În lume există sute de popoare, fiecare cu propriile tradiții și obiceiuri. Această varietate se reflectă și la nivel gastronomic. Oamenii și-au adaptat de-a lungul timpului dieta la ce le-a oferit natura, dar și la ce au putut obține prin comerț sau în funcție de regulile religioase. Astfel, au apărut o mulțime de rețete, care, la rândul lor, cunosc variații de la o regiune la alta. Pământul este un adevărat puzzle de preparate și obiceiuri culinare, în care piesele sunt de ordinul miilor. Chiar dacă nu avem acces la toate bucatele lumii, merită să facem o călătorie culinară în căutarea unora dintre cele mai bune preparate tradiționale de pe mapamond.
1. Tzatziki
Acest preparat tradițional grecesc este simplu și gustos. Se face din iaurt gras, castraveți, suc de lămâie, usturoi, mentă și mărar proaspăt. Pregătirea nu durează mai mult de 15 minute, ceea ce îl face prima alegere pentru multe persoane care vor să mănânce ceva gătit în casă, cu ingrediente de calitate.
2. Baba Ganoush
Baba Ganoush este un preparat libanez la origine, dar care se consumă în tot Orientul Mijlociu. Este o salată de vinete amestecată cu tahini (pastă de susan), ulei de măsline, condimente și, în unele zone, cu suc de lămâie. Versiunea persană diferă prin folosirea chimenului și a coriandrului tocat fin pentru condimentare. Există și o variantă israeliană, salat hatzelim, mai apropiată de salata de vinete din Balcani, care conține vinete, maioneză, sare, suc de lămâie și ceapă coaptă și tocată.
3. Gyudon
Călătoria noastră culinară ne duce și mai spre est, în Japonia, unde gyudon este un preparat foarte apreciat. Cunoscut și ca gyumeshi, gyudon constă într-un bol de orez peste care se pun felii subțiri de ceapă și de carne de vită marinate în sos de soia. Uneori conține și tăiței shirataki, care se remarcă prin transparență. De asemenea, se servește deseori cu un ou poșat sau chiar crud, care se așează deasupra. Unele persoane mănâncă gyudon cu Ghimbir murat sau cu o supă miso, care are la bază o pastă din soia fermentată.
4. Furnici în copac
Rămânem în Asia, în China mai exact, acolo unde oamenii pun nume creative anumitor feluri de mâncare. Furnici în copac nu conține niciun ingredient cu șase picioare, ci doar carne tocată mărunt, gătită într-un sos și așezată peste tăiței. Se mai folosesc și ceapă verde tocată mărunt, usturoi, oțet din orez, sos de soia, pastă de chilli și ulei de susan. Denumirea vine de la faptul că firimiturile de carne lipite de tăiței se aseamănă cu niște furnici care se suie pe trunchiul unui copac. Este un preparat gustos, care se consumă ca atare sau cu orez fiert.
5. Toba de porc
Preparatele tradiționale românești sunt demne de inclus în orice top internațional. Vrei să mănânci o mâncare tradițională românească autentică? Încearcă neapărat toba de porc, care este o mâncare specifică anotimpului rece. Toba constă în umplerea unui stomac de porc umplut cu gelatină, șorici, bucăți de carne din zona urechilor, slănină, organe tăiate cubulețe (inimă, rinichi) și condimente. Are un gust puternic, dar perfect armonizat, și este consistent. O felie de tobă este ideală când facem mișcare în zilele reci de iarnă, datorită conținutului mare de proteine și grăsimi.
6. Dulce de leche
Cel mai popular desert din Argentina și Uruguay este dulce de leche, care se prepară prin încălzirea înceată a laptelui îndulcit cu zahăr. Rezultatul este o cremă caramelizată, foarte gustoasă. Se folosește și la prăjituri, ca glazură sau pentru decor.
Sunt multe preparate din bucătăriile lumii care merită încercate. Cele 6 pe care ți le-a prezentat sunt unice ca gust și prezentare, așa că merită descoperite de orice pasionat de mâncare bună.