Viața sexuală este extrem de importantă pentru fiecare dintre noi, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și afectiv. O viață sexuală echilibrată te ajută să te simți mai bine în pielea ta, să ai mai multă încredere în tine, să combați efectele stresului și să te reechilibrezi din punct de vedere hormonal.
Important e ca viața ta sexuală să nu te pună în pericol, din niciun punct de vedere. În acest articol poți descoperi câteva sfaturi practice și de bun simț ca să te poți bucura în liniște de sex.
Monogamia e sfântă
Cea mai bună metodă de a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală este monogamia – o relație de lungă durată în care ambii parteneri consimt să întrețină relații sexuale doar între ei.
Desigur, înainte de a te angaja într-o asemenea relație este util să faceți și să repetați un set de analize menite să identifice posibilele boli cu transmitere sexuală. Să nu uităm că unele dintre ele pot fi contagioase înainte de a putea fi confirmate prin testele de screening.
Prezervativul e și mai sfânt
Dincolo de miturile care circulă în legătură cu prezervativele, ele rămân cea mai sigură metodă de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și unul dintre cele mai eficiente contraceptive. Folosit corect, prezervativul previne 99% dintre sarcini.
HIV/SIDA, sifilis, chlamydia, gonoree, HPV, hepatita C sunt doar câteva dintre bolile cu transmitere sexuală pe care folosirea adecvată a prezervativului le poate ține la distanță.
Pentru a îmbunătăți percepția generală asupra folosirii prezervativului, privește-l ca pe o excelentă metodă de a varia și condimenta viața sexuală de cuplu: arome, striații, buline – tot atâtea ocazii de joacă, teste și experimente.
După sex, fuga la baie!
Cele mai citite articole
Filmele de la Hollywood creează niște așteptări greșite despre modul în care ar trebui să se desfășoare și să se încheie orice partidă de sex. Realitatea este că, atunci când ții la sănătatea ta, este de preferat ca igiena locală a zonei intime să fie efectuată cât mai curând după încheierea contactului sexual.
Ea trebuie completată de urinare, pentru a îndepărta germenii care ar fi putut pătrunde în porțiunea terminală a uretrei. Este o metodă de prevenție a infecțiilor urinare joase recomandată de către medici, mai ales că cistita lunii de miere este o patologie destul de frecventă. Nu uita că antibioticele nu ar trebui administrate decât după urocultura pentru depistarea infecțiilor urinare pentru a avea eficiența scontată și pentru a se preveni apariția fenomenelor de rezistență bacteriană.
Ai dreptul să spui NU. Și să te răzgândești
Contrar opiniei generale, faptul că ai vrut să te săruți cu un băiat nu înseamnă automat că vrei să faceți sex. De fapt, nimic din ceea ce faci nu te obligă să ajungeți la sex. Și chiar dacă, poate, la început ai vrut asta, e ok să te răzgândești oricând. Și normal este ca partenerul să asculte și să îți respecte decizia și să se oprească imediat ce îi spui asta.
Condimentează-ți viața sexuală cu jucării
Jucăriile sexuale sunt un mod foarte util de a-ți descoperi corpul și plăcerile și pot fi folosite cu maxim succes și pentru a condimenta viața de cuplu. Ele contribuie la creșterea plăcerii ambilor parteneri, la înlăturarea plictiselii, facilitează comunicarea și permite descoperirea și îndeplinirea fanteziilor.
Utilizarea jucăriilor sexuale nu înseamnă că viața de cuplu este nesatisfăcătoare. Dimpotrivă, este un semn al unei bune comunicări între parteneri, al deschiderii și al interesului pentru plăcerea celuilalt.
Fiecare e responsabil pentru propriile alegeri de viață
Fiecare relație are propriile limite și reguli, stabilite de cei doi parteneri și asupra cărora nimeni din afara cuplului nu ar trebui să aibă nimic de spus. Dacă vă simțiți bine într-o relație deschisă, dacă vreți să experimentați și cu alte persoane este doar problema voastră.
Întotdeauna pune pe primul plan felul în care te simți tu atunci când vine vorba despre viața ta sexuală. Rămâi o persoană sinceră, corectă și integră, nu minți și nu înșela. Dar oferă-ți libertatea de a avea și îndeplini fanteziile, câtă vreme acestea nu fac rău nimănui. Sexul este o parte normală a vieții fiecăruia dintre noi și nu trebuie să ne rușinăm de dorințele noastre sau să le ascundem. Din contră, comunicarea este indispensabilă unei vieți sexuale reușite.
Fiind o parte atât de importantă a existenței noastre, relațiile sexuale trebuie privite cu naturalețe. În același timp, trebuie să înveți să ai grijă de tine în timp ce te bucuri de viață!