Anxietatea este o stare de neliniște pe care o resimțim în momentul în care ne gândim la anumite situații care s-ar putea întâmpla în viitor. Este important să diferențiem anxietatea de frică și să cerem ajutor atunci când ne afectează calitatea vieții. Informațiile de mai jos îți vor fi de mare folos pentru a identifica corect simptomele anxietății și a interveni înainte de a prelua neliniștea controlul asupra vieții tale.
Care sunt simptomele anxietății?
Persoanele care se confruntă cu anxietatea resimt o senzație puternică de neliniște ce apare din senin, însoțită de transpirații reci și o respirație rapidă. Printre cele mai comune simptome anxietate se mai numără și: durere în piept, tremor, senzația de slăbiciune, dificultăți de concentrare și insomnii. Majoritatea persoanelor care au anxietate nu știu cum să controleze aceste simptome și ajung să se simtă copleșite. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, ar trebui să știi că anxietatea nu trece de la sine, ci chiar se intensifică în timp, fără un tratament potrivit sau fără modificări în stilul de viață. În cazuri mai grave, anxietatea se poate transforma în depresie.
De ce apare anxietatea?
Specialiștii nu au reușit să ajungă la o concluzie unanimă atunci când vine vorba de cauzele care determină apariția anxietății. De cele mai multe ori însă, de vină este un eveniment traumatic sau o perioadă de stres intens. În unele situații, anxietatea poate să însoțească o problemă de sănătate, cum ar fi o afecțiune cardiacă sau respiratorie, diabetul zaharat, sindromul colonului iritabil, etc.
Cum se tratează anxietatea?
Dacă observi că ai episoade de anxietate din ce în ce mai frecvente, primul pas pe care trebuie să îl faci este să te adresezi unui specialist. Tratamentul cel mai eficient la momentul de față este terapia cognitiv-comportamentală care se concentrează pe ameliorarea simptomelor de anxietate și pe controlul mai bun asupra situațiilor stresante. În acest fel, îți vei recăpăta încrederea în tine și controlul asupra propriei minți.
Bineînțeles, va trebui să faci și câteva modificări în stilul tău de viață, cum ar fi:
- Evită să te suprasoliciți și învață să ceri ajutor atunci când ai nevoie,
- Găsește-ți anumite hobby-uri care te ajută să te relaxezi,
- Odihnește-te corespunzător și adoptă o alimentație sănătoasă,
- Fă mișcare zilnic pentru a reduce stresul din viața ta.
Toate aceste sfaturi reprezintă de fapt și măsuri de prevenție pentru anxietate. Dacă te simți tot mai copleșit în ultimul timp și observi că nu mai ai control deplin asupra emoțiilor tale, poți începe să faci mici modificări ale stilului de viață pentru a nu ajunge la episoade de anxietate.