Psoriazisul este o boală autoimună cronică ce face ca celulele pielii să se înmulțească mai rapid decât în mod normal, conducând la apariția unor structuri numite plăci [1]. Severitatea psoriazisului variază de la pacient la pacient. Boala se poate manifesta sub forma unei iritații minore sau poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Citește în continuare și află care sunt cauzele psoriazisului, cum se manifestă și ce modalități de tratament ai la dispoziție.
De ce apare psoriazisul?
În mod normal, celulele pielii sunt înlocuite la 3-4 săptămâni, însă în cazul pielii afectate de psoriazis, procesul durează numai 3-7 zile. Deși nu se cunosc încă toate mecanismele ce stau la baza apariției psoriazisului, se pare că una dintre principalele cauze este reprezentată de o dereglare a sistemului imunitar al cărui rol obișnuit este de a-ți proteja organismul împotriva infecțiilor. În psoriazis, sistemul imunitar este mai activ decât în mod normal și atacă celulele sănătoase ale pielii [2]. Dacă un membru al familiei suferă de psoriazis, există posibilitatea să te confrunți și tu cu această boală. Printre factorii ce pot declanșa psoriazisul se numără:
- Stresul;
- Infecția cu streptococ;
- Anumite medicamente folosite pentru tratamentul infecțiilor, hipertensiunii arteriale sau al afecțiunilor psihice.
Cum se manifestă psoriazisul?
Este important să știi care sunt simptomele psoriazisului în cazul în care ai anumiți factori de risc ce te-ar putea predispune la această patologie. Există mai multe tipuri de psoriazis, cel mai frecvent întâlnit dintre acestea fiind psoriazisul în plăci. Plăcile psoriazice sunt de culoare roșie și sunt frecvent acoperite de cruste argintii. Apariția plăcilor poate fi însoțită de mâncărime și durere, iar uneori acestea se pot rupe provocând fisuri și sângerări.
Plăcile pot apărea oriunde pe corp, însă cel mai frecvent plăcile sunt localizate în zone precum:
- Coate;
- Genunchi;
- Scalp;
- Partea de jos a spatelui (zona lombară).
Unii pacienți cu psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică, afecțiune ce cauzează inflamație și durere la nivelul articulațiilor [1, 2].
Cum se tratează psoriazisul?
Psoriazisul nu poate fi vindecat, însă tratamentul poate ține boala sub control, ameliorând simptomele neplăcute. Tratamentul are ca scop reducerea inflamației și a dimensiunii plăcilor și încetinirea creșterii celulelor pielii. În funcție de severitatea bolii se poate apela la tratamente cu aplicare locală sau la medicamente administrate sistemic (oral sau injectabil).
De asemenea, terapia cu lumină ultravioletă este folosită pentru reducerea simptomelor cauzate de psoriazisul moderat sau sever. Aceasta acționează prin distrugerea celulelor imune care atacă celulele sănătoase ale pielii provocând creșterea rapidă și dezvoltarea plăcilor.
Pentru a controla simptomele psoriazisului, este necesară evitarea factorilor declanșatori precum anumite alimente (carnea roșie, zaharurile rafinate, lactatele), alcoolul, stresul și emoțiile puternice [3].
În concluzie, psoriazisul este o patologie cronică ce apare ca urmare a funcționării exagerate a sistemului imunitar. Deși este o afecțiune aflată încă în curs de cercetare, ai la dispoziție o serie de tratamente ce pot ameliora simptomele psoriazisului. Discută acum cu medicul dermatolog și află care este cea mai bună opțiune pentru tine!
Surse informative
- Gardner, Stephanie. “PSORIASIS: Pictures, Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment.” WebMD, 27 Oct. 2021, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics.
- “Psoriasis.” NHS, 8 Apr. 2022, www.nhs.uk/conditions/psoriasis.
- Holland, Kimberly. “Everything You Need to Know about Psoriasis.” Healthline, 17 Nov. 2021, www.healthline.com/health/psoriasis.