deschiși sunt oamenii către idei noi, experiențe neobișnuite și curiozitate intelectuală. 

 • Indivizii cu scoruri mari la această trăsătură sunt adesea creativi, imaginativi și deschiși către explorarea unor perspective noi.

Importanța Modelului Big Five în înțelegerea personalității umane

Modelul Big Five aduce o perspectivă comprehensivă asupra diversității umane, capturând trăsăturile temperamentale esențiale și identificând zonele în care indivizii pot fi similari sau diferiți. Acest model a fost susținut de cercetări ample și a demonstrat valabilitatea sa în diverse culturi și grupuri de vârstă.

Aplicarea cunoștințelor din Modelul Big Five are multiple implicări în viața de zi cu zi. 

 • În mediul de lucru, poate fi folosit pentru a identifica potențialele aptitudini ale angajaților și pentru a configura echipe eficiente și complementare. 
 • În psihoterapie, înțelegerea trăsăturilor temperamentale poate ajuta la abordarea adecvată în cadrul terapiei și în gestionarea anumitor tulburări mintale.

Cu toate acestea, este important să reținem că Modelul Big Five nu oferă o imagine completă a personalității umane și nu ar trebui să fie utilizat pentru a eticheta oamenii. Personalitatea este un amalgam complex de trăsături temperamentale, iar fiecare individ este unic în propriul său mod.

Factorii care influențează expresia temperamentului

Expresia temperamentului este influențată de o combinație complexă de factori, care interacționează și contribuie la dezvoltarea și manifestarea trăsăturilor temperamentale unice ale fiecărei persoane. 

Printre principalele influențe care pot afecta exprimarea temperamentului se numără:

 • Genetica: Moștenirea genetică are un rol semnificativ în determinarea trăsăturilor temperamentale. Anumite caracteristici temperamentale pot fi transmise de la părinți la copii prin intermediul genelor.
 • Mediu familial: Experiențele din copilărie și relațiile cu părinții și membrii familiei pot modela exprimarea temperamentului. Un mediu familial cald și suportiv poate stimula dezvoltarea trăsăturilor pozitive ale temperamentului, în timp ce un mediu stresant sau traumatizant poate influența negativ expresia acestora.
 • Experiențele de viață: Evenimentele și experiențele din viață pot afecta modul în care o persoană își manifestă temperamentul. Traumele sau succesele anterioare pot influența modul în care reacționăm în fața situațiilor viitoare.
 • Cultura și societatea: Normele culturale și așteptările sociale pot juca un rol important în exprimarea temperamentului. Anumite trăsături temperamentale pot fi mai valorizate sau mai dezavantajate în funcție de cultura și societatea în care trăim.
 • Factorii neurobiologici: Sistemul nervos central și neurotransmițătorii pot influența modul în care răspundem la stimuli și cum exprimăm trăsăturile temperamentale. Anumite diferențe neurologice pot fi asociate cu diverse tipuri de temperament.
 • Educație și parenting: Modul în care am fost educați și modul în care suntem tratați de către părinți și educatori poate afecta exprimarea temperamentului. Stilurile de parenting pot sprijini sau pot constrânge dezvoltarea anumitor trăsături temperamentale.
 • Stresul și evenimentele traumatice: Situațiile stresante sau evenimentele traumatice pot influența temporar exprimarea temperamentului. De exemplu, o persoană obișnuită să fie calmă și relaxată poate prezenta trăsături mai intense de nervozitate în fața unui eveniment stresant.
 • Dezvoltarea cognitivă: Procesele cognitive și capacitatea de auto-reflecție pot juca un rol în modul în care înțelegem și gestionăm trăsăturile temperamentale.
 • Adaptare și învățare: Capacitatea de adaptare și învățare ne permite să ajustăm exprimarea temperamentului în funcție de situație și de cerințele contextuale.
 • Auto-reglarea emoțională: Capacitatea de a regla și controla emoțiile poate afecta exprimarea și manifestarea trăsăturilor temperamentale.

Este important să reținem că fiecare individ este unic și că acești factori pot interacționa diferit pentru fiecare persoană. Înțelegerea influențelor care modelează exprimarea temperamentului poate contribui la o mai bună gestionare a propriilor emoții și comportamente și la dezvoltarea relațiilor interpersonale mai sănătoase.

Testarea și evaluarea temperamentului

Testarea și evaluarea temperamentului sunt instrumente utilizate în psihologie pentru a măsura și a înțelege trăsăturile temperamentale ale unei persoane. Aceste teste sunt concepute pentru a identifica și evalua tendințele comportamentale, reactivitatea emoțională și alte caracteristici specifice temperamentului individului. 

Iată câteva informații despre testarea și evaluarea temperamentului:

 • Chestionare și scale de autoevaluare: Acestea sunt cele mai comune metode de testare a temperamentului. Persoana evaluată completează un chestionar în care răspunde la întrebări referitoare la comportamentul și reacțiile emoționale. Fiecare întrebare măsoară diferite aspecte ale temperamentului, cum ar fi nivelul de extraversiune sau gradul de anxietate.
 • Observații comportamentale: Evaluarea temperamentului poate fi realizată și prin observarea comportamentului unei persoane în diverse situații. Observatorul notează reacțiile, atitudinea și alte comportamente relevante ale persoanei.
 • Interviuri structurate: Interviurile structurate pot fi folosite pentru a evalua temperamentul, unde un intervievator calificat pune întrebări standardizate pentru a identifica anumite trăsături temperamentale.
 • Observații clinice: În cadrul sesiunilor de consiliere sau terapie, un terapeut sau un psiholog poate utiliza observațiile clinice pentru a evalua temperamentul și a identifica modele comportamentale și emoționale.
 • Teste proiective: Aceste teste implică prezentarea de stimuli ambigue sau vagi, iar persoana evaluată trebuie să răspundă prin interpretarea acestor stimuli. Reacțiile individului pot oferi indicii despre anumite aspecte ale temperamentului său.
 • Tehnologii de monitorizare: În ultimii ani, au fost dezvoltate tehnologii de monitorizare pentru a evalua trăsăturile temperamentale. De exemplu, dispozitivele de monitorizare a activității cerebrale pot furniza date despre răspunsurile emoționale ale unei persoane la diferite stimulente.

Indiferent de metoda utilizată, evaluarea temperamentului trebuie efectuată cu atenție și profesionalism pentru a obține rezultate valide și relevante. Evaluările temperamentale pot oferi informații valoroase pentru dezvoltarea personală, relații interpersonale, selecția ocupațională sau pentru intervenții terapeutice personalizate.

Este important să rețineți că trăsăturile temperamentale sunt doar o parte a personalității umane și că o evaluare completă a personalității poate implica și alte aspecte, cum ar fi trăsăturile caracteristice și comportamentele.

Cele mai citite articole

S-ar putea sa-ti placa