Contraceptia consta in totalitatea metodelor folosite pentru evitarea sarcinilor nedorite. Metodele date pot fi de tip bariera (prezervative, prezervative pentru femei s.a.), chimice (de exemplu medicamentele ce contin levonorgestrel si etinil-estradiol) si de alte tipuri. Metodele de tip bariera ajuta si impotriva transmiterii bolilor sexual transmisibile. Notiunea data este strans legata de notiunea Planificare familiala, fenomen ce a capatat o popularitate destul de mare relativ recent. Indicele Pearl – numit dupa biologul american Raymond Pearl (1879-1940), este un indice ce apreciaza eficienta metodei de contraceptie data pe o scara de la 0 la 100, unde scorul cel mai mic este cel mai bun.
Istoricul controlului nasterilor, cunoscut si sub numele de contraceptie si controlul fertilitatii, se refera la metodele sau dispozitivele care au fost folosite in trecut pentru a preveni sarcina. Planificarea si asigurarea controlului nasterilor se numeste planificare familiala. In unele momente si culturi, avortul nu a avut niciuna dintre stigmatizarile pe care le are astazi, ceea ce face ca controlul nasterii sa fie mai putin important; avortul a fost in practica un mijloc de control al nasterilor.
Metode contraceptive – Cele mai cunoscute
Prezervativul si pilulele sunt doua dintre cele mai cunoscute metode contraceptive utilizate la scara larga. La ele se adauga o serie de alte mijloace contraceptive: diafragma, plasturele contraceptiv, inelul vaginal – mai putin utilizate ce se adreseaza, cu precadere, segmentului feminin. Dintre toate metodele disponibile, singurele doua optiuni rezervate barbatilor sunt prezervativul si vasectomia, iar cercetatorii sa straduiesc sa redreseze aceasta diferenta. In cazul contraceptiei masculine „standardele sunt foarte, foarte ridicate”, a declarat pentru Wall Street Journal John Amory, specialist in reproducerea masculina si profesor de medicina la Universitatea din Washington. Spre exemplu, unele pilule contraceptive feminine cresc riscul aparitiei trombozei venoase (formarea cheagurilor de sange), insa sarcina creste de 10 ori acest risc. Or in cazul barbatilor, metoda contraceptiva propusa trebuie sa fie ferita de astfel de riscuri pentru a atrage interesul.
Cateva exemple
Dispozitivele contraceptive intrauterine (sterilet) – Un astfel de dispozitiv se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Poate opri sperma in drumul acesteia catre ovul si poate stopa, de asemenea, implantarea ovulului deja fertilizat. Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii. Dispozitivul intrauterin Mirena poate ajuta si in cazul disconfortului din timpul menstruatiilor.
Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele – In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.
Cele mai citite articole
Planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului) este eficient doar in cazul utilizarii atente – Nu este recomandata utilizarea acestei metode in cazul in care se doreste o contraceptie sigura. Metoda calendarului necesita cunoasterea amanuntita a zilelor fertile de pe parcursul ciclului menstrual (studierea semnelor de fertilitate, temperatura corporala, pentru cel putin 2 luni consecutive). Este interzis contactul sexual neprotejat in zilele fertile ale ciclului menstrual. In cazul adolescentelor active sexual, nu este indicata aceasta metoda, datorita dificultatii in determinarea exacta a perioadei fertile.
Contraceptia permanenta, precum vasectomia sau ligatura chirurgicala a trompelor uterine, confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite (totusi, foarte rar aceste metode pot fi ineficiente) – Aceste metode contraceptive se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza este sigura ca nu mai vrea copii niciodata.
In momentul alegerii unei metode contraceptive este foarte important sa se ia in considerare daca aceasta se potriveste persoanei in cauza si stilului de viata al acesteia.
Metode contraceptive – Contraceptia hormonala
Cererea pentru astfel de metode este destul de mare. Potrivit sondajelor la nivcel international, doua treimi din barbati ar fi dispusi sa foloseasca un contraceptiv masculin pentru a putea avea mai mult control asupra urmarilor actului sexual. Insa, pentru a castiga teren in fata prezervativului sau a contraceptiei feminine, acestea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si asteptari. Aceleasi sondaje dau raspunsul si la o alta intrebare ce pare sa fie intens dezbatuta: majoritatea femeilor ar avea incredere in parteneri in ceea ce priveste controlul asupra contraceptiei. Conform Serviciilor Nationale de Sanatate din Marea Britanie, principalele metode de contraceptie studiate la ora actuala urmaresc doua mari directii:
- contraceptia hormonala: utilizarea hormonilor sintetici pentru o opri temporar productia de spermatozoizi viabili;
- mijloace non-hormonale: precum ultrasunetele sau alte metode care sa inactiveze spermatozoizii impiedicand productia, maturizarea sau mobilitatea.
In cazul barbatilor fertili, procesul de productie a spermei este declansat de un hormon: testosteronul. Metodele hormonale de control al contraceptiei urmaresc descoperirea unei metode de a bloca temporar efectul testosteronului astfel incat testiculele sa nu mai produca sperma viabila. Totusi, orice metoda ce are la baza acest principiu trebuie sa isi duca la indeplinire scopul fara a scadea nivelul de testosteron pana in punctul in care cauzeaza aparitia unor efecte secundare precum pierderea apetitului sexual. Pentru a evita acest lucru, s-a recurs la utilizarea testosteronului sintetic pentru a opri productia naturala de testosteron si, implicit, productia de spermatozoizi, pastrand totusi nivelul necesar al hormonului in organism.
In timpul testelor clinice s-a observat ca utilizarea testosteronului sintetic nu reuseste intotdeauna sa opreasca productie de spermatozoizi, in lipsa unui alt hormon: progestogenul sintetic. Cercetarile urmaresc gasirea combinatiei potrivite intre cei doi hormoni. Metoda a ajuns in faza a treia a testelor clinice (ultima faza inainte de a fi scoasa pe piata). Pana acum, aceasta s-a dovedit a fi eficienta si sigura pentru 90% din barbati. Din nefericire, nu se stie inca de ce nu functioneaza in cazul celorlalti 10%. S-a observat faptul ca testosteronul sintetic suprima productia de spermatozoizi in mod diferit la barbati de etnii diferite, fiind eficienta mai ales in cazul barbatilor de origine asiatica. Cauzele ar putea fi genetice, insa nu au fost exclusi inca factorii de mediu si alimentatia, ca posibile infuente. Se lucreaza, de asemenea, asupra metodei ideale de administrare. Majoritatea studiilor au folosit implanturi cu progesteron in brat facute o data la cateva saptamani.
Cercetatorii de la doua universitati americane din Washington, respectiv din Los Angeles, studiaza posibilitatea administrarii hormonilor cu ajutorul unui gel aplicat zilnic. Un alt studiu testeaza efectele unei pastile ce imita efectele celor doi hormoni si care ar urma sa fie luata zilnic. Deocamdata, pilula a fost utilizata asupra iepurilor iar rezultatele au fost pozitive. Hormonii, fie in implanturi, injectii, gel sau pilule, par sa fie primele metode de contraceptie exclusiv masculine ce vor aparea pe piata. Cu toate acestea, raman inca sa fie discutate efectele de lunga durata pe care le-ar putea avea asupra organismului, dupa cum titra New York Times.